Sappee 26.7.2024

Anne Larilahti on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen uusi toiminnanjohtaja

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Uusi toiminnanjohtaja hyppäsi edeltäjänsä Sari Tolletin saappaisiin toukokuun 2011 alussa. Edeltäjän suuret saappaat eivät Annea pelota, päinvastoin.

”Suuriin saappaisiin on helppo hypätä! SHKY on kaikin puolin hyvässä kunnossa ja kaikki on dokumentoitu, joten minun on ollut helppo jatkaa Sarin tekemää työtä. Tämän kauden tavoitteena on viedä suomalaisen laskettelun ilosanomaa Suomen rajojen ulkopuolellekin sekä viestiä monipuolisesta vastuullisesta työstä, jota hiihtokeskuksissa tehdään ympäristön sekä asiakkaiden hyväksi”, Anne Larilahti kertoo.

Larilahti tuli Hiihtokeskusyhdistykseen Nokia Siemens Networksin (NSN) yritysvastuu- ja yhteiskuntasuhdejohtajan paikalta. Nopeasti ajateltuna NSN:n kaltainen monikansallinen yritys ja elämäntapahenkinen hiihtokeskusmaailma ovat työpaikkoina liki vastakohtia toisillensa.

”Ovathan nämä täysin erilaiset teollisuuden alat, mutta perustyö on pitkälti samaa. Edunvalvontaa, koulutusta ja kehittämistä – teoriassa samoja asioita, joskin aiemmin kvartaali oli pitkä aika, nyt asioiden kehittäminen ulottuu usein viiden vuoden päähän”, Larilahti toteaa.

Anne on ollut positiivisesti yllättynyt siitä energiasta ja yhteen hiileen puhaltamisesta, joka yhdistyksen jäsenistöstä löytyy.

”Alan ihmiset näkevät pidemmälle, kuin oman keskuksensa parkkipaikalle. Esimerkiksi pohjoisen keskukset ymmärtävät kaupunkikeskusten merkityksen uusien harrastajien tuojina. SHKY:n jäsenet ymmärtävät, että suurimmat haasteet tulevat alan ulkopuolelta, muiden vapaa-ajan vaihtoehtojen myötä. Toki suuret luonteet ja oman yrityksensä läpikotaisin tuntevat yrittäjät saavat aikaan reipastakin keskustelua, mutta kyllä päätökset syntyvät yhteisymmärryksessä”, Anne vakuuttaa.

Välinekehitys luo lisämahdollisuuksia pienille keskuksille. Viime vuosina välinekehitys on suuntautunut nautinnon maksimoimiseen ja temppuilua suosivaan suuntaan. Toiminnanjohtaja näkee välinekehityksessä paljon mahdollisuuksia.

”Temppusuksille tai -laudalle lyhyet rinteet ovat etu, kun päivän aikana saa paljon toistoja esimerkiksi hyppyreistä. Uusia välineitä käytetään paljon kakkosvälineinä, esim. rinnepaahtajalla voi olla twintipit hyppimistä varten tai twintip-laskijalla lumilauta varalta. Toisilla välineillä tuttukin mäki voi antaa aivan uusia haasteita. Sille porukalle, joka ei ole käynyt mäessä muutamaan vuoteen, uudet välineet avaavat vanhan harrastuksen aivan erinäköisenä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Harri Lindfors Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtajaksi

Keskusuutiset

Elämää alamäessä -kirja kertoo suomalaisen alamäen tarinan

Keskusuutiset
Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu