Messilä 18.12.2024

Mikä alppikoulu? Leviläiset vastaavat

Levin alppikoulussa harjoitellaan monipuolisesti. Kuva: Timo Koivisto
Suomessa on kolme huippu-urheilijoille suunnattua alppikoulua: Levillä, Rukalla ja Tahkolla. Levin alppikoulu ei ole kuitenkaan tarkoitettu vain maailmancup-pisteitä tavoitteleville. Koulussa opetellaan myös rinteiden monitaitajiksi.

Levin alppikoulussa on kolme linjaa: Monitaitolinjalla valmistutaan toisen asteen opintojen opiskelujen ohessa hiihdonopettajaksi. Ratalaskulinja kehittää lajitaitoa ja antaa valmiuksia toimia valmentajana. Huippu-urheilulinja on nimensä mukaisesti tarkoitettu alppihiihdon maailman huippua tavoitteleville.

Alppikoulun tarkoituksena on antaa toisen asteen – Levin Instituutin tai Kittilän lukion – opiskelijoille mahdollisuus harrastaa tai kilpailla lumilajien parissa.

Monitaitolinjalaiset suorittavat suksilla ja laudalla hiihdonohjaajakurssin. Kuva: Timo Koivisto

Alppikoulu: kolme linjaa ja kolme tyyliä

Monitaitolinjalla oppilaat harjoittelevat monipuolisesti eri lajeja keskimäärin kolme kertaa viikossa. Kolmen vuoden aikana he saavuttavat hyvät taidot niin alppihiihdossa kuin lumilautailussakin. Mukana on joka vuosi myös muutamia telemark- ja maastohiihtoharjoituksia. Talvilajeihin perehdytään erityisesti opettajan näkökulmasta. Jokainen laji aloitetaan aivan alusta, esimerkiksi suksilla pohditaan, miten alkeiskäännöstä kannattaisi opettaa vasta-alkajalle.

Myös ratalaskulinja harjoittelee keskimäärin kolme kertaa viikossa – pääosin pujottelua, mutta myös suurpujottelua ja toisinaan vapaalaskua. Oppilaat osallistuvat välillä monitaitolinjan treeneihin ja tekevät tiivistä yhteistyötä huippu-urheilulinjan kanssa. Oheistreeni on tärkeä osa toimintaa. Valmennuksellisella harjoittelulla on iso rooli, eli oppilaat toimivat itse valmentajina ja opiskelevat valmentamista ryhmän vastuuvalmentajan kanssa. Koulun jälkeen heillä on mahdollisuus hakeutua valmentajakursseille.

Monen ratalaskulinjalaisen suuntana on valmentajaopinnot. Kuva: Timo Koivisto

Huippu-urheilulinjan tavoitteena on johdonmukainen eteneminen kohti maailman huippua. Valmennus on yksilöllistä ja ryhmäkoko pidetään pienenä. Urheilijat harjoittelevat tavoitteellisesti ja päävalmentaja vastaa ryhmän laadukkaasta valmennuksesta.

Lakin lisäksi hiihdonopettajan paperit

Linjoilla on paljon yhteistä toimintaa: käydään melomassa, seinäkiipeilemässä ja seikkailupuistossa. Syksyllä ennen lumien tuloa järjestetään yhteisiä vaelluksia ja keväällä on reissu Riksgränseniin. Vaikka linjojen välillä on eroja, niin perustavoite kaikissa on sama: kehittää opiskelijoita laskijoina ja ihmisinä.

Levin alppikoululaisten ”luokkakuva” syksyllä 2017. Kuva: Teemu Moisio

Kolmantena opiskeluvuotena rata- ja monitaitolinjalaiset suorittavat hiihdonohjaajakurssin ja tekevät 25 tuntia työharjoittelua hiihtokoululla. Monitaitolinjan ohjelmassa on myös lumilautaohjaajakurssi ja siihen kuuluvat 25 tuntia työharjoittelua. Halutessaan oppilaat voivat suorittaa lisäksi telemark- ja maastohiihtomoduulin. (Lue myös: Hiihdonopettajalla on hauskempaa! Neljä syytä hakea hiihdonopettajaksi.)

”Kurssien ansiosta meillä on lukion tai ammattikoulutuksen jälkeen myös valmis ammatti ja lähes varma työpaikka Leviltä”, kolmannen vuoden opiskelija Jere iloitsee.

Näin mukaan alppikouluun

Haku kouluun tapahtuu erillisellä lomakkeella. Alppikouluun hyväksytyt oppilaat hakevat lukioon tai instituuttiin valtakunnallisen yhteishaun kautta. Huippu-urheilulinjalla on alppikoulujen yhteiset pääsykokeet Rovaniemellä, jonka jälkeen hyväksytyt voivat pyrkiä kouluun niin ikään valtakunnallisessa yhteishaussa.

Alppikoululaiset suosittelevat kouluaan, koska..

  • Samu: ”Oppii uusia lajeja. Esimerkiksi opin lumilautailemaan alppikoulussa ja telemark oli myös uusi juttu.”
  • Mila: ”Tutustuu uusiin ihmisiin ja pääsee kehittymään itse eri lajeissa.”
  • Jere: ”Saa hyvän pohjan työskentelyyn erilaisissa työympäristöissä erilaisten ihmisten kanssa.”
  • Saija: ”Tehdään yhdessä paljon juttuja, muutakin kun ollaan mäessä. Lisäksi saa tietysti ammatin ja mahdollisuuden työskennellä Levillä.”
  • Jenna: ”Saa ammatin lisäksi paljon uusia kavereita ja niin sanotusti helppoja kursseja.”
Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Hiihdonopettajalla on hauskempaa! Neljä syytä hakea hiihdonopettajaksi

Hiihtokoulu

Alppihiihdon junioreiden MM-kisoihin lähtevät urheilijat valittu

Laskettelu