Messilä 18.12.2024

Muista nämä lapsen kanssa rinteessä

Lapsi kannattaa opettaa omatoimiseksi laskettelijaksi pienin ja selkein askelin.
Kun lapselta laskeminen harjoittelurinteissä sujuu mallikkaasti, on aika siirtyä suurempiin mäkiin. Mitä pienempi muutos jyrkkyydessä on, sen todennäköisemmin onnelliset rinnehetket toistuvat myös uusissa rinteissä.

Useimmiten aikuinen mielii viedä lapsen jyrkempiin rinteisiin, ennen kuin lapsen taidot ovat kunnolla kehittyneet. Kärsivällisyys on hyve tässäkin tapauksessa, toistot tutussa mäessä kantavat myöhemmin hedelmää.

”Aikuiset unohtavat helposti, että kun lapsi tekee lastenrinteessä vaikka 30 käännöstä, niin isommassa käännöksiä kertyy 150. Se vaatii veronsa, jolloin väsy iskee toppatakin sisään ja lapsi haluaa pitää pieniä taukoja laskun aikana”, Peuramaan hiihtokoulun johtaja Ina Sohn-Rajamäki muistuttaa.

Kun laskeminen aikuisen johdattamana sujuu ilman apuvälineitä, on aika vaihtaa järjestystä. Lapselle ensimmäisenä laskeminen on useimmiten kunniatehtävä. Seuraavaksi on aika antaa laskea omatoimisesti ja varmistaa homman sujuvuus. Lapsi oppii omatoimiseksi rinnekävijäksi pienin ja selkein tavoittein.

Ei sauvoja liian aikaisin

Lapsi voi hinkua savuoja käteen, kun aikuisillakin on. Lapselle voi antaa sauvat, kun hiihto on sujuvaa eikä sauvojen käyttäminen haittaa laskemista. Nykysuksilla sauvoja ei välttämättä laskemiseen tarvita, mutta tasamaalla siirtymisissä niistä on iloa.

Aloittelijoiden laskussa pienissä keskuksissa alle kouluikäisille sauvat ovat usein turhat. Ne voivat olla tiellä hisseissä ja itse laskemisessakin.

Rinnetavat kunniaan

Laskutaidon lisäksi pitää myös kartuttaa myös yleistä rinnetietoutta. Viimeistään isompiin mäkiin siirryttäessä rinnesäännöt pitää olla selvitettynä. Lasten kanssa laskeminen saattaa olla pysähtelyn täyteistä, ainakin aluksi. Tärkeää on opettaa turvalliset pysähdyspaikat rinteessä. Turvallisimmat paikat pysähtyä ovat rinteiden reunat ja semmoiset paikat, joissa ylhäältä laskevat näkevät pysähtyjät mahdollisimman pitkältä.

Perusasiat, kuten jonottaminen tai kanssalaskijoiden huomioiminen, ovat hyviä opintokohteita – toisinaan myös aikuisille. Tauoilla välineet nostetaan niille tarkoitettuihin telineisiin. Turhan usein sukset tai lauta jätetään lumeen esimerkiksi rinnekahvilan edustalle muiden laskijoiden kiusaksi ja pahimmassa tapauksessa tampparin turmeltavaksi.

Hiihtokeskuksissa on useita suksille ja lumilaudoille tarkoitettuja telineitä, joihin varusteiden laittaminen ei montaa lisäsekuntia vie.

Hiihtokoulujen Werneri-kursseilla lapsi oppii muiden lasten seurassa laskettelun salat kuin itsestään. Werneri-hiihtokoulut löydät täältä. Ski.fi:n YouTube-kanavalta löydät paljon Wernerin hiihtokouluvideoita.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu

Lapsi laskettelukouluun – vinkit vanhemmille

Hiihtokoulu

Lapsi viihtyy rinteessä, kun välineet ovat sopivat

Välineet