Sappee 13.7.2024

Miten toimitaan kapulahississä.

  1. Jonotus hissille
    Asetu järjestyksessä jonoon, liiku reippaasti jonon mukana. Ota hissilippu esille hyvissä ajoin ennen lippuporttia. Tutustu esillä oleviin hissiohjeisiin. Kapulahissi on aina itsepalveluhissi. Älä käytä hississä pitkää kaulaliinaa tai muuta sellaista vaatetusta, johon kiertyvä vaijeri tai kapula saattavat tarttua.
  2. Valmistelu hissin lähtöpaikalla
    Jos sinulla on sauvat, ota ne vetovaijeriin tai vetoköyteen nähden uloimpaan käteen, asetu opastetulle lähtöpaikalle. Tartu vapaalla kädellä vetonaruun tai vaijerissa olevaan kapulaan.
  3. Lähtö hissillä
    Odota rauhallisesti kapulan tuloa ja tartu siihen ojennetulla kädellä ennen kuin se ohittaa vartalosi. Ohjaa kapula vartalosi taakse reisien yläosaan ja nojaa kevyesti kapulaa vasten. Köysihississä voit tarttua köyteen haluamallasi hetkell, tartu kohtaan, jossa on kiinnipitämistä helpottavia solmuja tai vahvistuksia. Liukuva askel menosuuntaan helpottaa lähtöä ja vähentää nykäisyä.
  4. Tasapaino hississä
    Seiso tasaisesti suksien tai laudan päällä. Nojaa kevyesti kapulaan, älä vaijeriin. Kapulahississä voit toisella kädellä pitää kiinni kapulan päästä ja toisella vaijerista. Köysihississä voit pitää köydestä kiinni molemmilla käsillä.
  5. Matkustaminen hississä
    Älä leiki hississä. Leikkimisellä aiheutat vaara itsellesi ja muille hississä oleville sekä mahdollisesti hissin rikkoutumisen.
  6. Ylösnousu hississä
    Älä vedätä sivulle. Poisjääminen on sallittua ainoastaan merkityillä paikoilla.
  7. Kaatuminen hississä
    Jos kaadut, päästä heti irti kapulasta tai köydestä ja pyri poistumaan nopeasti nousuladulta sivuun. Takana tuleva ei voi väistää, jos olet kaatuneena nousuladulla.
  8. Valmistautuminen hissistä poistumiseen
    Hissilinjalla on n. 30 metriä ennen poistumispaikkaa lähestymisopaste ja poistumispaikka on merkitty opasteella. Valmistaudu ajoissa poistumiseen ja varmista, ettei hanskasi tai muu vaatteen osa ole vaijerin tai köyden ympärille kiertyneenä ja ettei kapula jää kiinni vaatteisiin.
  9. Poistuminen hissistä
    Odota rauhallisesti saapumistasi merkitylle poistumispaikalle ja päästä irti kapulasta tai köydestä. Jos poistumispaikalla on vaaratilanne, paina poistumispaikalla olevaa merkittyä seis – nappia. (Jää odottamaan henkilökuntaa poistumispaikalle ja kerro, mitä on tapahtunut).
  10. Älä jää poistumisalueelle
    Siirry sivuun poistumisalueelta heti ja tee tilaa takana tuleville. Tällä vältytään yhteentörmäyksiltä.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.