Minä osaan, minä pystyn, minä opin.
Hyvä hiihdonopettaja osaa kannustaa ja löytää juuri ne harjoitukset, jotka saavat oppilaan silmät sädehtimään onnistumisen iloa. Eikä haitaksi ole sekään, jos opettajalla on silmää löytää jokaisen oppilaan luontaiset vahvuudet.
Kun oppilaasta tuntuu siltä, että hän pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja.
Näitä onnistumisen riemun kokemuksia sinun kannattaa varjella aina, kun olet uuden opin äärellä. Tai kun lapsesi on uuden äärellä, kuten ensimmäisiä kertoja laskettelurinteessä. Mutta miten se tehdään?
Kokeile uutta lajia
Ota ensimmäinen askel: valitse uusi taito tai laji, jonka haluat oppia. Hiihdonopettajan suosittelen tietysti rinnelajeja.
Kokeile laskettelua, telemarkia tai lumilautailua. Vaikka olisit koko ikäsi viilettänyt laskettelusuksilla vuoren rinteitä, saat uutta pureskeltavaa, kun vaihdat sukset telemarksuksiin. Tai jos uskaltaudut lumilaudan kyytiin.
Uutta taitoa opetellessa on tärkeää saada heti onnistumisen elämyksiä. Se onnistuu, kun aloitat riittävän helposta rinteestä ja teet riittävän helppoja suorituksia.
Lastenrinteet ovat aina hyviä paikkoja aloittaa uuden lajin harjoittelu. Lumilaudalla kannattaa aloittaa harjoittelu tasaisella maalla.
Ensin voi riittää se, että pysyt ajoittain pystyssä. Tasaisella, sitten hyvin loivassa, lyhyessä luisussa. Tai ensimmäinen tavoite voi olla, että aikuinen ensikertalainen onnistuu auraamaan lasten rinteessä.
Sillä ei ole merkitystä, mikä tavoite on, kunhan se on sopiva oppijalle itselleen. Riittävän helppo, jotta onnistumisia tulee tiuhaan tahtiin.
Sitten on aika etsiä haastetta. Jos jymähtää toistamaan helppoa tehtävää, tulee hommasta tylsää ja into lopahtaa.
Eläintenkouluttajana säilytän eläimen motivaation optimaalisena nostamalla vaatimustasoa aina, kun tehtävä onnistuu lähes joka kerta. Sama pätee ihmisiin. Kokeile vaikka.
Hurjan helppoja tehtäviä
Haaste voi olla vaikeampi tehtävä tai haastavampi rinne.
Hyviä, motivoivia haastetehtäviä aloitteleville laskettelijoille ovat esimerkiksi vauhdissa hyppiminen ja takaperin auraaminen. Molemmat kuulostavat hieman hurjilta, mutta ovat itseasiassa helppoja tehtäviä. Sytyttää silmät!
Hyvä keino onnistumisen ilon herättelyyn on pyytää avuksi hiihdonopettaja. Opettajalla on takataskussa tukku harjoituksia ja keinoja, joilla ruokkia motivaatiota. Opettaja osaa myös haastaa oppilasta epämukavuusalueen rajalle, jolloin oppiminen on tehokkainta. Ja sehän lisää iloa.
Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!