Sappee 13.7.2024

Rinnesukset harrastajille ja eksperteille

Nykyaikainen suksi on helppo jo monipuolinen laskea.
Rinnesukset ovat helppoja laskea ja hallita, mutta niissä riittää ominaisuuksia myös taitojen karttuessa. Reilu sivuleikkaus, riittävä kiertojäykkyys ja notkeus pituussuunnassa nopeuttavat uuden oppimista.

Harrastajille suunnatuissa rinnesuksissa on tarjolla suksia kaikille aloittelijasta vanhaan konkariin. Rauhallisesti tai kohtalaisella vauhdilla rinteissä laskevalle löytyy suksi varmimmin tästä tuoteryhmästä. Liian suorituskykyisiä ja vaikeita suksia ei kannata itselleen ostaa. Ne vain pahimmillaan haittaavat ja hidastavat uuden oppimista.

Harrastajan rinnesuksia ei kannata kavahtaa liian helppoina välineinä, sillä niissäkin suorituskyky on parantunut jatkuvasti. Helppoudesta ja vaivattomuudesta huolimatta harrastajan rinnesuksilla konkarikin pääsee fiiliksiin.

Harrastajan rinnesuksilla kurvailee komeasti leikkaavia käännöksiä. Välineiden ominaisuuksissa alkaa raja tulla vastaan vasta, kun leikkaavissa käännöksissä vauhdit kasvavat koviksi ja alla on kova ja haastava rinne. Silloin on harrastajan aika testata ekspertin sivakoita.

Ekspertin rinnesukset

Ekspertin rinnesuksissa suorituskyky riittää kovaankin menoon. Käytännössä monet niistä ovatkin saaneet vaikutteita kilpasuksista.

Kisasuksiin verrattuna ekspertin rinnesukset ovat monipuolisempia. Ne eivät ole yhtä jäykkiä kuin kisasukset ja toimivat siksi paremmin myös rauhallisella vauhdilla tai loivemmassa rinteessä. Kisasuksia ohjaavat välinesäännöt eivät myöskään aseta ekspertin suksien suunnittelulle rajoitteita.

Yksinkertaistaen ekspertin rinnesukset voi jakaa kolmeen tyyppiin. Osa suksista muistuttaa tiukasti leikattuja kisapuikkareita, osa vauhdikkaita suurpuikkareita. Väliin jää kuitenkin laaja valikoima suksia, jotka ovat leikkaukseltaan puikkaria rennompia, mutta reilusti leikattuja. Juuri nämä 14–16 metrin kääntösäteellä tehdyt sukset ovat monipuolisimpia.

Nykyaikaisia suksia ei kannata valita vain tuijottamalla omaa ja suksen pituutta. Sopivaa suksea ei löydykään suoraan taulukosta, vaan valintaan vaikuttavat voimakkaasti laskuolosuhteet, laskijan taitotaso ja fyysiset ominaisuudet. Sama suksi saattaa 160 cm pituisena olla mitä parhain etelän pikkumäissä ja 170 cm pituisena toimia loistavasti pidemmissä rinteissä. Eri mittoja kannattaa siis kokeilla avoimin mielin ja miettiä, missä suksilla aikoo eniten laskea.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

All mountain- ja vapaalaskusukset

Laskettelu

Rocker-sukset

Laskettelu

Esittelyssä talven kiinnostavimmat laskettelusukset

Laskettelu