Messilä 18.12.2024

Turvallisuusdokumentit

Hiihtokeskuksista tulee löytyä kirjallinen turvallisuusasiakirja, joka sisältää tiedot laskettelupalvelun turvallisuuden varmistamisesta. Turvallisuusasiakirja sisältää rinneturvallisuusasiakirjan ja pelastussuunnitelman. 

Turvallisuusasiakirjassa on dokumentoitu keskuksen toimintaan ja turvallisuuteen liittyviä asioita, kuten riskien arviointi, henkilöstön tehtäväjako, turvallisuussuunnitelma ja avunhälyttämisjärjestelyt. Lisäksi siinä on ohjeet toimintaan erityistilanteissa, toiminnan olosuhderajat sekä enimmäisosallistujamäärät.

Turvallisuusasiakirja pitää löytyä näkyvältä paikalta hiihtokeskuksessa, säännöllisesti päivitettynä ja allekirjoitettuna. Se pitää käydä läpi henkilökunnan, hiihtokoulujen ja vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa siinä laajuudessa, kuin heidän työtehtävänsä sitä vaativat. 

Riskien arviointi ja hallinta tulee kirjata osaksi turvallisuusasiakirjaa; tällä voidaan suunnitelmallisesti ennaltaehkäistä mahdollisten tapaturmien ja onnettomuuksien syntyminen. 

Hiihtokeskuksen on pidettävä myös onnettomuuskirjanpitoa. Onnettomuuksien ja niiden syiden analysointi antaa pohjaa mahdollisten vastaavien tapauksien estämiseksi ja turvallisuusjärjestelmien kehittämiseksi. 

Hiihtokeskuksen alueella oleville merkittäville rakennuksille ja alueella pidettäville yleisötapahtumille on luotava erilliset pelastussuunnitelmat. Jokaisen työntekijän on tunnettava pelastussuunnitelman sisältö, noudatettava turvallisia työtapoja ja ilmoitettava havaitsemistaan riskitekijöistä esimiehelleen. 

Turvallisuusasiakirjan tietoja tarkentamaan voidaan luoda turvallisuussuunnitelma. Tästä selviävät hiihtokeskuksen laatimat ohjeet yksittäisten toimintojen ja suorituspaikkojen osalta. 

Henkilökunnan vastuut

Hiihtokeskuksen turvallisuus kuuluu kaikille. Jokainen työntekijä voi omassa työssään varmistaa toiminnan turvallisuuden ja sujuvuuden. Keskuksissa on kuitenkin myös erilaisiin turvallisuusvastuisiin nimettyjä henkilöitä. Toiminnan harjoittajan tulee nimetä turvallisuusvastaava ja hänen varahenkilönsä. Näiden henkilöiden nimet ja yhteystiedot löytyvät turvallisuusasiakirjasta.

Köysiratalaitteiston vastaavat hoitajat, tuttavallisesti hissivastaavat, ovat vastuussa hissien turvallisesta käytöstä. He vastaavat myös siitä, että koko hissihenkilökunta on asianmukaisesti perehdytetty tehtäväänsä. Hissivastaavakoulutset järjestää Suomen Hiihtokeskusyhdistys.

Ski patrolit keskittyvät rinneturvallisuuden edistämiseen, valvontaan, ensiapuun, asiakkaiden neuvontaan ja ennaltaehkäisevään järjestyksenvalvontaan. Ski patroleja koulutetaan Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen järjestämissä koulutuksissa. 

Turvallisuusasiat kuuluvat kuitenkin kaikille työntekijöille. Jokaisen tulee varmistua, että ymmärtää oman roolinsa. Jokaisen myös kannattaa käyttää omia silmiään ja korviaan, ja raportoida mahdollisista turvallisuusriskeistä esimiehelleen tai turvallisuusvastaavalle. 

Keskuksen on huolehdittava, että kohteessa on riittävä ensiapuvalmius aukioloaikoina. Henkilökunnalla tai ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla riittävät ensiapu-, pelastus- ja alkusammutustaidot. 

Kaikkien työntekijöiden, myös vapaaehtoisten, on osattava hälyttää apua, tiedettävä keinot avun hälyttämiseksi ja tunnettava oman keskuksensa toimintatavat hätätilanteessa. Kaikkien työntekijöiden tiedossa tulee olla henkilökunnan tehtäväjako ja johtamisvastuun määräytyminen onnettomuustilanteessa. Tämä kerrataan vähintään kerran vuodessa järjestettävässä turvallisuus- ja valmiusharjoituksessa. Rinnekeskuksissa on oltava saatavilla riittävä määrä asianmukaisia ensiapuvarusteita

Oman keskuksen toimintatavat

Suomessa on erilaisia ja eri kokoisia hiihtokeskuksia ympäri maata. Yhteistä kaikille rinnekeskuksille on se, että riskianalyysit tulee tehdä ja turvallisuusasiakirjat luoda. Niiden sisällöt ovat riippuvaisia kunkin keskuksen omasta luonteesta. Huolehdithan siitä, että tiedät omasta keskuksestasi seuraavat asiat:

  • Turvallisuusasiakirja
  • Mikä sen sisältö on ja missä sitä säilytetään
  • Mitkä osat siitä ovat oleellisia sinun työkuvassasi
  • Onko rinnekeskuksessa laadittu erillisiä pelastus- tai turvallisuussuunnitelmia 
  • Mistä ne löytyvät
  • Miten turvallisuusasioiden vastuut on jaettu rinnekeskuksessa
  • Kuka on turvallisuuspäällikkö
  • Ketkä vastaavat esiavusta
  • Kuka vastaa ski patrol -toiminnasta 
  • Sinulla on heidän yhteystietonsa
  • Kuinka toimitaan hätätilanteessa
  • Keneen sinun tulee ottaa yhteyttä, jos sattuu rinnetapaturma, tulipalo tai muu vastaava tilanne
  • Mikä on sinun tehtäväsi hätätilanteen ratkaisemisessa
  • Vakavat onnettomuudet synnyttävät paljon mielenkiintoa, ja kyselijöitä riittää. Selvitä kuka huolehtii tiedotuksesta, että osaat ohjata kyselijät oikealle henkilölle
  • Selvitä myös kuka raportoi onnettomuudet
  • Tutustu raporttikaavakkeisiin ja niihin liittyvään raportointisivuun internetissä

Tärkeintä on sisäistää turvallisuusasioiden tärkeys, ja pitää silmät ja korvat auki aina rinnekeskuksessa liikkuessasi. Kun puutut outoon ääneen hissitolpassa, asiakkaan holtittomaan käytökseen tai vaikkapa rinteeseen muodostuneeseen kuoppaan, voit estää tapaturman tapahtumisen.

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti