Levi 19.11.2024

Laskiainen on laskettelun juhlaa

Laskiaiseen kuuluu hohtavat hanget ja hyvä seura mäessä. Ruokapuoleen kuuluu ehdottomasti laskiaispulla, mutta kuuluuko se nauttia hillolla vai mantelimassalla? Laskiaiseen kuuluu hohtavat hanget ja hyvä seura mäessä. Ruokapuoleen kuuluu ehdottomasti laskiaispulla, mutta kuuluuko se nauttia hillolla vai mantelimassalla?
Keskellä kauneinta talvea vietettävällä laskiaisella on sekä pakanalliset että kirkolliset juuret. Perinteiden ja ajankohdan takia laskiainen on myös laskettelijan juhla-aikaa.

Laskiainen on nimensä mukaisesti laskemisen juhla. Vaikka juhlan nimen alkuperästä ei ole varmuutta, niin laskeminen kuuluu olennaisesti laskiaiseen. Monen kielitutkijan mielestä juhla on saanut nimensä verbistä laskea, sillä laskiaisesta alkaa paastopäivien laskeminen.

Laskiainen on monin paikoin vahvasti kirkollinen juhla, ja kristinuskossa laskiainen tarkoittaa paaston alkamista. Toisaalta laskiaisella on vahvat pakanalliset perinteet, ja silloin juhlitaan lähestyvää kevättä, hedelmällisyyttä ja uutta elämää. Tämä sopii myös hiihtäjälle, sillä monen mielestä keväällä koittaa ne parhaat laskukelit.

Lue myös: Hiihtäjä sen tietää: kevät on paras vuodenaika

Laskiainen on pitkiä ja vauhdikkaita laskuja

Suomessa talonpoikaisen laskiaisen juhlinnan keskipisteenä on ollut mäenlasku suksilla ja pulkilla. Mäkeen riennettiin koko perheen voimin jo varahain aamulla. Monin paikoin kilpailtiin kuka ehti ensimmäisenä laskemaan.

Perinne on säilynyt näihin päiviin asti, sillä etenkin lumisateen jälkeen kisataan kuka pääsee korkkaamaan rinteen ensimmäisenä.

Mäessä pidettiin hauskaa, mutta laskemisella oli myös maanviljelyyn liittyvä uskomus: pitkä ja vauhdikas lasku lupaili hyvää pellavasatoa.

Vaikka harva enää huutelee kotitilansa pitkien pellavien perään, on mäenlasku edelleen keskeinen osa laskiaisen ilonpitoa. Ja tuskin kukaan estää rinteitä kiitäessään kajauttelmasta perinteisiä laskiaishuutoja.

Toivottamalla ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia” voi mäessä ainakin kerätä katseita.

Laskiaista vietetään rinteessä

Laskiainen osuu useimmiten keskelle kauneinta talvea. Lunta on (ainakin laskettelukeskuksissa) paksulti ja sääkin usein hellii. Hiihtokeskusten rinnetiedot löydät Ski.fi-sivuilta.

Hiihtokeskukset panostavat laskiaisen juhlintaan: rinteet on huippukunnossa ja juhlatarjonta todella monipuolista. Keskusten laskiaisajan ohjelmaan ja tarjouksiin kannattaa tutustua keskusten kotisivuilla ja some-kanavissa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet
Kukaan ei ole alppikanuuna syntyessään ja osaavallekin voi sattua. Tässä horjahtaa Pyhän hiihtokoulun opettaja ja ex-telemarkmaajoukkuelaskija Niki Juurinen.

”Anteeksi, kun en osaa” – Miksi hiihdonopettajalta pyydellään anteeksi osaamattomuutta?

Hiihtokoulu