Talman parkki on maineikas. Siellä harjoittelee niin maailmanmestarit kuin innokkaat junnut. Parkkia on kuvattu kansainvälisiin lumilautajulkaisuihin ja laskuleffoihin. Sosiaalinen media on täynnä kuvia ja videoklippejä Talman parkista.
Kertyneestä maineesta huolimatta Sipoossa on päädytty siihen, että nyt on syytä uudistaa parkkia isolla kädellä. Vaikka parkki on suosittu ja hyväksi havaittu, on se ollut hyvin samalainen jo viitisentoista vuotta.
Avuksi uuden parkin suunnitteluun ja rakentamiseen on kutsuttu maineikas Schneestern. Yritys, jonka käsialaa ovat olleet niin olympialaisten suorituspaikat kuin X-Gamesien näyttämöt.
Veistoksellisia hyppyreitä ja käsityötä
”Schneestern on kerännyt kovasti mainetta isoista kisoista. Suorituspaikat ovat aina viimeisen päälle ja hyppyrit kuin veistoksia. Haluamme Talmaan vastaavanlaista laatua”, Talman markkinoinnista vastaava Jani Pihlajaniemi valottaa syitä Schneesterin valintaan.
Kaikkea ei kuitenkaan laiteta uusiksi. Talmassa on aina ollut suorituspaikkoja kaiken tasoisille laskijoille, ja näin tulee olemaan myös jatkossa. Tämä toteutetaan vanhaan hyvään malliin kahden parkin ajattelulla: eturinteessä on taitavien laskijoiden parkki ja takarinteeseen rakennetaan helpot suorituspaikat junioreille sekä senioreille.
Pelkkä suunnittelu ja rakentaminen ei kuitenkaan riitä. Hyvä parkki vaatii paljon työtä myös kauden aikana.
”Tulemme panostamaan paljon käsityöhön, että saadaan pidettyä suorituspaikat huippukunnossa”, Jani lupaa.
Talman parkki monipuolistuu
Talman parkki on Helsingin lumilautailijoiden kotirinne. Myös freestyleseura Moebius treenaa Talmassa. Seuralaskijoiden tarpeiden täyttymistä kehitysprojektissa on valvomassa Helsingin lumilatailijoiden valmentajat Janne Lipsanen ja Peetu Piiroinen.
”Janne ja Peetu ovat erittäin hyvin kartalla, mitä laskijat haluavat ja tarvitsevat. Heidän tehtävänään on valvoa, että vanhat hyvät jutut pysyvät, ja uutuudet palvelevat laajaa käyttäjäryhmää”, Jani kertoo Jannen ja Peetun roolista.
Eturinteen parkki on toiminut hyvin jo vuosia, joten peruspiirteet tulevat säilymään aika lailla samana. Sinne kehitetään entistä monipuolisemmin uusia linjoja, joten eturinteestä on luvassa kunnon leikkikenttä.
Suuremmat muutokset tehdään takarinteen parkkiin. Sinne on suunnitteella turvallisia pieniä hyppyreitä, joissa on hyvä alastulo. Sekä tietysti monipuolisesti helppoja reilejä ja pressejä.
”Haluamme Peetun kanssa, että junnuille on hyvät harjoittelupaikat. Laskemme itsekin paljon, joten tiedämme mitä tarvitaan. Luvassa on hyvät perussetit, monipuolisuutta ja uutta vivahdetta”, Janne Lipsanen avaa suunnitelmia.
Parkin lisäksi monta pientä uudistusta
Talma palkittiin kauden 2019–2020 päätteeksi Vuoden lähirinne -tittelillä. Palkintoa ei ole jääty ihailemaan, vaan kehitystyötä on jatkettu päättäväisesti. Suurimman huomion kauden uutuuksista puhuttaessa vie parkki, mutta ei Talman uutiset siihen jää.
Hiihtokoulu on saanut oman parikymmentä metriä pitkän mattohissin. Superhelppo hissi on asennettu hiihtokoulurinteen alarinteeseen ja se on vain hiihtokoulun käytössä. Laskettelun ja lautailun opettelu on entistä helpompaa, kun ensimmäisiä käännöksiään opettelevan ei enää tarvitse käyttää pitkän mattohissin välipoistumispaikkaa.
Myös Talman lumetusta on uudistettu. Edelliseen vuoteen verrattuna voidaan valjastaa kaksinkertainen kapasiteetti yhteen rinteeseen. Näin harjoittelurinne – ja popup-parkki – saadaan entistä nopeammin käyttöön.
Talvikauteen 2020–2021 on varauduttu koronan vuoksi poikkeusjärjestelyin. Hissilippuja myydään myös lippuluukusta, eli asiakkaan ei tarvitse tulla sisälle myymälään. Shoppiin on rakennettu asiakkaan polku, että turvaetäisyydet voidaan pitää. Hiihtokoulun ryhmäkokoja on pienennetty. Lisäksi ravintolassa testataan annosten ennakkotilauksen toimivuutta.