Sappee 13.7.2024

Talvi 2016–17 oli hiihtokeskuksissa ennätyspitkä

Kausi 2016–17 alkoi 10. lokakuuta Rukalla. Joulukuussa Rukan maisema oli jo hurmaavan talvinen.
Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) mukaan päättyneellä kaudella hiihtokeskuksissa oli kasvua sekä myynnissä kuin hissinousujen määrissä. Alan kokonaisvaikutus matkailulle Suomessa on merkittävä.

Muutaman hitaasti käynnistyneen talven jälkeen laskettelukausi 2016–17 käynnistyi aikaisin koko maassa. Rukalla ensimmäinen rinne avattiin edelliseltä kaudelta varastoidun lumen turvin 10. lokakuuta 2016.

Alkutalven pakkasten myötä kausi käynnistyi koko maassa varhain. Eteläisenkin Suomen keskuksissa laskettiin jo marraskuussa. Sääolosuhteet olivat kuitenkin kauden aikana hyvin vaihtelevat ja etenkin Etelä-Suomessa saatiin aikaisen startin jälkeen lukuisia vesisateita.

Pohjois-Suomessa kevätkelit jatkuivat pitkään. Esimerkiksi vappu keräsi runsaasti juhlakansaa hiihtokeskuksiin. Vappua vietettiin rinteessä mm. Himoksella, Levillä, Pyhällä, Rukalla, Saariselällä ja Ylläksellä. Hyvin kalenteriin osunut vappu sekä viikonlopuksi luvattu aurinko houkutteli hiihtokeskuksiin poikkeuksellisen paljon matkailijoita.

Alan vaikutus matkailulle on merkittävä

Päättynyt laskukausi 2016–2017 osoitti SHKY:n barometrikeskuksissa hyvää kasvua. Hiihtokeskusbarometriin osallistuvat keskukset edustavat eri alueita kattavasti. Hiihtokeskuksia on eri puolilla Suomea yli 70.

Laskettelupäivät nousivat kuusi prosenttia, hiihtokoulujen myynti kasvoi 8 % ja vuokraamoiden myynti 12 %.

Suomen houkuttelevuus matkailumaana on hyvässä nosteessa, mutta kasvua on tullut myös kotimaisen kysynnän lisääntymisestä. Etenkin Lapin hiihtokeskukset houkuttelivat entistä enemmän matkaajia Iso-Britanniasta, Keski-Euroopasta sekä Aasiasta. Venäläisten turistien laskusuhdanne taittui, mutta määrä on edelleen pieni huippuvuosiin verrattuna.

Seuraava kausi näyttää ulkomaalaisten matkailijoiden osalta lupaavalta, kun lentoyhteydet Lapin kohteisiin paranevat entisestään.

Matkailu työllistää Suomessa

Kaiken kaikkiaan matkailulla on merkittävä työllistävä vaikutus Suomessa. Koko matkailuala työllistää yli 140 000 ihmistä, jolloin osuus kaikista työllisistä on 5,6 %.

Suunta on ollut kasvava 2010-luvulla. Kokonaisliikevaihto, reilut 14 miljardia euroa, on pysynyt tasaisena. Suomen bruttokansantuotteesta se muodostaa 2,5 %:n osuuden.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Elämää alamäessä -kirja kertoo suomalaisen alamäen tarinan

Keskusuutiset

Ensimmäinen hiihtolomaviikko täytti hiihtokeskusten odotukset

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten alkukausi ennakoi vilkkaita lomaviikkoja

Keskusuutiset