Hiihtoloma on vuoden kohokohtia, mutta se on myös tartuntakautta. Hiihtolomalla yleisin syy hakeutua lääkärin vastaanotolle ei ole rinnetapaturma, vaan aivan tavalliset infektiot ja flunssataudit.
”Mikäli tauti iskee reissussa, niin toimitaan aivan kuten kotonakin. Jos yleiskunto heikkenee selvästi, kuume jatkuu yli kolme päivää tai tauti pitkittyy enemmän kuin mihin on tottunut, niin kannattaa kysyä lääkärin arviota tilanteesta”, opastaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny Mehiläiseltä.
Vaikka lomalla ei aikoisikaan sairastaa, niin pieni ennakkovarautuminen kannattaa.
”Selvitä etukäteen, missä lähin lääkäri on. Leviltä ei välttämättä tarvitse ajaa Kittilään tai Tahkolta Kuopioon”, Yli-Kyyny vinkkaa. Esimerkiksi Mehiläisellä on pop-up -lääkäriasemia lomasesonkeina useissa hiihtokeskuksissa.
Älä mene sairaana mäkeen
Monesti mieli tekee mäkeen, vaikka tuntisi olonsa heikoksi. Hartaasti odotetulta hiihtolomalta kun ei malttaisi menettää yhtään laskettelukokemusta.
”Mäkeen ei pidä lähteä, kun on selkeät flunssan merkit olemassa, yleisvointi on heikko tai syke nousee herkästi. Ja kuumeisena ei missään tapauksessa pidä lähteä rinteeseen”, Tero Yli-Kyyny muistuttaa.
Toisinaan lepo on tosiaankin järkevin vaihtoehto. Jos infektiotaudissa rasittaa kroppaa, niin sydäntulehduksen riski on huomattava. Lisäksi jos urheilee heikossa kunnossa, kasvaa myös tapaturmariski.
Nopea apu Digiklinikalta
Aina ei tarvitse edes nousta hotellihuoneen sängystä tai mökin sohvalta lääkäriä tapaamaan. Mehiläisen Digiklinikalla saat arvion nopeasti ja helposti kännykän, tabletin tai tietokoneen avulla.
”Jos mietityttää pitäisikö jotain näyttää lääkärille, niin Digiklinikalla saat vaivattomasti ammattilaisen arvion.” Yli-Kyyny kertoo esimerkkinä.
Mehiläisen Digiklinikalla saa apua ympäri vuorokauden (lääkäri päivystää kello 7–23 ja hoitaja yöaikaan 23–7). Sovelluksen avulla voit lähettää Digiklinikan lääkärille tai hoitajalle kysymyksesi sekä tarvittaessa kuvia. Vastauksen saat tunnissa.
Digiklinikan puoleen voi kääntyä missä asiassa tahansa, mutta useimmiten kysytään apua yleisimpiin oireisiin ja sairaustilanteisiin. Näitä ovat muun muassa lievät ylähengitystulehdukset (nuha, tukkoisuus ja yskä), virtsatietulehdukset, vatsasuolikanavantulehdukset, ihottumat, allergiaoireet, silmätulehdusoireet sekä akuutti selkäkipu. Digiklinikalla onnistuu myös reseptien uusinnat.
Lisätiedot Digiklinikasta löydät Mehiläisen sivuilta.
Artikkeli on tehty yhteistyössä Mehiläisen kanssa.