Kumparelaskussa on voimasuhteet olleet pitkään paikallaan, mutta Salonen ennustaa nuoremman sukupolven laskijoiden työntävän itseään mukaan finaaleihin. Mutta ei kokeneempi kaarti finaalipaikkoja nuorille tarjottimella anna.
”Nuoremmissa on kovia laskijoita, joten eiköhän ne jo kantoja kolkuttele. Viime kaudella näin kävi jo oman joukkueemme sisälläkin. Kilpailu finaalipaikoista kiristyy varmasti, mutta eiköhän siellä näy myös tuttuja nimiäkin.”
Omaa liki kiintiöpaikkaansa maailmancup-kiertueen finaaleissa Salonen varmistaa keskittymällä pieniin yksityiskohtiin laskemisessaan.
”Kumpareiden arvostelussa laskutekniikan arvo on 60%, joten tekniikkapuoleen kiinnitetään paljon huomiota. Tavoitteena on, että lasku näyttäisi tuomareille hienommalta, esimerkiksi olen hakenut käsille lisää vakautta. Eli pieniin hienouksiin pitää saada parannusta, kyllä lasku sinällään kulkee ihan hyvin.”
Alkavaan kisakauteen Salonen on valmistautunut poikkeavasti aiempiin kausiin nähden.
”En ole leireillyt niin paljon kuin muu maajoukkue. Olen tehnyt vähän töitäkin maanrakennusalalla. On ollut mielenkiintoista tehdä muutakin kuin olla täysipäiväinen urheilija. Se, että on ollut muutakin ajateltavaa kuin laskeminen, on tuonut lisäpaloa laskemista kohtaan, kun olen päässyt takaisin rinteeseen.”
Kausi käyntiin säilölumelta
Kumparelaskijoiden koti on Kuusamon Ruka ja sen kumparerinne Battery Run. Alkanut kausi käynnistyi kuitenkin Leviltä, jonne avattiin kumpareikko säilölumen avulla jo lokakuun alkupuolella. Levin rinne on rahtusen loiva huippulaskijoille, mutta se mahdollisti hyvän lumituntuman saamisen ennen jyrkempiin rinteisiin siirtymistä.
”Oli mukava, kun sai aloittaa kauden helpossa mäessä. Säilölumi on vähän erilaista laskea. Se on aika märkää ja jos on pakkasta, siitä tulee erittäin jäistä. Toisaalta tässä lajissa on aina vähän tuurissaan, että minkälaisissa olosuhteissa lasketaan. Olisi mahtavaa, jos Rukallakin olisi säilölunta myös kumparerinteessä.”
Freeskin ja alppihiihdon maailmancup-kaudet ovat käynnistyneet jo muutama viikko sitten. Salonen olisi valmis aloittamaan kisaamisen aiemmin, jos vain kilpailupaikkoja olisi tarjolla.
”Kyllä se kisafiilistä nostaa, kun katsoo muiden alamäkilajien kisoja. Voisin aloittaa kisakauden aikaisemminkin, jos se vain olisi olosuhteiden puolesta mahdollista.”
Rauhallinen mies – räväkkä laji
Salosen puhe on rauhallista, eikä hän tuhlaa sanoja kysymyksiin vastatessaan. Laskiessa hän sivuuttaa parhaimmillaan neljä kumparetta sekunnissa. Herää kysymys, että miten Salonen päätyi kumparelaskijaksi?
”Muuramen Riihivuoresta on tullut paljon laskijoita. Kaksi isoveljeäni laskivat myös, hiihdimme jään yli Riihivuoreen laskemaan. Siellä oli pukkelimäki tarjolla, myös metsäreitit tulivat tutuksi. Kävin kisaamassa myös alppihiihdon puolella. Se oli kivaa puuhastelua ja laskimme siellä, mihin vain mielikuvitus antoi myöten. Laskimme paljon kaikenlaisissa olosuhteissa, joka on mielestäni antanut hyvän pohjan huippu-urheiluuni.”
Rukalla hyvät olosuhteet
Haastattelun aikana Salonen on käymässä kotonaan Jyväskylässä. Hän saapui kotiin sunnuntaina ja torstaina hän jälleen lähtee Kuusamoon harjoittelemaan ja kisaamaan.
”Rukalla on hyvät meiningit! Lumet on tykitetty ja rinne on hyvä. Muut maajoukkueet saapuvat Kuusamoon loppuviikosta. Odotan Rukan maailmancupia innoissani, kyllä se kisaaminen aina sytyttää.”
Salosella on Rukalla perinteisesti ollut oma kavereistaan koostuva fanijoukko, joka on näkynyt ja kuulunut kisayleisön joukosta.
”Kyllä kaverini ovat tänäkin vuonna tulossa, tuovat varmasti hyvän tunnelman kisaan. Kannustus kuuluu lähtöportille, mutta laskiessa ei kuule mitään. Hypätessä saattaa ehkä kuulla jotain. Maaliin on hieno laskea, jos yleisö pitää meteliä. Toivottavasti muukin yleisö muistaa pitää meteliä ja hauskaa kisa-alueella.”
Instagram @salonenjimi