Messilä 18.12.2024

Sami Hyypiä ihastui alamäkipyöräilyyn kertaheitolla

Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä. Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Entisen huippujalkapalloilijan uusi intohimo löytyi pyörän selästä. Nykyään Sami Hyypiä viihtyy erinomaisesti pohjois-Suomen alamäkireiteillä hallitusti, mutta reippaasti ajaen.

Sami Hyypiä on ehkäpä Suomen tunnetuin ammattilaisjalkapalloilija. Aktiiviuran päättyminen on mahdollistanut pääsyn uusien lajien pariin. Yksi niistä on alamäkipyöräily.

Sähköavusteisen maastopyörän hankkiminen johdatti Hyypiän maastoajon pariin, jonka merkeissä hän päätyi Levin huipulle. Sieltä hän päätti laskeutua alamäkipyöräilyreittiä pitkin, ja kipinä alamäkipyöräilyyn oli syttynyt.

”Tykkään vauhdista ja hauskaa tämä on. Minua ei ole kukaan varsinaisesti opettanut, mutta usein ajan itseäni kokeneempien kuskien kanssa, joilta tulee hyviä vinkkejä. Seuraan myös tarkalla silmällä, miten muut ajavat. En usko, että ajotekniikkani päätä huimaa, mutta nautin todella paljon ajamisesta.”

Sami Hyypiä kertoo viihtyvänsä tunturissa: ”Lapissa on kiva olla ja täällä hermo lepää.”

Sami Hyypiä suhtautuu alamäkeen nöyrästi

Hän pitää itseään aloittelijana, vaikka ajokokemusta on karttunut jo melkoisesti muiden pyöräilylajien parissa.

”Minulla ei ole alamäkiajajana kauheasti tunteja takana, mutta sen sijaan minulla on kokemusta poluilta. Vauhdista tykkään ja tässä sitä saa. Harrastan myös motocrossia ja arvioisin, että alamäkipyöräily ei ole minulla niin hyvin hallussa kuin konepyörällä ajaminen.”

Luonnollisesti vauhti viehättää, Sami kasvattaa sitä kuitenkin harkiten ja tuntien omat rajansa.

”Lähdin alamäkipyöräilyyn samalla asenteella kuin muihinkin harrastuksiin – turvallisuus edellä. Vielä en edes kuvittele meneväni mustille reiteille. Kaikki mitä tähän lajiin löytyy on ensin opittava helpoimmilla reiteillä. Sama ideologia minulla myös vaikka laskettelussa tai moottorikelkkailussa, vauhtia kasvatetaan pikkuhiljaa. Jos ottaa liian isoja harppauksia kerralla, voi tulla kipeää. Vahinkoja voi toki sattua, mutta hitaasti etenemällä niiden riski pienenee huomattavasti.”

Lue myös: Kokenut bike park -ohjaaja Elise Kulmala: ”Ensin turvallisuus, sitten nopeus.”

Alamäkeen Sami ei suuntaa yksin. ”Sosiaalisuus on iso osa harrastusta, on kiva oppia tuntemaan uutta porukkaa!”

Kisaaminen kiehtoo

Samia on houkuteltu myös laittamaan numerolaatta kiinni pyörän ohjaustankoon.

”Minua houkuteltiin SM-enduroon. Vähän teki mieli osallistua, mutta se on vähän liian alamäkipainotteista minulle. Olisin joutunut ajamaan liiaksi jarrutellen. Olin reitin varrella kannustamassa kisaajia yhdessä hitaassa kohdassa. Muutama kisaaja jopa tunnisti ja tervehti takaisin.”

Vaikka ura huippu-urheilijana on takana päin, kilpailuvietti ei ole kadonnut.

”Jos kaveri ajaa edessä, en halua jäädä jälkeen. Yksin ajaisin varmasti varovaisemmin,” Sami naureskelee itselleen.

Sami juttelee sujuvasti kanssa-ajajien kanssa, olivatpa he tuttuja tai ei. Hän kertoo olleensa pitkään hiljainen, mutta vuodet ulkomailla ovat koulineet hänestä sosiaalisemman persoonan. Alamäkipyöräilyä harrastaessa hänellä on aina kavereita mukana.

”En ole ollut kertaakaan yksin ajamassa, ajan tuttujen tai sitten ennalta tuntemattomien kanssa. Kyllä sosiaalisuus on minulle iso osa tätäkin harrastusta, on kiva oppia tuntemaan uutta porukkaa!”

Vaikka turinointi ajokavereiden kanssa on tärkeässä osassa, sille on oma paikkansa. Kun ajetaan, niin silloin ajetaan.

”Tykkään, että liikunta on fyysisesti kuormittavaa. En pidä taukoja alamäessä, enkä edes maastopyöräillessä. En oikein tunne käsitettä makkaranpaistotauko. Olen ihan hyvässä fyysisessä kunnossa ja haluan olla sitä myös jatkossakin. En pidä taukoja, tietysti jotain pitää välillä syödäkin, ja lämpimällä säällä juoda. Tosin juon aika vähän, sillä olen futisurani aika opettanut kroppani sellaiseksi, että voin olla juomatta aika pitkään. Joissain peleissä ei päässyt juomaan kuin puoliajalla.”

”Kokeneilta kuskeilta saa hyviä vinkkejä”, Sami Hyypiä kertoo.

Jalkapallokentiltä tuntureille

Sami on mieltynyt Lappiin niin, että hän oleskelee tunturissa mökillään kolmisen kuukautta vuodessa. Takavuosien pelikaveritkin ovat käyneet kokemassa Lapin lumoa.

”On heitä täällä käynyt ja paljon he kyselevät, että kannattaako tänne tulla. Täällä on paljon tekemistä ja muutenkin mukava olla. Voisi heitä käydä enemmänkin.”

Alamäkipyöräilyreiteistä Samin tämänhetkinen suosikki on punaiseksi luokiteltu Levin Santas Cabin.

”Se on minulle sopivan haastava. Välillä uskallan avata vähän jarruja ja renkaat saavat vähän ilmakylpyjä. Yleisesti tykkään helpoista reiteistä – niissä oppii pyörän hallintaa, eikä vauhti kasva liikaa. Ne opettavat mukavasti, jotta jatkossa voin siirtyä haastavimmille reiteille.”

Joulupukin majan ohittava Santas Cabin -reitti on tällä hetkellä Sami Hyypiän suosikki.

Sami on löytänyt Lapista mieleisiä harrastuksia jokaiselle vuodenajalle.

”Minulla on ollut mökki pohjoisessa jo pitkään. Lapissa on kiva olla ja täällä hermo lepää. Jos ei halua ketään nähdä, ei tarvitse. Voi mennä tunturiin vaikka patikoimaan tai maastopyöräilemään. Tykkään talvilajeista: lasketella, hiihtää ja kelkkailla. Täällä on helppo harrastaa, kun kaikki on lähellä. Uusimpana talvilajina on jääkiekko, jota käyn Kittilässä pelaamassa pari kertaa viikossa. Viihdyn tunturissa todella hyvin – alamäkipyöräilyn ansiosta entistä paremmin myös kesäisin.”

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!

Parhaat pyöräreitit löydät hiihtokeskuksista

Bike park -uutiset
Hissillä nousu bike park -reittien päälle sujuu nopeasti ja helposti.

Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Ajovinkit
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit