Levi 28.12.2024

Pyörän pesu – ammattilainen kertoo, kuinka se onnistuu nopeasti

Useimmissa bike parkeissa on pesupisteet. Meri-Teijo Bike Parkin Jani Salminen kertoo, kuinka saat pestyä pyörän nopeasti ja tehokkaasti. Useimmissa bike parkeissa on pesupisteet. Meri-Teijo Bike Parkin Jani Salminen kertoo, kuinka saat pestyä pyörän nopeasti ja tehokkaasti.
Puhdas pyörä on paitsi ilo katsella, myös miellyttävä polkea. Puhtaus lisää myös pyörän osien elinikää. Kerromme, miten pyörä puhdistuu nopeasti.

Pyörän pesu on tärkein yksittäinen usein tehtävä huoltotoimenpide. Märällä kelillä poljettaessa on jokaiselle selvää, että kura pitää pestä pyörästä pois. Kuivallakin kelillä pyörään kertyy likaa, usein vielä hyvin hienoa hiekkapölyä, joka pidemmän päälle tekee ikävää jälkeä etenkin pyörän voimansiirrossa ja liikkuvissa osissa.

Kun pyörästä pitää säännöllisesti huolta, niin useimmiten pikainen puhdistus riittää. Polkupyörä kannattaakin pestä jokaisen bike park -reissun jälkeen. Samalla voit silmäillä, että kaikki pyörän osat on kunnossa.

Useimmissa bike parkeissa on pesupisteet, joissa pyörän voi pestä ennen sen pakkaamista autoon. Meri-Teijo Bike Parkin Jani Salminen kertoo vinkit, kuinka pestä pyörä nopeasti puhtaaksi ajon jälkeen.

Lika löytää pyörän hankalimmat paikat, joten huuhtele ensin pyörä huolellisesti.

1. Pyörän pesu alkaa huuhtelulla

Bike parkien pesupaikoilla on yleensä telineet pesua varten, sekä tärkeimmät pesutarvikkeet: vesiletkut ja pesuharjat. Jos haluaa käyttää pesuaineita tai liuottimia, kannattaa ne tuoda itse mukanaan!

Huuhtele ensin pyörästä kaikki lika – oli se sitten kuraa tai pölyä – pois. Jos et muuta ehdi, niin tee ainakin tämä. Huuhdeltu pyörä on kuraista paljon mukavampi pakata autoon. Voimansiirto ja laakerit voivat puhdistua riittävästi huolellisella huuhtelulla.

Painepesureita harvemmin bike parkeissa näkyy, ja tähän on syynsä: painepesurilla helposti suihkuttaa veden liian voimakkaalla paineella laakereihin, joka voi kuljettaa mukanaan likaa ja huuhtelee mennessään voitelun.

Pesuaineiden käytössä on kaksi koulukuntaa. Kaupoista löytyy runsaasti erilaisia pyöränpesuaineita ja -liuottimia, mutta moni luottaa useimmiten pelkän veden ja harjan puhdistavaan voimaan.

Mikäli haluat käyttää liuttimia tai pesuaineita, niin ne kannattaa ottaa itse mukaan.

2. Muista hankalat paikat

Puhdista renkaat ja vanteet vesisuihkulla ja harjalla. Jarrulevyjä ei kannata sorkkia likaisella harjalla, vaan pelkkä vesisuihku riittää.

Kura ja muu lika löytää varmasti pyöräsi hankalimmat paikat. Suuntaa vesisuihku myös satulan alle ja satulaputkeen. Rungossa lika kerääntyy helposti keskiön alle sekä rungon alaputkeen. Täysjousitetuissa pyörissä linkusto tulee puhdistaa tarkoin.

Jarrulevyille riittää pelkkä vesisuihku.

3. Harjaa voimansiirto puhtaaksi

Ketjuun ja rattaisiin kannattaa kiinnittää erityishuomio, voideltuna ne keräävät sitkeimmän lian. Tässä on myös pieni varoituksen paikka: pyörän pesupaikoilla samaa harjaa käyttää moni muukin voimansiirron pesuun, joten yhteiskäytössä olevat harjat voivat olla varsin likaisia. Ketjut ja rattaat niillä voi hyvin puhdistaa, mutta runkoa ei yhteiskäytössä olevilla harjoilla hirveästi kannata hangata. Usein rungolle riittää pelkkä huuhtelu. Jos haluat puhtaampaa jälkeä, niin pesua voi tehostaa omalla pesusienellä tai -harjalla.

Pese ketju ja rattaa huolellisesti.

4. Viimeistele ja tarkista

Kun kuivaat pyörää, kannattaa samalla tarkastaa kaiken olevan kunnossa: vaihteet ja jarrut toimivat, missään ei ole klappeja tai väljyyksiä, vanteet ovat suorassa, eikä pyörässä näy kolhuja tai vaurioita.

Lopuksi kannattaa vielä voidella ketjut siihen tarkoitetulla rasvalla tai öljyllä. Muista pyyhkiä voitelun jälkeen ketjun sivut rätillä. Liiallinen rasvankäyttö kerää vain turhaa likaa voimansiirtoon.

Pyörän pesu ei paljoa aikaa vie – tämän kaiken teet helposti alle kymmenessä minuutissa.

Voitelun jälkeen ketjuista kannattaa pyyhkiä ylimääräinen aine pois.

Bike parkit ja niiden pesupisteet löydät Ski.fi:n keskukset-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Bike park -ajotekniikkaa, osa 3: Miten pyörä säädetään yksilölliseksi?

Pyörät ja varusteet
Enduropyörä on monipuolisuutensa ansiosta oiva valinta bike park -ajoon.

Pyörän valinta bike parkiin – näin löydät itsellesi parhaan

Pyörät ja varusteet

Bike park -ajotekniikkaa, osa 1: Ajoasento

Ajovinkit