Lumilautaharrastus sopii kaikille, toimintakykyyn katsomatta. Tsekkaa alta minkälaisia välineitä, opetusta ja kisoja on tarjolla erityistä tukea tarvitseville sekä paralaskijoille.
Apuvälineet
Soveltavan lumilautailun apuvälineitä pystylaskemiseen saa vuokralle netin kautta osoitteesta www.välineet.fi (Malike ja Solia). Lumilautailun apuvälineet on lueteltuna yleensä laskettelun alla (Riderbar, Snowing, pitkät tukisukset, kärkipidikkeet ja liinat). Kelkkalautailun apuväline Twinrider löytyy Malikkeelta (lasten koko) ja Solialta (aikuisten koko).
Apuvälineitä on esillä videolla:
Opas kuulovammaisten kohtaamiseen löytyy täältä.
Ei muuta kuin ennakkoluulottomasti mäkeen ja nauttimaan maailman parhaasta harrastuksesta!
Kokeilutapahtumat
Paralympiakomitea ry:n Lumitapahtumissa on tarjolla soveltavan lautailun apuvälineitä ja -opetusta. Tapahtuma-ajat ja paikat löydät täältä.
Tuet ja avustukset
Vammaislautailuun on mahdollisuus hakea apurahaa tai stipendiä välineisiin, kilpailumatkaan tai muuhun harrastamiseen liittyvään. Lisätietoja täältä.
Kilpaileminen
Suomessa lumilautailussa kilpaillaan yleisissä sarjoissa, ja tarvittaessa vammaisurheilijoille järjestetään omat kilpailusarjat. Lautailussa voit edetä alaraaja tai yläraaja rajoitteisena Paralympialaisiin tai kehitysvammaisena lautailijana Special Olympics -kisoihin. Maailman parhaat kuurot ja kuulovammaiset lautailijat kilpailevat Deaflympics-maailmankisoissa ja kuulovammaisten MM-kisoissa. Elinsiirron saaneet laskijat ja lumilautailevat dialyysipotilaat voivat kilpailla World Transplant Games -maailmankisoissa.
Kilpailulajina paralumilautailu on virallistettu vuonna 2012. Paralympialaisissa laskettiin ensimmäisen kerran lumilautailussa Sotshissa vuonna 2014. Lajina paralympialaisissa on lumilautakrossi ja vuodesta 2018 alkaen myös banked slalom. Maailman Cupissa ja MM-kisoissa kisataan krossissa ja banked slalomissa.
Krossissa laskijat laskevat rataa, jossa on erilaisia muotoja kuten hyppyreitä, aaltoja eli rollereita ja kallistettuja käännöksiä eli bankkeja. Karsintakierroksella jokainen laskija laskee radan kahdesti. Nopein lasku jää voimaan ja 8 nopeinta naista ja 16 nopeinta miestä etenee pudotuslaskuihin. Pudotuslaskuissa ei mitata aikaa vaan radalle lähetetään samanaikaisesti kaksi-neljä laskijaa ja ensiksi maaliviivan ylittänyt/ylittäneet etenee kilpailussa. Näin jatketaan kunnes jäljellä on neljä finaalilaskuihin edennyttä laskijaa, jotka ratkaisevat mitalit.
Banked Slalom -rata poikkeaa lumilautakrossiradasta siten, että siinä ei ole hyppyreitä vaan enemmän kallistettuja käännöksiä ja rollereita. Banked Slalom -radalla lasketaan yksi kerrallaan ja nopeiten radan laskenut on voittaja. Jokaisella laskijalla on kolme laskua.
Kuka sitten voi osallistua paralumilautakisoihin?
Lumilautailussa lasketaan naisten ja miesten sarjoissa, kolmessa eri luokassa. Ennen kuin laskija saa kilpailuluvan, käy hän läpi luokitteluprosessin. Luokittelussa selvitetään miten laskijan vamma haittaa hänen lumilautailemistaan. Mikäli laskija täyttää luokittelun minimivammavaatimukset hän saa luokituksen. Luokittelun tarkoituksena on varmistaa, että menestys lajissa perustuu laskijoiden taitoon, voimaan, kestävyyteen, taktiikkaan ja henkisiin ominaisuuksiin, ei vammaan.
Paralumilautailun kilpailuluokat
Paralumilautailussa kilpailuluokat jaetaan kolmeen kategoriaan, joista kaksi luokkaa perustuu alaraajavammoihin ja yksi yläraajavammoihin. Mikäli laskija saa luokituksen molempiin, voi hän itse valita kummassa luokassa laskee.
Luokka SB-LL1 eli Snowboard – Lower limb 1 on luokka jossa laskevat sellaiset laskijat, joilla on merkittävä vamma yhdessä jalassa esimerkiksi ampuutaatio polven yläpuolelta tai merkittävä vamma molemmissa jaloissa esim. halvaus.
Luokka SB-LL2 eli Snowboard – Lower limb 2 taas laskevat sellaiset laskijat, joilla on lievempi vamma yhdessä tai kahdessa jalassa esimerkiksi amputaatio polven alapuolelta tai lievä halvaus.
Luokka SB-UL eli Snowboard – Upper limb luokassa laskevilla laskijoilla on ylävartaloraajan vamma, joka vaikuttaa tasapainoon.
Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n uusi luokittelukoodisto tuli voimaan vuoden 2017 alussa. Katja Saarinen Suomen Paralymiakomitesta selvittää asiaa näin:
”Uuden koodiston mukaisesti, kun urheilija tulee ensi kertaa luokitteluun, katsotaan ensin onko urheilijalla sellaista vammaa, että hän voi kilpailla paralympialaisissa. Näitä vammatyyppejä – Eligible Impairments englanniksi – on kymmenen. Jos tämä kohta täyttyy, mennään lajikohtaiseen kriteeristöön, eli täyttääkö urheilija sen oman lajinsa minimivammavaatimuksen. Jos minimivamman kriteerit eivät täyty, ei urheilijalla ole tulevaisuutta siinä kyseisessä paralympialajissa. Jos lajikohtainen minimivammakriteeri täyttyy, niin sitten tämä urheilija saa tarkan lajikohtaisen luokituksen.”
Para-lumilautailun luokittelusta voit lukea lisää täältä.
Kysy ihmeessä lisää mikäli pohdit, olisiko paralumilautailu sinulle.
Jussi-Pekka Kinnunen
Huippu-urheilujohtaja
jussi-pekka.kinnunen@fsa.fi
p. +458 50 557 7321
Lisää tietoa kilpailuista: https://kaikkisnoukkaa.com/tapahtumat