Sappee 13.7.2024

Hiihtokeskusten talvi avataan kerralla

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Talvikausi 2010-2011 käynnistyy Suomen hiihtokeskuksissa kautta maan. Alkava pakkasjakso mahdollistaa täysimittaisen lumetuksen. Myös Etelä-Suomen hiihtokeskusten odotetaan avaavan rinteitä laajassa mittakaavassa ensi viikon aikana.

”Vuodenaikaan nähden hiihtokeskukset ovat hyvin aikataulussa. Tyypillisesti marraskuussa lumetetaan ja viimeistään itsenäisyyspäivänä avataan kausi”, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tollet tunnelmista kaudelle 2010-2011.

Keskeisimmät suomalaiset hiihtokeskukset ovat liittyneet elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusjärjestelmään ja sitoutuneet energiankäytön tehostamiseen. Lumetuksen energiatehokkuus on parhaimmillaan, kun pakkasta on riittävästi ja sää tuuleton. Lumetettu lumi kestää hyvin myös sään vaihtelua, joten talven taittumista ei hiihtokeskuksissa enää tarvitse odotella.

”Torstain lumipyry ja perjantaista alkaen kiristyvä pakkanen ovat nostaneet lumetusvalmiutta ja kapasiteetti on nyt täysimittaisesti käytössä. Samanaikaisesti asiakkaiden kiinnostus laskettelukauden aloittamiseen on herännyt. Kysyntä alkaa ennen kuin kaikki hiihtokeskukset ehtivät edes avata rinteitään”, toteaa Tollet. ”Tämä on kauden aloittamisen kannalta erittäin mielenkiintoinen tilanne”, hän jatkaa.

Hiihtokeskukset kehittävät palveluitaan ja tulevalle kaudelle luvassa on uusia rinteitä ja hissejä. Erityisesti lapsiasiakkaat on huomioitu hiihtokoulujen Werneri-ohjelmissa ja oheispalveluissa. Werneri -konsepti pyörii samansisältöisenä kaikissa hiihtokeskuksissa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Aikainen talvi vauhditti hiihtokeskusten alkukautta

Keskusuutiset

Hiihtokeskukset kehittävät rinnetoimintojen energiatehokkuutta

Keskusuutiset

Hiihtokeskukset avoinna lakosta huolimatta

Keskusuutiset