Messilä 18.12.2024

Vanha koira oppii uusia temppuja – näin parkkilaskun aloittaminen onnistuu aikuisena

Snow parkin riemut avautuvat myös aikuisille. Aloita vaikka helpoista presseistä ja innostu uudesta! Snow parkin riemut avautuvat myös aikuisille. Aloita vaikka helpoista presseistä ja innostu uudesta!
Kiinnostaako reilit ja hyppyrit, mutta epäröit parkkiin kurvaamista? Näiden neljän vinkin avulla parkkilaskun aloittaminen onnistuu myös aikuiselta!

Parkkilaskun aloittamista aikuisiällä hidastaa usein ennakkoluulot, epätietoisuus mistä aloittaa sekä kasvanut itsesuojeluvaisto. Parkki mielletäänkin usein nuorten ja ammattilaskijoiden paikaksi rinteessä.

Monella voi olla ajatus, ettei parkkilaskua kannata – tai edes voi – aloittaa enää aikuisiällä. Opettelu olisi pitänyt aloittaa jo lapsena pystyäkseen hyppimään tai tekemään temppuja reileissä.

Parkkilasku ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin usein ajatellaan – ja tilaa parkista löytyy ihan kaikille. Jopa meille aikuisille. Näiden vinkkien avulla onnistut!

1. Unohda ennakkoluulot

”Mitä jos kaadun?”
”Olen vain muiden tiellä…”
”Kaikki varmasti katsovat ja nauravat…”

Parkissa vallitsee hyvin rento ja kannustava ilmapiiri. Itse asiassa etenkin aloittelevia parkkilaskijoita kunnioitetaan paljon. Kokeneiden laskijoiden mielestä on vain hienoa nähdä uusia naamoja parkissa uutta oppimassa.

Epäonnistuminen kuuluu lajiin. Kaatuminen on tuttu näky parkilla ja niin käy välillä kaikille. Epäonnistumisten kautta kehityt ja harjoitus tekee mestarin. Luota siis itseesi, karista ennakkoluulot ja kurvaa parkille!

2. Aloita helpoilla tempuilla ja etene temppu kerrallaan

Parkissa riittää paljon eritasoista laskettavaa. Entistä useammat hiihtokeskukset tarjoavat eri tasoisia parkkeja tai laskulinjoja. Junnuparkit eivät ole nimestään huolimatta vain junioreille, vaan niissä on aikuistenkin helppo aloittaa. Junnuparkit tarjoavat pieniä hyppyreitä, joissa on helppo harjoitella ponnistamista. Ensimmäisillä kerroilla pelkkä hyppyrin yli laskeminenkin riittää.

Hyppyreiden lisäksi junnuparkeista löytyy reilien rinnalla matalia ja leveitä pressejä. Niiden läpi on hauskaa vain laskea. Matalat pressit tarjoavat mahdollisuuden harjoitella tasapainoa liukkaalla alustalla ja tuntumaa reileistä, eli kaiteista.

Kun fiftari eli liukuminen pressin läpi onnistuu, voit harjoitella poikittain liukumista. Lautailija voi opetella vaikka nose- tai tailpressiä, joissa paino laitetaan joko etu- tai takajalalle ja nostetaan joko laudan takaosa (tail) tai etuosa (nose) ilmaan.

Pressejäkin on paljon eri levyisiä, korkuisia ja mallisia, joten niistä saa paljon erilaista haastetta ennen putkiin tai reileihin siirtymistä.

Leveitä ja matalia muovipintaisia pressejä pitkin on hauska liukua. Pressejä on eri muotoisia ja pituisia. Tämä pitkä yksilö löytyy Vuokatista.
Leveitä ja matalia muovipintaisia pressejä pitkin on hauska liukua. Pressejä on eri muotoisia ja pituisia. Tämä pitkä yksilö löytyy Vuokatista.

Mikäli parkkiin kurvaaminen aluksi jännittää, voi temppujen opettelun aloittaa normaalissa rinteessäkin. Esimerkiksi ollien harjoittelu onnistuu tavallisessa alamäessä! Hyviä ideoita alkuun saat Ski.fi:n jutuista: Opi viisi helppoa temppua lumilaudalla tai Opi 5 helppoa ja näyttävää temppua suksilla.

3. Opettele parkkietiketti

Jotta parkkilasku olisi sinulle ja kanssalaskijoillesi turvallista, opettele heti aluksi parkkietiketti. Tärkeintä on odottaa omaa vuoroaan ja näyttää muille laskijoille aikeesi, esimerkiksi laskuun lähtiessä nostaa kätesi ylös osoittaaksesi, että aiot mennä seuraavana.

Mikäli olet kyseisessä parkissa ensimmäistä kertaa, kannattaa ensin laskea rauhallisesti parkin läpi. Näin näet minkälaisia obstaakkeileita eli suoristuspaikkoja parkissa on ja voit seuraavilla laskuilla valita omalle taitotasollesi sopivat suorituspaikat.

Sää ja olosuhteet vaikuttavat paljonkin parkkilaskuun, etenkin hyppyreiden vauhteihin. Aina ennen hyppimistä pitää arvioida kuinka paljon tarvitset vauhtia.

Lue myös: Parkkilaskemisen abc

4. Hae oppia hiihtokoulusta tai lasketteluseuroista

Joku saattaa edelleen virheellisesti kuvitella, että hiihtokoulusta haetaan oppia vain laskettelun alkeisiin. Hiihdonopettaja kannattaa mieltää pikemminkin valmentajaksi tai rinteiden personal traineriksi. Lisäksi yhä useampi hiihtokoulu tarjoaa oppeja myös parkkilaskuun kaiken ikäisille! Kannattaa siis rohkeasti kertoa toiveet hiihtokoululle ja suunnata parkkiin ammattilaisen seurassa.

Hiihtokoulujen lisäksi myös lasketteluseurat tarjoavat parkkikouluja myös aikuisille. Freestyle- ja lumilautaseurassa tapaat saman henkisiä laskijoita. Yhdessä kokeileminen ja oppiminen tekee mäkipäivistä entistä hauskempia.

Lumilautaseurat löydät Lumilautaliiton sivuilta ja freestyle-seurat Ski Sport Finlandin sivuilta.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Parkkikoulu pyörii myös videona

Lumilautailu

Lisää laskuoppia parkista

Keskusuutiset

Lumilautasiteiden säätämisen ABC

Lumilautailu