Sappee 18.8.2024

Ruosniemi Town Hill Center – intohimosta alamäkeen

Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille. Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Pori on tunnetusti tasaista vanhaa meren pohjaa, jossa korkeuserot ovat lähinnä nimellisiä. Vimma alamäkilajeja kohtaan on kaupungissa kuitenkin ollut niin suuri, että piskuisessa Ruosniemessä pyörii eläväinen alamäkikeskus.

Porissa ei korkeuseroilla juhlita, sillä Ruosniemellä pudotusta on vaivaiset 30 metriä. Se ei keskuksen aktiivisia kesä- ja talvikäyttäjiä harmita. Hyvä esimerkki toiminnan laadukkuudesta on ”Vuoden lähikeskus” -palkinto vuodelta 2022. Tuolloin valintaraati totesi Ruosniemen olevan kuin nukkekoti – pienestä koostaan huolimatta aina järjestyksessä ja helposti lähestyttävä.

Lue myös: Vuoden hiihtokeskus 2022 on valittu – lähikeskukseksi yllätysvoittaja

Kesäisin hissit pyörivät alamäkipyöräilijöiden iloksi. Ruosniemi oli jo ennen bike parkin avaamista pitkään paikallisten maastopyöräilijöiden suosiossa. Alueelle rakentui vähitellen pieniä alamäkipyöräilyn suorituspaikkoja, kuten hyppyreitä ja bermejä. Kesällä 2021 hissi valjastettiin pyöräilijöiden käyttöön ja reittien rakentaminen sai samalla ammattimaisemman otteen, vaikka kesäisin keskusta talkoovoimin pyöritetäänkin.

Ruosniemessä on paljon erilaisia hyppyreitä.

Ruosniemen kesätoimintaa pyörittää noin kymmenen erittäin aktiivisen vapaaehtoisen joukko. Heidän tukenaan on parikymmentä talkoolaista. Joukko on riittävä toiminnan pyörittämiseen, mutta välillä on haasteita siivilityön tai perhe-elämän haitatessa harrastusta.

Ruosniemi on hämmästyttävän monipuolinen

Vaikka Ruosniemen korkeusero ei huimaa, on alueelle mahdutettu monipuolinen valikoima eritasoisia alamäkipyöräilyreittejä – kaikkiaan viitisentoista kappaletta.

Reittien suunnittelu on lähtenyt halusta tarjota kehittymismahdollisuuksia aloittelijasta aina kokeneempaan kuskiin. Jokaiselle radalle on pyritty luomaan oma identiteettinsä. Erilaisia hyppyreitä on mäelle sijoitettu aika runsaalla kädellä.

Monipuolisuus tarkoittaa liikuntamahdollisuuksia eri ikäisille ja tasoisille kuskeille. Aloittelijoilla on Ruosniemessä käytössä mattohissi.

Matala mäki antaa hyvän mahdollisuuden kehittyä kuskina. Vaikka laskut ovat lyhyitä, niin hissi kuljettaa nopeasti takaisin huipulle. Päivän aikana voi kerryttää kymmeniä toistoja erilaisista bike park -elementeistä.

Huipulle nostaa ankkurihissi ja mattohissi palvelee alamäkipyöräilyn vasta-alkajia. Mattohissin käyttäminen on ilmaista keskuksen aukioloaikoina. Ilmaista pyöräilyiloa on koettavissa myös kivituhkapinnotteisella pumptrackilla sekä läheisten metsäalueiden polkuverkostolla.

Ruosniemessä toimii myös kesäkahvila ja pyörä- ja suojavarustevuokraamo. Ajo-oppia saa pyöräkoulusta. Kahvilan tarjonta on perinteinen, virvokkeita, pientä suolaista sekä tietysti aitoja porilaisia! Pyöräkoulu järjestää kesän aikana seitsemän opetukseltaan maksutonta alkeiskurssia. Maksullisilla jatkokursseilla jatkojalostetaan jo opittuja ajotaitoja. Lisäksi tarjolla on yksityistunteja kysynnän mukaan.

Aloittelijaystävälliset radat, maksuttomat alkeiskurssit sekä mattohissi ovat lisänneet tasaisesti Ruosniemen kävijämääriä. Eritoten nuorempia kuskeja näkee keskuksessa yhä enemmän.

Ruosniemen tapahtumat löydät keskuksen sivuilta.

Luitko jo nämä?

Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Useimmissa bike parkeissa on pesupisteet. Meri-Teijo Bike Parkin Jani Salminen kertoo, kuinka saat pestyä pyörän nopeasti ja tehokkaasti.

Pyörän pesu – ammattilainen kertoo, kuinka se onnistuu nopeasti

Pyörät ja varusteet
Hissillä nousu bike park -reittien päälle sujuu nopeasti ja helposti.

Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Ajovinkit