Levi 15.10.2024

Jesper Pohjolainen mieli kirkkaana alkavaan kisakauteen

Alppihiihtäjä Jesper Pohjolainen (23) vastaa puheluun Sveitsin Saas-Feen kylältä. Suomen alppimaajoukkue on siellä syksyn toisella lumileirillä. Ensimmäinen leiri samassa paikassa päättyi dramaattisesti, kun sadejakson päätteeksi alueella tapahtuneet maanvyöryt veivät kylältä ainoan pois vievän sillan.

Joukkue poistui paikalta helikopterilla, mutta varusteet ja autot jäivät Saas-Feehen. Nyt joukkue on takaisin Sveitsissä ja Pohjolaisen mukaan paikkoja on laitettu kuntoon sveitsiläisellä tehokkuudella. 

”Paljon on paikkoja korjattu, mutta kyllä esimerkiksi vuoren seinämissä on edelleen merkkejä tuoreista maavyöryistä.” 

Alueen vesisateet on vaihtunut lumisateiksi, mikä saa alppihiihtäjän tunnelmat liki romanttisiksi. 

”Kesä tuntuisi olevan ohi, keli tuntuu kolealta. Maisemat ovat kauniin talviset. Ylhäällä vuorilla lumi on pehmeää, mutta alempana rinteessä on kova pinta, jossa on hyvä treenata.” 

Pohjolaisen valmistautuminen on sujunut hyvin. Hän on saanut olla terveenä ja kesän harjoitukset sujuivat suunnitellusti. Myös lumella suksi on kulkenut mallikkaasti. 

”Täällä on ollut hyvä meininki. Olemme laskeneet paljon suurpujottelua. Siitä on tarkoitus tehdä minulle pujottelun ohella kova laji, en halua olla yhden lajin laskija. Erityistä huomiota olemme nyt kiinnittäneet käännöksen aloitukseen, että yläkaaresta tulisi sellainen, joka mahdollistaisi entistä nopeammat käännökset.” 

Jesper Pohjolainen yhteistyökumppanin kuvauksissa

Me ja joukkue on sanat, jotka kuuluu usein Pohjolaisen suusta. Hän kokee, että tasainen porukka ja hyvä ryhmähenki siivittää kaikkia eteenpäin. 

”On erittäin tärkeää, että ympärillä on kovia jätkiä. Se puskee meitä kaikkia eteenpäin, meillä on pieni kisa käynnissä liki kaikissa treeneissä tai peleissä. Lisäksi äijät ovat hyviä tyyppejä, olisi mälsää olla ja treenata paskojen jätkien kanssa. Siitä tulisi pitkä talvi.”

Sosiaalinen elämässä – yritystä olla aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa 

Osa huippu-urheilijuutta on kertoa omasta elämästä ja urheilusta myös sosiaalisessa mediassa. Jesper Pohjolaisella on omat instagram ja facebook-sivut, mutta niihin ilmestyy päivityksiä nykymittakaavassa rauhalliseen tahtiin. Kun Pohjolaisen kanssa on samassa ilmatilassa hän on erittäin aktiivinen keskustelija ja touhuaja. 

”Positiivisesti suhtaudun someen. Me ollaan näteissä paikoissa, joten voisi sinne enemmäkin materiaalia laittaa. Usein laitan vain ”röykkiön” kuvia kerralla.”

Myös perinteisen median kanssa toimiminen kuuluu huippu-urheilijan toimenkuvaan. 

”Tykkään olla toimittajien kanssa tekemisissä, ei siinä mitään. Levillä meillä on sunnuntaina kisapäivä. Silloin toivon, että lauantai-iltapäivästä eteenpäin voisin keskittyä kisaan, ilman haastatteluja tai yhteityökumppanitilaisuuksia.”

Hyvinkää antoi hyvän pohjan alppiuralle

Hyvinkääläisellä Pohjolaiselta oli lapsuuden kodista noin 10 minuutin matka Sveitsin hiihtokeskukseen. Vanhemmat veivät pienen Jesperin hiihtokouluun, jotta hän pärjäisi alppireissuilla vanhempien kanssa.

”Sveitsin hiihtokoulusta kaikki sai alkunsa. Sen jälkeen tie vei seuraan. Hyvinkäällä olen saanut muutenkin hyvät pohjat, sillä se on urheilukaupunki. Käyn edelleen mielelläni Sveitsissä laskemassa, kun vain aikaa on. Välttämättä en silloin treenaa vaan saatan käydä parkissa laskemassa. Isoja temppuja en tee, mutta hypyt sujuvat ihan mallikkaasti.”

Jesper Pohjolainen keväällä 2024 Levin SM-kisoissa

Levin kisat yksi kauden pääkisoista

Levillä käydään pujottelun maailmancup-kauden avaavat kisat 16.-17.11. Lauantaina kisaa naiset ja sunnuntaina miehet. Pohjolainen odottaa innoissaan tulevaa kotikisaa. 

”Odotan Levin kisaa hyvillä mielin ja suurella mielenkiinnolla. Vuonna 2019 pääsin Levillä ensimmäisen kerran laskemaan maailmancupin osakilpailun. Levi Black on hieno rinne ja tykkään siitä. Se on kaikkiaan makea tapahtuma ja se on hyvä näytön paikka meille suomalaisille laskijoille.  Siellä on hyvä mahdollisuus tehdä tulosta, joten se on yksi kauden päätavoitteista. Toivottavasti rinteeseen tehdään lumesta lisäkumpuja ja muita hässäköitä mielenkiintoa lisäämään.” 

Viikko Levin maailmancupin osakilpailun jälkeen Levillä käydään Eurooppa cupin osakilpailu. Pohjolainen toivoo, ettei ole siellä kisaamassa, vaikka ajatus toisestakin kisasta Levillä ei miestä ahdista. 

”Toivon, että Levin maailmancupin kisa menisi niin hyvin, että lähtisin sieltä Itävaltaan MC-kisoihin. Joka tapauksessa on hieno juttu, että saadaan Leville toiset kisat heti perään, kun olosuhteet ovat niin hyvät.” 

Toinen Pohjolaisen kauden päätavoitteista on Saalbachin MM-kisat, jotka järjestetään helmikuun alussa.

”MM-kisoihin suhtaudun vähän samoilla mietteillä kuin Levin kisoihin. Eli ne on merkitty aika paksulla kynällä allakkaan, mutta toisaalta ne ovat yksi kisa muiden joukossa.” 

Levin maailmancup-kisa on 20-vuotisjuhlakisa. Eli Pohjolainen on ollut 3-vuotias, kun Levillä on ensimmäisen kerran kerätty pisteitä kristallipallon saamiseksi. Levillä on erityinen paikka Pohjolaisen alppihiihtosydämessä.

”Juniorina olimme usein Levillä seuran kanssa, paljon olen riehunut Levin rinteissä, enemmän kuin missään muussa keskuksessa. Maailmancupissa olin mukana alppikoulun ensimmäisinä vuosina, lapion kanssa auraamssa ja poran kanssa keppejä kiinnittämässä. Pienenä poikana oli hienoa katsoa, kun kovat pojat vetivät. Nyt haluan olla yksi kovista pojista ja on se edelleen siistiä katsoa, kun maailman huiput kiertävät keppejä.” 

Instagram: @jesperpohjolainen
facebook.com/skijeppe

Levi SM-kisat keväällä 2024