Sappee 13.7.2024

Muista varustehuolto ennen ensilaskuja

Älä jää paitsi alkutalven satumaisesta tunnelmasta, vaan huolla varusteet ajoissa.
Ovatko lasketteluvarusteet lojuneet varastossa huoltamattomina kevään viimeisten laskujen jälkeen? Pahimmassa tapauksessa kanteissa on ruostetta, siteiden jouset ovat jämähtäneet ja monoissa elää värikäs homekasvusto.

Laskettelu- ja lautailuvarusteet unohtuvat helposti varaston nurkkiin kauden päätteeksi. Pahimmassa tapauksessa välineet ovat umpinaisessa suksipussissa odottamassa seuraavaa kohtaamista. Ennen talven ensimmäisiä laskuja on syytä tarkastaa laskuvälineet ja -vaatteet sekä tehdä niille tarvittava huolto.

Sukset ja lauta kuntoon

Välinekatsauksen voi aloittaa suksien tai lumilaudan pohjasta. Mikäli kantti näyttää kolhuttomalta ja siihen tarttuu kynnen pinnasta ”lastuja”, kantti on kuosissa. Mikäli pohja näyttää harmaalta tai kuivalta, kaipaa se voitelua. Vaikka sukset tai lauta olisikin huollettu kevään viimeisen laskun jälkeen, pohja kannattaa vähintään harjata ennen rinteeseen lähtemistä.

Lumilautasiteissä kannattaa varmistaa ruuvien kiristykset sekä kiinnitysremmien kunto. Varsinkin muoviset kiinnitysremmit hapertuvat ajan mittaan auringon ja kulutuksen vaikutuksesta.

Kanttiviila, ruuvimeisseli, voidepala, voitelurauta, sikli ja metalliharja ovat ne työkalut, joiden avulla sukset ja lauta saadaan laskukuntoon. Kanttiviilan käytössä tulee olla tarkkana, sillä väärin käytettynä sillä voi vioittaa suksia. Voitelupöytä helpottaa välineiden kunnostamisessa.

Paras keino varmistaa välineiden kunto on viedä ne ammattilaisen huollettavaksi. Kannattaa kuitenkin toimia ripeästi, sillä parhaat suksihuollot ruuhkaantuvat aina laskukauden alussa.

Laskuvaatteiden syyshuolto

Laskuvaatteiden kunto saattaa yllättää, kun ne kaivaa esiin laskukauden alussa. Sukat ja alusasut ovat saattaneet kulua paikoin seitinohuiksi. Myös vaatteiden puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä puhdas vaate on likaista lämpimämpi.

Lasketteluvaatteiden huolto kannattaa aina aloittaa perehtymällä huolellisesti kaikkien kunnostettavien ja pestävien vaatteiden huolto- ja pesuohjeisiin. Ohjeita kannattaa myös noudattaa.

Kuorivaatteiden mikromillien kokoiset huokoset tukkiintuvat herkästi hiestä, liasta ja suolasta. Jotta vaate toimii toivotulla tavalla, huokosten pitäisi olla puhtaita. Kuorivaatteille on omia erikoispesuaineita, mutta useimmiten nestemäinen pesuaine riittää avaamaan ja puhdistamaan huokoset.

Mikäli kuorivaate on vanha, sen pinnan voi uudelleen kyllästää. Erilaisia kyllästesuihkeita tai -pesuaineita on tarjolla useita erilaisia, myös ilman fluoriyhdisteistä.

Villa tuulettamalla puhtaaksi

Villa on jälleen suosittu materiaali laskuvaatteissa. Eritoten alus- ja väliasuissa käytettävä merinovilla kestää vesipesun, mutta pesuja kannattaa tehdä mahdollisimman harvoin. Mikäli vaatteessa ei ole näkyviä tahroja tai nenää kipristäviä hajuhaittoja, villavaatteelle riittää pelkkä tuuletus.

Untuvavaatteiden pesussa on valmistajakohtaisia eroja. Yhä useampi lasketteluun tai ulkoiluun tarkoitettu untuvavaate on vesipestävissä kotikoneella. Untuvavaatteen kriittisin hetki on kuivaaminen. Kuivausrumpu ja tennispallot ovat hyvä yhdistelmä varmistamaan, että takki kuivuu ja untuvat jakaantuvat tasaisesti ympäri takkia.

Jotkut laskuhanskat on tehty kokonaan tai osin nahasta. Nahkaosien rasvaaminen tekee hanskasta taipuisan ja kestävän.

Katse laskulaseihin

Silmä tottuu nopeasti monenlaisiin olosuhteisiin – myös naarmuisiin linsseihin. Vielä kevätauringossa hyviltä tuntuneet lasit eivät välttämättä ole enää niin hyvässä kunnossa kuin muistit. Naarmuiset linssit tekevät silmiä ärsyttäviä heijasteita eritenkin keinovalossa. Myös laskulasien kiinnitysremmin elastisuus kannattaa varmistaa, koska kuoleentunut hihna ei pidä laseja paikallaan.

Samalla kannattaa tarkastaa myös kypärän kunto, sekään kun ei ole ikuinen. Mikäli kypärää on jo käytetty vuosikausia, kannattaa harkita vaihtamista uuteen. Mikäli kypärä saa kovan kolhun, voi se olla kerralla käyttöikänsä päässä. Rikkinäinen kypärä kun ei päätä enää suojaa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu

Huolehdi suksistasi – nautit niistä enemmän ja pidempään

Välineet

Huolletut sukset, iloinen laskija

Välineet