Ylläksen kesässä oli vipinää, kun ulkoilukansa kävi retkeilemässä ja pyöräilemässä upeissa tunturimaisemissa. Lomalaisten nauttiessa lappilaisesta luonnosta hiihtokeskuksen alueella tehtiin lujasti töitä.
Ylläsjärven puolella oli kesällä 2021 käynnissä varsinaiset kaivureiden tanssiaiset, kun rinteisiin kaivettiin liki kolme kilometriä linjoja uusia lumetusvesiputkia ja muuta tekniikkaa varten. Myös uusitun valaistuksen vaatimia sähkökaapeleita upotettiin tunturiin mittavia määriä.
Entistä enemmän ja nopeammin lunta
Kesän möyrinnät tarkoittavat laskijalle lisää lunta ja parempaa valaistusta. Gondoli-rinteeseen on asennettu kirkkaat led-valot, joten kaamoksen keskelläkin valoa taatusti riittää ja lumen kontrasti on hyvä.
Myös Gondoli-rinteen lumetus on uusittu ja lumetusteho on noussut peräti 45 %. Sport Resort Ylläksen toimitusjohtaja Mikko Virranniemi ei kuitenkaan lupaa avata rinteitä entistä aikaisemmin. Sen sijaan kauden alkuun saadaan nyt entistä enemmän laskettavaa.
”Edelleen pitää olla pakkasia, että voidaan lumettaa. Nyt saamme lumetettua tehokkaammin, joten voimme avata aiempaa laajemmat rinnealueet entistä nopeammin. Keskimäärin olemme saaneet rinteet avattua 20. marraskuuta”, Mikko Virranniemi kertoo.
Kolmen miljoonan euron investoinnit
Ylläksen suuren korkeuseron johdosta alkutalvesta käy usein niin, että alhaalla kylällä on jo pakkasta, mutta ylhäällä tunturissa lämpötila on plussan puolella. Ilmiötä kutsutaan inversioksi, joka sydäntalvella tarkoittaa sitä, että kylällä pakkanen voi paukkua kireästikin, mutta rinteillä on mitä mainioimmat laskukelit.
Lumetustehon kasvattaminen vaati kaksi uutta erittäin järeää vesipumppaamoa ja 30 uutta automaattista lumitykkiä. Järjestelmä on rakennettu siten, että puurajan yläpuolella on kiinteät automaattitykit ja puurajan alapuolella siirrettävät automaattiset propellitykit.
Nyt tehtyyn kolmen miljoonan euron investointiin kuuluu myös uusi PistenBully 600e+ hybriditamppari, jonka hiilidioksidipäästöt ovat 20 % perinteisiä rinnekoneita pienemmät.
Tampparissa on dieselsähköinen voimayksikkö, joka mahdollistaa moottorin käyttämisen optimitehoilla. Alamäissä laite kerää energiaa talteen, hyödyntäen sitä seuraavassa nousussa.
Investointihanketta on ollut mahdollistamassa Euroopan aluekehitysrahasto.
Äkäslompolossa säilötään lunta
Äkäslompolon puolella toimivan Ylläs Skin rinnetoimintajohtaja Tuomo Poukkanen joukkoineen kasasi keväällä huomattavan lumikasan ja peitteli sen huolellisesti.
”Testaamme Lapland Hotels -ketjun muiden hiihtokeskusten kanssa lumen säilömistä eri menetelmin. Ylläksellä on käytössä Finn Foam -eristeen toinen sukupolvi, jota kehitämme yhdessä Snow Securen kanssa. Olosuhteet lumetukseen saattavat vuosittain vaihdella suuresti, mutta säilölumella voidaan turvata kauden avaus suunniteltuna ajankohtana niistä riippumatta”, Poukkanen kertoo.
Äkäslompolon pouolella on hiihtokoulun kurssi- ja ohjelmatarjontaa muokattu asiakkaiden toiveiden mukaan. Erityisesti vapaalaskuun ja lumiturvallisuuteen liittyvien kurssien määrää on kasvatettu.
”Meillä on erittäin paljon osaamista tällä sektorilla”, Tuomo Poukkanen kehaisee.
Uudet nettisivut laskettelijoille
Yllästunturin kahdella puolella, Ylläsjärven sekä Äkäslompolon, toimivien hiihtokeskuksien yhteiset rinnetiedot löytyvät marraskuussa julkaistavilta ski.yllas.fi-sivuilta.
Uusilta nettisivuilta löytyy ajantasaisten rinne- ja säätietojen lisäksi muut lasketteluun liittyvät palvelut, kuten rinneravintolat ja vuokraamot. Sivuilla otetaan huomioon, kummalla puolella tunturia asiakas majoittuu, joten hänelle tarjotaan ensisijaisesti läheisempiä palveluita.
Sivujen tavoitteena on tarjota lasketteleville Ylläksen vieraille jouhevia asiakaskokemuksia. Tulevaisuudessa myös rinneopasteet sekä rinnenumeroinnit yhdistetään yhdeksi Ylläs-kokonaisuudeksi.