Laajis 3.12.2024

8 helppoa vinkkiä ympäristöystävälliseen hiihtopäivään

Ympäristölle pienetkin teot ovat tärkeitä. Ympäristölle pienetkin teot ovat tärkeitä.
Laskeminen on mitä mainioin tapa ulkoilla ja liikkua luonnossa. Kokosimme listan helpoista vinkeistä, joiden avulla hiihtopäivä sujuu ympäristöystävällisemmin.

Raikasta ilmaa, liikuntaa ulkona ja luonnon upeita maisemia – laskettelupäivä tarjoaa kaikkea tätä. Jotta ihanuudesta voi nauttia myös tulevaisuudessa, tulee luontoa kohdella hyvin. Kerromme siihen kahdeksan helppoa keinoa huolehtia omasta ympäristöjalanjäljestä.

1. Älä roskaa

Roskat eivät kuulu rinteeseen. Luulisi olevan päivän selvää, että rinteeseen ei heitetä roskia, mutta näin ei ole. Pidä huolta, että jokainen tuottamasi roska päätyy asianmukaisesti lajiteltuna roskikseen tai lähtee hiihtokeskuksesta kanssasi pois. Jos näet rinteessä roskan, kerää pois. Roskat mäessä ovat myös turvallisuusriski!

2. Suosi paikallista

Jos syöt lounaan rinneravintolassa, valitse rinnepäivänä vaihteeksi lihaton lounas. Suosi paikallisia raaka-aineita ja valmistajia.

3. Oma pullo reppuun

Käytä omaa juomapulloa. Tämä on yksi helpoimmista tavoista vähentää jätettä hiihtopäivän aikana. Vaikka Suomessa on tehokas pullojen kierrätysjärjestelmä, pullojen tekeminen ja kuljettaminen aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.

4. Ei kertakäytölle

Jos otat rinteeseen itse valmistamia eväitä, pakkaa ne uudelleen käytettäviin rasioihin. Ota myös tarvittaessa omat pestävät ruokailuvälineet mukaan kertakäyttöisten sijaan.

5. Kokeile julkista liikennettä

Pääseekö hiihtokeskukseen skibussilla tai muulla julkisella kulkuneuvolla? Käytä julkisia oman auton sijaan, jos mahdollista. Ota yhteyttä hiihtokeskukseen ja kysy onko heillä järjestettyä kuljetusta. Jos tarpeeksi moni on kiinnostunut kuljetuksesta, sellainen saatetaan järjestää vaikka sitä ei vielä olisi.

6. Arvosta laatua

Suosi ympäristöystävällisiä vaate- ja varustemerkkejä. Monet ulkoiluvaatteita tekevät yritykset ovat panostaneet merkittävästi ympäristöasioihin esim. käyttämällä kierrätysmateriaaleja valmistuksessa ja tekemällä tuotteistaan entistä kestävämpiä, niin ettei tarvetta uusien hankkimiseen ole liian tiuhaan.

7. Hoida, huolla ja korjaa

Jos hyvään hiihtovaatteeseen tulee reikä tai sauma repeää, korjaa tai korjauta hajonneet vaatteet – aina ei vaatetta tarvitse heittää pois ja heti ostaa uutta. Esimerkiksi reikiin on tarjolla helppoja tarramaisia korjausmahdollisuuksia.

8. Vaikuta!

Kerro (ja näytä) kavereillesi olevasi ympäristövastuullinen hiihtäjä. Jos aihe kiinnostaa enemmän, liity talviurheilun ystävien omaan Protect Our Winters (POW) -liikkeeseen. Ja kun seuraavissa vaaleissa äänestät, mieti tukeeko ehdokkaasi mielipiteet ja toimet laskuharrastuksen jatkumista tulevaisuudessakin.

Luitko jo nämä?

Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu

Huolla laskettelutakki ja muut hiihtovaatteet oikein

Välineet
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet