Sappee 13.7.2024
Ohjattujen lajiharjoitteluryhmien rinneturvallisuutta koskevat ehdot.

Nämä ehdot on laadittu Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n (SHKY), Ski Sport Finland ry:n ja Suomen Lumilautaliiton toimesta.

1. Soveltamisala

Näitä ehtoja sovelletaan, kun urheiluseura tai yksittäinen valmentaja varaa hiihtokeskuksen alueita ohjatun lajiharjoittelun suorittamista varten.

2. Harjoitusaluevarauksen tekeminen

2.1 Harjoitusaluevaraus voidaan tehdä hiihtokeskuksen edellyttämällä tavalla joko henkilökohtaisesti paikan päällä, puhelimitse tai sähköpostilla tai hiihtokeskuksen sähköisen varausjärjestelmän avulla. Varausta tehtäessä on ilmoitettava hiihtokeskuksen edellyttämät tiedot varauksen tekijästä, ajankohdasta, johon varaus kohdistuu sekä ryhmän koosta ja lajista, jota ryhmän on tarkoitus harjoitella.

2.2 Varaus sitoo hiihtokeskusta, kun se on vahvistettu suullisesti, kirjallisesti tai esimerkiksi sähköpostitse.

2.3 Varattua harjoittelualuetta pidetään varattuna harjoitusalueen varaajalle varausajankohdan alkuun saakka. Mikäli varaaja ei saavu paikalle varauksen alkamisajankohtaan mennessä tai ilmoita saapuvansa vielä paikalle ennen varatun ajan päättymistä, voi hiihtokeskus antaa harjoitusalueen muiden asiakkaiden käyttöön.

3. Hiihtokeskuksen oikeudet ja velvollisuudet

3.1 Hiihtokeskuksella on oikeus osoittaa ryhmälle parhaiten sopiva harjoitusalue. Alueen valitsemisessa on otettava huomioon aiotun lajiharjoittelun luonne, ryhmän koko ja ryhmän jäsenten taitotaso, rinneolosuhteet sekä hiihtokeskuksen muu asiakastilanne. Hiihtokeskus voi tarvittaessa osoittaa useampia ryhmiä samalle harjoitusalueelle samanaikaisesti.

3.2 Hiihtokeskus voi kieltää aiotun lajiharjoittelun, mikäli rinneolosuhteet tai hiihtokeskuksen muu asiakastilanne turvallisuussyistä niin edellyttää.

3.3 Hiihtokeskuksella on oikeus määrätä ohjattu lajiharjoittelu keskeytettäväksi, mikäli siitä aiheutuu ulkopuolisille vaaraa tai hiihtokeskuksen antamia toimintaohjeita ei noudateta.

3.4 Hiihtokeskuksen on huolehdittava siitä, että rinneolosuhteet täyttävät viranomaisten asettamat vaatimukset (mm. tyypilliset rinneturvallisuuden edellyttämät patjoitukset, suojaverkot sekä opastekyltit ovat paikoillaan ja oikein asennettuja).

3.5 Hiihtokeskuksen on huolehdittava siitä, että harjoitusalueen varaajalle annetaan riittävät ja tarpeelliset tiedot rinteistä ja niiden käytöstä aiottu lajiharjoittelu huomioiden.

3.6 Hiihtokeskuksen on huolehdittava siitä, että harjoitusalueen varaajalla ja ohjatun valmennusryhmän jäsenillä on mahdollisuus tutustua hiihtokeskuksen palveluiden käyttöä koskeviin yleisiin sopimusehtoihin.

3.7 Hiihtokeskus voi edellyttää, että ohjatun lajiharjoittelun ajaksi harjoitusalue rajataan näkyvin rajausvälinein harjoitusalueen varaajan toimesta siten, ettei harjoitusalueelle pääse ohjatun valmennusryhmän ulkopuolisia henkilöitä. Hiihtokeskus voi myös edellyttää, että rajausvälineiden käytön lisäksi tai sijaan harjoitusalueen varaaja huolehtii valvojien käytön avulla, ettei harjoitusalueelle pääse ohjatun valmennusryhmän ulkopuolisia henkilöitä.

3.8 Hiihtokeskus voi edellyttää, että ohjatun lajiharjoittelun ajaksi harjoitusalueella tai sen reunoilla sijaitsevat, mahdollista vaaraa aiheuttavat rakenteet (valotolpat tms.) sekä puunrungot suojataan harjoitusalueen varaajan toimesta esimerkiksi suojapatjojen ja verkkojen avulla. Mikäli hiihtokeskus edellyttää suojapatjojen ja/tai verkkojen asentamista, on hiihtokeskuksen toimitettava kyseiset suojavarusteet varaajan käytettäviksi. Suojavarusteiden käytönaikaisesta huollosta ja kunnossapidosta vastaa varaaja. Suojavarusteet on palautettava hiihtokeskukselle viipymättä varauksen päätyttyä.

4. Harjoitusalueen varaajan oikeudet ja velvollisuudet

4.1 Harjoitusalueen varaajan on annettava hiihtokeskukselle edellä kohdassa 2 määritellyt tiedot varausta tehtäessä. Mikäli tiedoissa tapahtuu muutoksia, on muutoksista ilmoitettava hiihtokeskukselle viivytyksettä ja viimeistään ennen harjoitusalueen käyttöön ottamista.

4.2 Harjoitusalueen varaajan on ilmoitettava hiihtokeskukselle mahdollisista erityistoiveistaan harjoitusalueen sijainnin suhteen varausta tehdessään.

4.3 Harjoitusalueen varaajan on täytettävä edellä kohdassa 3 tarkoitetut, hiihtokeskuksen asettamat edellytykset ennen ohjatun lajiharjoittelun aloittamista harjoitusalueella.

4.4 Harjoitusalueen varaaja on velvollinen noudattamaan yleisiä hiihtokeskuspalveluiden käyttämistä koskevia ehtoja ja huolehtimaan siitä, että ohjatun valmennusryhmän jäsenet myös noudattavat ehtoja.

4.5 Harjoitusalueen varaaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että lajiharjoittelu voidaan toteuttaa ohjatun valmennusryhmän jäsenten ikä ja taitotaso huomioiden turvallisesti. Harjoittelun sisältöä suunniteltaessa ja toteutettaessa on huomioitava myös rinne- ja sääolosuhteet sekä hiihtokeskuksen muut asiakkaat.

4.6 Harjoitusvuoron päättyessä harjoitusalueen varaajan on poistettava harjoitusalueelta sinne laitetut välineet, kuten ratakepit sekä huolehdittava harjoitusalueen palauttamisesta sellaiseen kuntoon, ettei alueen käytöstä aiheudu vaaraa muille laskijoille. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi harjoituksen johdosta syntyneiden rataurien lanaamista tasaisiksi.

5. Vahingonkorvausvelvollisuus

5.1 Hiihtokeskus vastaa vahingoista, jotka ovat aiheutuneet hiihtokeskuksen laiminlyönnin tai huolimattomuuden johdosta.

5.2 Hiihtokeskus ei vastaa vahingoista, jotka ovat aiheutuneet harjoitusalueen varaajan, ohjatun valmennusryhmän valmentajan tai muun toimihenkilön tai ohjattuun valmennusryhmään kuuluvan henkilön laiminlyönnin tai huolimattomuuden johdosta.

5.3 Harjoitusalueen varaaja vastaa vahingoista, jotka ovat aiheutuneet harjoitusalueen varaajan, ohjatun valmennusryhmän valmentajan tai muun toimihenkilön tai avustajan tai ohjattuun valmennusryhmään kuuluvan henkilön laiminlyönnin tai huolimattomuuden johdosta.

6. Erimielisyydet

6.1 Näistä ehdoista mahdollisesti syntyvät erimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti osapuolten välisillä neuvotteluilla. Mikäli neuvottelut eivät johda osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, voi osapuoli saattaa asian käsiteltäväksi toimivaltaisessa käräjäoikeudessa.

7. Voimassaolo

7.1 Nämä ehdot on käsitelty ja hyväksytty SHKY:n teknisen työryhmän, Ski Sport Finland ry:n sekä Suomen Lumilautaliiton puolesta, ja ne astuvat voimaan 26.9.2012.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.