Laskettelumonon valinta on helpompaa kuin koskaan ennen. Tarjolla on entistä kevyempiä, mukavampia, lämpimämpiä ja suorituskykyisempiä monoja. Tässä jutussa autamme löytämään sinulle sopivat monot.
Alppihiihtomonot ovat viime vuosina keventyneet huomattavasti – suorituskyvystä tinkimättä. Tärkeimpänä yksittäisenä syynä kehitykseen on ruiskuvaluteknologian käyttöönotto. Teknologia mahdollistaa monomateriaalin käyttämisen eri paksuisena eri kohdissa.
Muovin ruiskuvalussa muovikuulat sulatetaan ruiskutettavaan muotoon ja ruiskutetaan muottiin. Osa on valmis, kun muotin yksityiskohdat ovat täyttyneet ja osa on jähmettynyt. Esimerkiksi solkien alla materiaalia on aiempaa vähemmän, mikä tekee modernien monojen pukemisesta aiempaa helpompaa. Ero saman kategorian muutaman vuoden vanhempiin monoihin on usein huomattava. Uudet monot ovat jopa puoli kiloa kappaleelta kevyempiä kuin edeltäjänsä!
Harrastajan rinnemonojen paino on saatu puristettua alle kahden kilon kappaleelta. Kevyimmät skitouring-monot voivat olla alle kilon. Kevyt mono ei aina ole muokattavissa vanhan paksun monon tapaan. Esimerkiksi vaivaisenluusta kärsivän kannattaa etukäteen varmistaa, että monon ulkokuori on muokkauskelpoinen.
Lue myös: Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän
Materiaalien kehittyminen on mahdollistanut myös sisäkenkien ohentamisen. Moderneilla kankailla ja eristevanuilla saadaan ohuestakin sisäkengästä lämmin, jonka ansiosta monoista voidaan tehdä aiempaa sirompia. Lähes kaikki markkinoiden sisäkengät ovat lämmön avulla muokattavissa käyttäjänsä jalkaan hyvin istuvaksi.
Älä valitse liian jäykkää monoa
Monojen jäykkyys ilmaistaan flex-arvoilla. Luku ei ole absoluuttinen totuus, sillä eri monomerkit mittaavat lukemaa vähän eri tavoin ja eri lämpötiloissa.
Vaikka luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia eri merkkien välillä, voi niitä suuntaa antavina pitää. Monoa valitessa kannattaa olla itselle rehellinen ja valita omien taitojen mukainen jäykkyys. Taitoihin nähden liian löysä tai jäykkä mono johtaa alavireiseen laskupäivään.
Suuntaa antavana ohjenuorana voi pitää, että aloittelevan mieslaskijan flex on 70–90, naisilla 50–70. Harrastajan monot ovat tätä jäykemmät, naisilla 70–80 ja miehillä 90–100. Taitavan naislaskijan monon flex on 80–110 ja mieslaskijan 110–130. Kisalaskija laskee sitten todella jäykällä monolla (miehet yli 130 ja naiset yli 110).
Myös laskijan paino ja pituus vaikuttavat monon sopivaan jäykkyyteen. Pidempi ja painavampi laskija tarvitsee saman tasoisena laskijana jäykemmän monon kuin kevyempi ja lyhyempi laskija.
Pitopohjat helpottavat kulkemista
Lähes kaikki sidevalmistajat ovat lähteneet mukaan Grip Walk -standardiin. Se tarkoittaa kumisia monon pohjia, eli pehmeämpiä ja pitävämpiä askelluksia esimerkiksi liukkaalla parkkipaikalla. Myös uusissa lasten monoissa on Grip Walk -pitopohjia, joka helpottaa kulkemista huomattavasti!
Mikäli monossa on Grip Walk -pohja, pitää myös siteessä olla Grip Walk -ominaisuus.
Mukavuutta lisää myös kävelyvapauttimet, joiden ansiosta kävellessä jalka pääsee liikkumaan luonnollisempaa liikerataa. Kävelyvapauttimia löytyy kisamonoja lukuun ottamatta nykyään melkein kaikissa monotyypeissä.
Lue myös: Monolämmittimet takaavat taatusti lämpöiset jalat
Laskettelumonon valinta vie aikaa
Monot kannattaa sovittaa huolella ja ajan kanssa. Monoja valittaessa kannattaa olla jonkinlainen käsitys siitä, missä ja miten eniten laskee. Valintaa nopeuttaa hyvin varustetuissa liikkeissä olevat mittalaitteet, jotka skannaavat jalan jopa 3D-menetelmällä. Mitat saatuaan osaava myyjä löytää jalkaan parhaiten sopivat monot.
Sovittamiseen kuluu aikaa, kun monoja pitää jalassa soljet kiinni tovi ja liikkuu niiden kanssa.
Vaikka mono on lähellä hyvää, aikaa menee vielä sisäkengän tai ehkä jopa ulkokuoren lämpömuokkaukseen. Tarvittaessa monon ulkokuorta voidaan muokata yllättävänkin paljon eri muotoisiin jalkoihin sopivaksi.
Uusia monoja ostaessa hyvä nyrkkisääntö on, että mono on hyvä, kun se ahdistaa muttei satu. Tyhjä tila toki tuntuu mukavalta, mutta vie tarkkuutta käännöksestä, olit sitten aloittelija tai ammattilainen.
Laskettelumonon valinta kaudella 2022–2023: kiinnostavia monouutuuksia
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!