Vuoden Bike Park 2023 -palkinto matkaa ensimmäistä kertaa Pohjois-Suomeen, kun Rukalle myönnettiin himoittu titteli Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n (SHKY) vuosikokouksessa Mielakassa 21.9.2023. Samassa tilaisuudessa jaettiin Vuoden teko -palkinnot Fundurolle, Tornikeskukselle sekä Nuuksio Bike Parkille.
Rukan nousu suosikiksi on ollut nopea
Rukan nousu Vuoden Bike Parkiksi ei ole ollut helppo. Vielä muutama vuosi sitten aktiiviharrastajat saattoivat katsoa keskuksen pyöräilytarjontaa jopa nenänvartta pitkin, mutta rukalaiset ovat ottaneet virheistä opikseen ja kehittäneet toimintaa hämmästyttävällä vauhdilla. Nykyään Ruka Bike Park onkin aivan eri paikka, kuin miltä se näytti vielä muutama vuosi sitten.
Rukan vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Erityisesti aloittelijoiden ja junioreiden suorituspaikkoihin on kiinnitetty kiitettävästi huomiota. Rukan reitistö on hyvässä kunnossa ja niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Rukalla halutaan myös kehittää lajikulttuuria ja -yhteisöä. Siellä järjestetäänkin kesän aikana pidettyjä tapahtumia ja kilpailuja.
Rukan kehitys huomioitiin myös pyöräilijöiden ehdotuksissa:
”Rukalla on hyviä ja helppoja reittejä aloittelijoille, mutta löytyy myös kokeneimmille useita haastavia ja mielekkäitä reittejä. Todella helpot ja mukavat hissit. Reittien huolto ja ylläpito on hyvällä mallilla.”
”Aivan ensimmäisenä reitit, jotka pidetään huippukunnossa. Ruka on aloittelijoille erittäin mieluisa paikka ja turvallisuus todella hyvällä mallilla. Hisseissä on mahtava asiakaspalvelu.”
”Rukalla on satsattu monipuolisiin aloittelijoillekin sopiviin reitteihin, mutta ne tuovat vauhdin myötä uusia haasteita ja variaatioita. Mäen profiili on käytetty hyvin hyödyksi. Myös paikan infra kaikkine ravintoloineen on huikea.”
”Ruka on alusta asti panostanut aloittelevien alamäkipyöräilijöiden reittien tekemiseen ja kehitykseen, jotta lajin piiriin saataisiin enemmän uusia harrastajia. Tämä on tehty lajiaktiiveja unohtamatta.”
Vuoden teko -palkinnot: kolme tapaa tutustuttaa alamäen iloihin
Valintaraati jakoi kolme Vuoden teko -palkintoa: Fundurolle kiinnostavasta matalan osallistumiskynnyksen tapahtumasta, Nuuksio Bike Parkille erityisryhmien huomioimisesta sekä Tornikeskukselle ympärivuotisuudesta ja kilpaurheilijoiden huomioimisesta.
Kolme palkittua ovat hyvin erilaista toimijoita, mutta loppujen lopuksi tekevät samaa asiaa: tuovat erilaisia ryhmiä mäkeen.
Funduro on pyöräilevää kansaa laajasti liikuttava tapahtuma – Fundurossa onkin kaiken tasoista porukkaa matkassa. Funduro on bike park -pyöräilijöiden keskuudessa haluttu tapahtuma, joka osaltaan vahvasti kehittää lajikulttuuria.
Tornikeskuksen rooli maamme kilpaurheilijoiden ja aktiivikuskien kasvattajakeskuksena on merkittävä. ”Tornarissa” voi treenata ympäri vuoden, sillä bike park on auki myös talvella. Keskuksessa kuunnellaan herkällä korvalla aktiiviurheilijoiden toiveita.
Nuuksio Bike Park on ottanut edelläkävijän roolin erityisryhmien huomioimisessa. Bike park tarjoaa elämyksiä heille, joilla ei muuten olisi mahdollisuuksia harrastaa alamäkipyöräilyä. Nuuksio Bike Parkin työ alleviivaa, että kaikki ovat tervetulleita ja voivat kokeilla alamäkipyöräilyä.
Vuoden Bike Park 2023 -äänestys keräsi ennätysmäärän kuluttajien ehdotuksia
Vuoden Bike Parkin ja muut palkinnonsaajat valitsi puolueeton raati puheenjohtajanaan Visit Finlandin Sport & Outdoor -toiminnon vetäjä Virpi Aittokoski. Valintaraadin muodostivat Fmbia-ohjaajia edustaneet Antti Laiho sekä Tomi Mononen, Endurojunnut & EBA:n Sami Maukonen, median edustajina Kuraläppä Median Salla Oksanen ja freelance-toimittaja Jussi Ovaskainen sekä SHKY:n yhteistyöjäsenien edustajana Matti Lehikoinen.
Tärkeänä työkaluna valinnassa raadilla oli Bikeparkfinland.fi-sivuilla julkaistu kysely, johon vastasi ennätysmäärä pyöräilijöitä – yhteensä raati sai kuluttajilta 1 044 ehdotusta. Kaikkien ehdotuksen jättäneiden kesken arvotaan 30.9.2023 kausikortti vapaavalintaiseen bike parkiin kesälle 2024.
”Suomalaisten bike parkien kehitystyö on jatkunut, joten valintaraadilla oli keskustelussa useita hyviä vaihtoehtoja. Keskusten pyöräilytarjonta tekee niistä entistäkin kiinnostavampia matkailukohteita. Lisäksi raati päätti jakaa poikkeuksellisesti peräti kolme Vuoden teko -palkintoa. Kaikki palkitut ovat erinomaisia esimerkkejä, miten erilaisia kohderyhmiä voi tuoda alamäkipyöräilyn pariin”, raadin puheenjohtaja Virpi Aittokoski taustoittaa valintoja.
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!