Sappee 26.7.2024

Hissietiketti haltuun

Yhteispelillä hissimatka sujuu! Yhteispelillä hissimatka sujuu!
Hissin käyttö voi herättää varsinkin kokemattomammissa laskettelijoissa jännitystä ja jopa pelkoa. Turvalliset ja mukavat hissinousut ovat iso osa onnistunutta laskettelupäivää.

Rinnepäivästä melkoinen osa kuluu hiihtohississä matkalla ylös. Tässä kymmenen ohjetta onnistuneisiin hissinousuihin.

1. Hissilippu vasemmalle

Hissiliput ovat etäluettavia. Hissilipunlukija sijaitsee usein portin vasemmalla puolella, joten hyvä paikka hissilipulle on esimerkiksi laskutakin vasemmanpuoleisessa taskussa tai hihassa olevassa hissilipputaskussa. Varmista myös, ettei hissilipun kanssa samassa paikassa ole muita hissilippuja, pankkikortteja, avaimia, kännykkää tai muuta mikä voi häiritä lipun lukemista.

2. Älä kiilaa

Kun saavut hissialueelle, asetu jonon viimeiseksi. Mikäli jonoa ei ole, siirry porteille vasta kun olet valmis siirtymään hissiin.

3. Välineet valmiiksi

Jos liikut suksilla, ota sauvat hissinousun ajaksi ulompaan käteen ja varmista, ettei sauvojen lenkit ole ranteen ympärillä: et halua jäädä sauvoista kiinni hissikapulaan. Samasta syystä lumilautailijan on hyvä irrottaa taaempi jalka siteestä hissinousun ajaksi. Kaatuessa on helpompi irrottautua hissikapulasta, ja myös sivuun siirtyminen on nopeampaa.

4. Katse vaatteisiin

Varmista, ettei vaatteissasi tai varusteissasi ole pitkiä irtonaisia remmejä tai liinoja, kuten kaulaliina tai repun remmit, jotka voivat tarttua hissiin.

5. Rauhallisesti hissiin

Kaikki valmista? Hienoa! Oman vuoron koittaessa kannattaa toimia ripeästi, jotta ehdit seuraavan hissin kyytiin. Hissiin ehtimisen ei tarvitse kuitenkaan olla sykettä nostava urheilusuoritus, rauhallinen ja päättäväinen toiminta riittää.

6. Apua saa pyytää

Hissihenkilökunta auttaa mielellään, jos olet vielä epävarma hissinkäyttäjä. Rinnehenkilökunta on töissä sinua varten.

7. Kikkailu ja vedätys kielletty

Älä mutkittele nousuladulla, se kerryttää kumpareita, jotka vaikeuttavat hissinousuja. Pahimmillaan hissin vedättäminen voi rikkoa vaijerin, pysäyttää hissin pitkäksi aikaa ja tuoda suuren korjauslaskun. Lisäksi mutkitellessa on vaikeampi väistää, jos edessä oleva yllättäen kaatuu. Toisinaan rinne- ja hissityöntekijät kulkevat hissiladun reunassa moottorikelkalla, joten nousuladun reunamat on hyvä pitää vapaana.

8. Kaatumista ei tarvitse hävetä

Jokainen on varmasti kaatunut joskus hississä, joten sitä ei tarvitse hävetä eikä hätääntyä. Jos kaadut, huolehdi itsesi ja välineesi ripeästi nousuladun sivuun. Siirry turvallisinta reittiä alas, ja reippain mielin uuteen yritykseen!

9. Kerro epäkohdista

Mikäli nousulatu on huonossa kunnossa tai huomaat muita puutteita hissin toiminnassa, kerro siitä hissihenkilökunnalle. Näin huoltotyöt saadaan mahdollisimman nopeasti aloitettua.

10. Poistu vain poistumisalueilla

Hissistä on syytä jäädä pois merkityillä poistumisalueilla. Muissa kohdissa hissiladulta poistuminen ei välttämättä ole turvallista. Jos kaadut hissimatkalla, voit siirtyä merkitylle poistumisalueelle hissiladun reunaa kulkien.

Tiesithän, että sekä hissin ala- ja yläasemilla on selkeästi merkityt hätäpysäytyspainikkeet, joilla kuka tahansa voi onnettomuuden tai hätätilanteen sattuessa pysäyttää hissin ja hälyttää apua. 

Näillä ohjeilla laskettelupäivän hissinousut sujuvat mukavasti ja jouhevasti.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hauskan laskupäivän resepti: huomioi kanssalaskijat, noudata rinnesääntöjä ja nauti laskukavereiden seurasta.

Laskettelija: huomioi edes nämä rinnesäännöt

Laskettelu

Hiihtolomasta enemmän irti: ota vauhtia hiihtokoulusta!

Keskusuutiset
Metsässä on kivaa, mutta siellä laskemisessa on riskinsä. Myös lasten ja nuorten kannattaa tankata ohjeet turvallisiin laskuihin.

Nyt tarkkana rinnealueiden ulkopuolella!

Laskettelu