Sappee 26.7.2024

Nauti skinnaamisesta – turvallisesti

Skinnaaminen on oiva keino nauttia tunturien upeasta luonnosta. Kuvassa Pallaksella retkeilemässä Suomen Hiihtokeskuyhdistyksen hallituksesta Tuomo Poukkanen (Ylläs), Kalle Lumio (Ukkohalla) ja Kari Koskimaa (Salla). Skinnaaminen on oiva keino nauttia tunturien upeasta luonnosta. Kuvassa Pallaksella retkeilemässä Suomen Hiihtokeskuyhdistyksen hallituksesta Tuomo Poukkanen (Ylläs), Kalle Lumio (Ukkohalla) ja Kari Koskimaa (Salla).
Luonnossa liikkumisen suosio on Suomessa kasvanut vauhdilla. Talvisia rinteitä kapuaa nousukarvojen avulla yhä useampi skinnaaja. Hienossa lajissa on kuitenkin riskinsä, joten Suomen Hiihtokeskusyhdistys on julkaissut ohjeet rinnealueella skinnaamiselle.

Skinnaaminen, eli hiihtämien nousukarvojen avulla, on hieno laji. Skinnaten pääsee hiihdon juurille – ja hyvällä tuurilla koskemattoman lumen äärelle. Useimmiten maisemat ovat upeat ja kaverit mainioita. Kuntokin kasvaa kohisten, kun omin voimin kapuaa rinteen huipulle. Syitä skinnata on lukuisia.

Lapin tuntureilla skinnaaminen on oiva tapa liikkua luonnossa ja kavuta hienojen kurujen päälle. Ei ihme, että skinnaaminen on yleistynyt myös Suomessa. Mutta ei skinnaaminen rajoitu vain tunturialueille. Skinnaajia näkee entistä useammin myös Etelä-Suomen rinteissä. Lähimäki on oiva paikka tutustua välineisiin ja tarkistaa niiden toimivuus. Samalla voi treenata kiipeämiskuntoa pidempiä reissuja varten.

Skinnaaminen on lähtökohtaisesti varsin turvallista ja harmitonta puuhaa. Toki luonnossa on aina omat vaaransa, kuten eksyminen, äkillisesti muuttuvat sääolosuhteet ja jopa lumivyöryt. Hiihtokeskusympäristössä ei näitä vaaroja ole, mutta siellä odottaa muut vaarat: törmäysriskit muiden rinteessä liikkuvien tai rinnekoneiden kanssa.

Skinnaaminen yöllä on täynnä vaaroja

Skinnaaminen illan hämyssä tai yön pimeydessä on upeaa. Otsalamppu valaisee hangen ja luonnosta saa nauttia rauhassa. Kunnostetuilla rinnealueilla saattaa odottaa juuri samettisen sileäksi ajeltu rinne. Näin sitä moni luulee, mutta todellisuus on toinen.

Rinteiden sulkemisajan jälkeen mäet eivät ole autiot, vaan siellä alkaa kunnostustyöt seuraavan päivän laskettelijoita varten. Lumikissan (tai tampparin, millä nimellä rinnekonetta haluaakaan kutsua) kirkkaat valot näkyvät kyllä kauas, mutta kuskin on lumipöllyn keskeltä vaikea havainnoida suljetussa rinteessä liikkuvia.

Jyrkillä rinteillä voi odottaa todellinen riski. Tamppari tarvitsee liikkuakseen apuvoimaa vinssistä, ja vinssin vaijeri on kiinnitetty jyrkänteiden päälle. Pimeässä näkymättömällä vaijerilla saattaa olla pituutta satoja metriä. Vaijeri voi liikkua ylös, alas ja sivuille tampparin liikkeiden mukana. Äkillisesti kiristyvä vaijeri on hengen vaarallinen. Myös vaijeriin laskeminen voi olla tappava kohtaaminen.

Vaikka lumikissa olisi rinteessä työnsä jo tehnyt, ei ajettuun rinteeseen tulisi kajota. Juuri ajettu rinne on pehmeä ja sen on yön aikana tarkoitus kovettua, jotta sitä on mukava kurvailla rinteiden ollessa auki.

Liikkumalla rinnealueella aukioloaikojen ulkopuolella vaarannat oman terveytesi ja henkesi, häiritset toisten työtä sekä vaarannat muut laskettelijat tekemällä jälkiä kunnostettuun rinteeseen. On myös hyvä huomioida, että rinteiden sulkemisajan jälkeen ei rinneyhtiön ensiapu ole käytössä.

Noudata sääntöjä, nauti skinnaamisesta

Jotta onnettomuuksilta vältyttäisiin, on Suomen Hiihtokeskusyhdistys (SHKY) tehnyt ohjeet rinnealueella skinnaamiselle.

Skinnaamiselle varatut reitit saattavat hiihtokeskuksissa vaihdella kauden aikana. Reittivalintoihin vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi rinteissä käynnissä olevat huoltotyöt, lumen määrä, sääolosuhteet, sesonki ja asiakasmäärä. Hiihtokeskukset voivat myös soveltaa ohjeita toimintaympäristönsä erityispiirteet huomioiden.

Skinnausohjeet ei ole ”Sääntö-Suomen” yksinoikeus, vaan vastaavia ohjeita löytyy muun muassa Itävallassa, Sveitsissä ja Andorrassa.

Ohjeita ei ole tehty skinnaajien kiusaksi, vaan kaikille yhteisiksi pelisäännöiksi. Kyllä Suomessa skinnaamaan mahtuu, ja suurin osa hiihtokeskuksista toivottaa skinnaajat edelleen tervetulleiksi.

SHKY:n skinnausohjeet

  1. Merkityillä rinteillä skinnaaminen on kielletty.
  2. Selvitä onko skinnaaminen sallittu hiihtokeskuksen alueella.
  3. Käytä nousemiseen vain keskuksen osoittamia reittejä.
  4. Noudata keskuksen sääntöjä, varoituksia ja määräyksiä.
  5. Älä häiritse toiminnallasi rinteessä laskevia.
  6. Skinnatessa liikut aina omalla vastuulla ja olet väistämisvelvollinen.
  7. Pidä huolta, että sinut nähdään. Käytä hämärässä ja pimeällä valoa.
  8. Lemmikkieläimiä ei saa ulkoiluttaa rinnealueella.
  9. Suljetussa rinteessä ei saa liikkua.
  10. Rinteessä liikkuminen aukioloaikojen ulkopuolella on kielletty.

Nousureitti voidaan merkitä rinnekarttaan keltaisella katkoviivalla. Nuoli osoittaa noususuunnan, sillä muut alueella liikkuvat eivät välttämättä ymmärrä skinnaajien kulkua.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Luonnonvaraisilla tuntureilla kulkee vapaalaskijoiden lisäksi muitakin ulkoilijoita. Kaikille ei lumivyöryvaara ole tuttu asia. Ylläksellä ski patrol muistuttaa kulkijoita vaarasta kaikkein suosituimmalla retkipaikalla.

Vapaalaskija: opi hyödyntämään lumivyöryennuste

Laskettelu

Näin aloitat vapaalaskun – vinkkejä nuorille laskijoille

Laskettelu
Kansallispuistoista löytyy maamme hienoimpia laskulinjoja. Kuva on Pyhä-Luoston kansallispuistosta.

Kansallispuisto on laskettelijan aarreaitta

Vapaalasku