Sappee 13.7.2024

Totta se on: laskettelumono voi olla lämmin ja mukava

Hyvä laskettelumono on tarkka, napakasti istuva ja mukava.
Laskettelupäivän mukavuuteen vaikuttaa ehkäpä kaikista eniten hyvät laskettelumonot. Jos ne on sopivan kokoiset, rinteistä nauttii pitkään. Epäsopiva mono sen sijaan voi lopettaa laskettelupäivän lyhyeen.

Laskettelumonot on syytä valita huolellisesti: niiden pitää olla juuri oikean kokoiset ja omalle laskutyylille sopivat. Sporttinen laskija voi liian joustavilla monoilla tuntea olonsa huteraksi, kun taas turhan jäykällä laskettelumonolla voi olla vaikea saada suksea kääntymään haluamallaan tavalla.

Kenenkään ei tarvitse tyytyä epämukavaan monoon. Hyvä laskettelumono istuu napakasti: kantapää pysyy hyvin paikallaan eikä jalka pääse heilumaan. Tiukasta otteesta huolimatta puristusta tai pistävää kipua ei saa tuntua.

Sovita laskettelumono huolellisesti

Uutta monoa etsittäessä kannattaa suosiolla marssia asiantuntevaan liikkeeseen ja kertoa myyjälle missä ja miten tykkäät laskea. Näin hän osaa suositella sinulle sopivia malleja ja lestejä.

Yleinen virhe on ostaa liian suuret monot. Tämän takia jalka kannattaakin mittauttaa heti sovituskierroksen alkuvaiheessa. Koska jalat aina turpoavat päivän mittaan, olisi monot paras sovittaa jo aamupäivällä. Suorana seisottaessa varpaat voivat hipaista monon kärkeä, mutta polvia eteenpäin laskuasentoon painettaessa tulee varpaille jäädä tilaa. Kantapään tulee koko ajan pysyä tiukasti kupissaan.

Monon istuvuutta voi parantaa monin keinoin. Sopiva hyvälaatuinen laskettelusukka on lähtökohta mukavuudelle. Yksilöllisesti muotoiltu pohjallinen antaa jalalle hyvän tuen. Myös monon ulkokuorta ammattilainen voi yleensä vähän muokata.

Esimerkiksi Fischer on vienyt monon räätälöimisen pitkälle: Vacuum-laskettelukenkien ainutlaatuisen materiaalin ansiosta ulkokuori on yksilöllisesti muotoiltavissa. Lestiä voidaan leventää ja jopa kaventaa. Lisätietoja Fischerin Vacuum-teknologiasta voit lukea tästä linkistä.

Pakkasellakin lämpöiset jalat

On pari yksinkertaista keinoa pitää jalat lämpimänä (lue myös: Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa). Näistä tärkein on sopivan kokoinen mono, joka tukee hyvin jalkaa ja antaa veren esteettä kiertää varpaita myöden. Toinen perusedellytys on puhtaus. Ennen mäkipäivää jalat kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Jalkoihin puetaan puhdas monosukka.

Pidä myös huolta, että laskettelumono on aina kuiva. Sisäkenkä kannattaa aina laskupäivän jälkeen irrottaa ulkokuoresta ja laittaa kuivumaan. Myös pohjallinen kuivata erikseen. Ulkokuoria ei tule laitaa kuivauskaappiin tai muuhun turhan lämpimään paikkaan kuivumaan!

Jos sopiva koko, puhtaus ja hyvät materiaalit eivät tunnu riittävän, niin monoihin on saatavilla lämmitettäviä pohjallisia. Monikäyttöisempi ratkaisu on lämmitettävät sukat, joiden akut voi kiinnittää monojen ulkokuoriin tai sujauttaa vaikka taskuun.

Laskettelumono ei ole ikuinen

Rinteissä näkyy edelleen vanhoja 80-luvun takaaladattavia ”telkänpönttöjä”. Vanha laskettelumono on ehkä muovautunut niin mukavaksi, että niistä ei malta luopua – vaikka syytä olisi. Muovi – etenkin menneillä vuosikymmenillä laskettelumonoissa käytetty – ei ole ikuista. Kesken laskua haljenneista ulkokuorista liikkuu niin paljon tarinoita, että ne kannattaa ottaa vakavasti. Laskettelumono kannattaakin vaihtaa ennen kuin se hajoaa!

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lapsi viihtyy rinteessä, kun välineet ovat sopivat

Välineet

Huolehdi suksistasi – nautit niistä enemmän ja pidempään

Välineet
Laskettelusuksen valintaan vaikuttaa laskutaito sekä missä ja miten haluaa lasketella.

Laskettelusukset – ennen pitkät nyt pätkät

Laskettelu