Levi 19.11.2024

Werneri-hiihtokoulun treenipolku laskettelijalle

Werneri-hiihtokoulu johdattaa aivan alkeista monipuoliseksi laskettelijaksi asti. Werneri-hiihtokoulu johdattaa aivan alkeista monipuoliseksi laskettelijaksi asti.
Laskettelijan tulee oppia perustaidot: liukumaan lumella, tasapainoilemaan liikkuvan välineen päällä, jarruttamaan ja kääntymään. Werneri-hiihtokoulussa opetus etenee jouhevasti helpommista tehtävistä vaativampiin.

Lumi- ja VauhtiWerneri-kursseilta laskettelua aloitteleva lapsi saa hyvät perustaidot. Kurssit käytyään lapsi pärjää erilaisissa rinteissä ja laskee jo vauhdikkaita käännöksiä. Lapsi osaa rinnesäännöt ja pärjää itsenäisesti mäessä. Hän voi joko jatkaa leppoisaa harrastusta tai jatkaa taitojensa kehittämistä jatkokursseilla.

Werneri-hiihtokouluissa tavoiteltava taitotaso vaihtelee keskuksesta toiseen. Tavoitteisiin vaikuttavat kurssin pituus, rinneolosuhteet ja kurssille osallistuvien lasten liikunnalliset lähtökohdat ja henkiset valmiudet. Silti opeteltavat perustaidot ja niiden opetusjärjestys eivät muutu, vain lähtötaso ja etenemisnopeus vaihtelevat.

LumiWernerillä opitaan perustaidot

LumiWernerin toimintakerrat voivat rakentua esimerkiksi näin:

LumiWerneri-kurssin ensimmäinen tavoite on oppia tunnistamaan välineet, laittamaan sukset itse jalkaan ja irrottamaan ne, liikkumaan tasamaalla sukset jalassa. Toinen teema on suksilla liukuminen, vaikka se aikuisesta saattaa tuntua ylihelpolta, ei se sitä välttämättä ensikertalaisille ole. Samalla on hyvä harjoitella tasapainoista laskuasentoa.

Seuraavaksi vuorossa on jarruttaminen – ja pysähtyminen. Tavoitteena on oppia pysähtymään ennalta määrättyyn paikkaan. Jokaisella Werneri-tunnilla keskustellaan myös turvallisuudesta. LumiWerneri-kurssin käynyt lapsi osaa keskeisimmät rinnesäännöt ja osaa toimia niiden mukaan.

Seuraavia teemoja ovat kääntyminen ja käännöstekniikan hiominen sekä erilaisten hissien käyttäminen. Tehostetaan jarruja niin että pysähtyminen onnistuu erilaisissa olosuhteissa. Lopuksi vuorossa ovat vauhdinhallinta ja taitojen soveltaminen erilaisissa olosuhteissa.

VauhtiWernerillä vauhti kiihtyy

VauhtiWerneri-kurssilla vahvistetaan jo opittua ja hiotaan taitoja. Kertauksen jälkeen parannetaan laskutuntumaa temppuilemalla, harjoitellaan vauhdinhallintaa hieman haastavammissa olosuhteissa ja hiotaan käännössarjoja helpoissa olosuhteissa. Kurssin loppupuolella etsitään yhä haastavampia olosuhteita ja lasketaan vauhdikkaammin. Lopuksi tutustutaan ratalaskuun ja freestyleen.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Haluatko mukaan Werneri-hiihtokouluun?

Hiihtokoulu

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu

Opi laskettelun alkeet – näin pääset kiinni lajiin

Hiihtokoulu