Ruka 19.9.2024

Rukan parkki kasvaa maailmancupin mittoihin

Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia. Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Rukan kesä 2024 on ollut möyrivien työkoneiden näytöstä. Suurimmat yksittäiset työmaat ovat olleet Rukan parkki, uuden saunaravintolan rakentaminen Saaruan huipulle sekä Pessarin yläosan muokkaukset.

Kausi 2024–2025 on Rukalla pyöreiden vuosien juhlaa: rinteillä on lasketeltu 70 vuotta ja Ruka Park on ilahduttanut laskettelijoiden leikkikenttänä jo 30 vuotta!

Hyvään ikään ehtinyt parkki on kerännyt vuosien saatossa laajalti kiitosta ja se tunnetaan myös Suomen lumilauta- ja freeski-maajoukkueiden sekä Vuokatti-Rukan Urheiluakatemian harjoitus- ja kilpailukeskuksena. Rukan hyppyreillä on nähty myös kansainvälisiä treeniryhmiä.

Lue myös: Rene Rinnekangas: ”Ihan huikeaa laskea Rukalla lokakuussa!”

Jatkossa laskijoita palvellaan entistä hulppeammilla suorituspaikoilla, kun slopestyle-rinteestä muokataan maailmancup-kelpoinen suorituspaikka lumilautailuun ja freeski-laskemiseen.

Kesällä 2024 Rukan parkissa on riittänyt vilskettä, kun rinne on muokattu maailmancupin vaatimukset täyttäväksi. Samalla lumetus ja valaistus on viritetty huippuunsa.

Rinteen muutostyö on mittava. Maata on siirretty kesän aikana valtavia määriä, jotta rinne täyttää maailmancupin slopestylen ja big airin vaatimukset.

Rinteen muodot on suunnitellut ruotsalainen Anders Forsell Snowpark Consulting -yhtiöstä, jonka jälkeen kanadalainen Ecosign Mountain Planners -toimisto on tehnyt tarkemman aluesuunnitelman.

Suunnitelmat ovat käyneet myös lausuntokierroksella lajiliitoissa sekä Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian edustajilla.

Rinteen yläosaa on levennetty, joten kisarinteessä on jatkossa kaksi laskulinjaa. Myös alastuloja on pidennetty sekä levennetty maailmancup-standardien mukaisiksi.

Havainnekuva uudistetusta parkista. Kuva: ParkWorks

Lisää ilmaa, valoa ja lunta

Ruka Parkin uudistuksiin kuuluu automaattilumetusjärjestelmä, joka tuottaa lunta aiempaa ponnekkaammin – ja mikä parasta, entistä pienemmällä vesimäärällä ja energialla.

Maanmuokkausten ansiosta lunta tarvitaan paljon aiempaa vähemmän, jolloin rinne saadaan entistä nopeammin laskukuntoon. Suotuisilla pakkasilla parkin lumettaminen sujuu noin kahdessa viikossa. Tavoitteena on avata parkki kaudelle 2024–2025 jo marraskuun alkupuolella.

Maamuokkauksella saadaan pienennettyä lumetustarvetta, joka tarkoittaa entistä aikaisemmin alkavaa kautta.

Tulevina vuosina uusi slopestyle-rinne on säilölumen ansiosta mahdollista avata muun parkin kanssa samaan aikaan jo lokakuussa.

Myös parkin valaistus on laitettu uusiksi ja jatkossa käytössä on portaattomalla tehonsäädöllä olevat energiatehokkaat LED-rinnevalot. Näkyvyys isolla hyppyrilinjalla paranee merkittävästi ja lumi näyttää valkoiselta myös valokuvissa ja videoklipeissä.

Uudistusten myötä Ruka lanseeraa uuden treenileirikonseptin: Marraskuun kolmen viimeisen viikon aikana Ruka Parkin isolla linjalla on käytössä rajattu asiakaskapasiteetti. Ammattilaskijoille tai semmoiseksi aikoville tarkoitetun tehotreeniajan jälkeen parkki on normaalisti avoinna kaikille laskijoille. Keväällä parkki pidetään avoimena aina Rukan rinteiden sulkemiseen saakka toukokuun alkupuolelle asti.

Ruka Parkin tasonnostoon liittyvä hanke on Kuusamon kaupungin ja Rukakeskus Oy:n yhteinen, jolla on opetus ja -kulttuuriministeriön myöntämä valtionavustus liikuntapaikkarakentamiseen.

Rukan parkin kausi on jatkossakin ilahduttavan pitkä, syksyn ensimmäisistä laskupäivistä aina toukokuulle. Kuva: Simo Vilhunen

Saaruan huipulle on noussut saunaravintola

Joulukuussa 2024 Saaruan huipulle avataan upean järvi- ja tunturimaisemaan tarjoava saunaravintola Base Eat & Heat. Ravintolaan tulee noin 200 asiakaspaikkaa sekä 30 hengen avoin sauna, jonka lauteilta voi ihailla kaunista maisemaa Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueelle.

Base toimii päivisin rinneravintolana, iltapäivisin after ski -ravintolana ja iltaisin illallispaikkana. Gondolihissin yläaseman vieressä sijaitsevalle ravintolalle on hissikyyti aina klo 23 saakka. Löylyhuoneen lisäksi saunan puolella voi rentoutua ulkoterassilla lämpimässä altaassa tai lisätä pintaverenkiertoa kylmäaltaassa.

Saaruan huipulle noussut saunaravintola Base Eat & Heat on todellisella näköalapaikalla.

Kehitystyötä on tehty myös Pessarin (rinne 11a) yläosassa, joka on levennetty, tasoitettu ja muokattu. Samalla Pessari on saanut uuden automaattilumetusjärjestelmän, joten tämä monen suosikkirinne saadaan avattua aiempaa aikaisemmin.

Kaudesta 2025–2026 lähtien Pessarin yläosassa on tarkoitus myös säilöä lunta, joka takaa harjoitusolosuhteet rata- ja kumparelaskijoille.

Luitko jo nämä?

Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Maston alueen uusi kahdeksan hengen tuolihissi nostaa laskijat mäen päälle alle kahdessa minuuttissa.

Rukan uusi Maston alue täydentää kokonaisuuden

Keskusuutiset
Ei vain hyville laskijoille tai rajatulle porukalle. Ruka Playgroundin tarkoitus on tarjota mahdollisimman monelle eri ikäiselle ja tasoiselle laskijalle hauskoja laskuelämyksiä.

Tunturin kokoinen leikkikenttä – Ruka Playground

Keskusuutiset
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.

Rukalle Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi

Keskusuutiset