Pyhä 17.4.2024

Hiihdonopettaja kannustaa: naiset, luottakaa taitoihinne!

Hiihtokoulussa karttuu taitojen lisäksi uskallus. Voit saada myös hauskaa vaihtelua opettelemalla uutta lajia.
Naistenpäivä osuu parhaiden laskettelukelien aikaan maaliskuuhun. Levin hiihtokoulun opettaja Ina Sohn-Rajamäki kannustaa naisia rohkeasti rinteeseen: ”suomalaiset naiset ovat osaavia laskijoita!”

Naistenpäivää vietetään hiihtokeskuksissa laskettelun ja lumilautailun merkeissä, onhan päivä heti keväisen hiihtokauden alussa. Ja mikä sen hienompaa ja arvokkaampaa, kuin viettää naistenpäivää hyvässä seurassa laskien.

Naistenpäivä nostakoon itsetuntoa

Levin hiihtokoulun opettaja Ina Sohn-Rajamäki opetti viime kauden aikana yli neljääkymmentä kansallisuutta. Kuluvana talvenakin hän on opettanut lukuisia Euroopan, Aasian ja Etelä-Amerikan maista tulleita laskettelutaidon janoisia naisia.

Levin hiihtokoulussa on havaittu suomalaisten naisten olevan osaavia laskijoita. Jos vertailee eri kansallisuuksia, niin suomalaisnaiset lähtökohtaisesti kuitenkin vähättelevät laskettelutaitojansa.

”Moni ulkomainen asiakas on puheissaan laskenut vaikka missä, mutta käytännössä lastenrinnekin voi tuottaa hankaluuksia. Suomalaisilla se on ihan päinvastoin,” Ina Sohn-Rajamäki kertoo.

Usein suomalaisen oman taitotason arvio alkaakin vähättelevästi ”olen semmoinen aloittelija, joka ei oikein osaa mitään”, vaikka hyvin voisi sanoa ”osaan laskea jo aika hyvin”. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Ina Sohn-Rajamäki opettaa Levin hiihtokoulussa.

Hiihtokoulussa voitetaan pelot

Oman osaamisen vähättely on toki suomalaiskansallinen ominaisuus, mutta hiihtotaitojen arvioinnissa kyse on usein myös peloista. Tämän on huomannut myös Ina Sohn-Rajamäki:

”Erilaiset pelot ohjaavat monesti naisten asennoitumista laskemiseen. Pelätään jyrkkiä kohtia tai vaikka kaatumista.”

Hiihtokoulu on hyvä paikka kohdata pelot ja päästä niiden yli.

”Kaikki lähtee hyvästä laskuasennosta. Siitä voidaan jatkaa taitojen kartuttamista vaiheittain, jotta laskutaito riittää myös rinteiden jyrkemmissä kohdissa. Myös kaatumista voidaan harjoitella. Kaatumista voi verrata uimiseen: välillä vettä menee nenään. Sitä ei tarvitse pelätä, ja siksi kaatuminenkin kuuluu hiihtotaidon opettelemiseen,” Ina Sohn-Rajamäki opastaa.

Mieti hiihtokoulutoiveet etukäteen

”Ensimmäinen asia ennen tunnin alkua on hätistää puoliso lähettyviltä. Sitten lähdetään katsomaan todellinen laskutaito”, Ina Sohn-Rajamäki kertoo monen hiihtokoulutunnin ensihetkistä.

Hän kehottaa naisia miettimään jo etukäteen, minkälaisiin asioihin hiihtokoulusta haluaa opetusta tai vahvistusta. Usein halutaan harjoitella aivan perusasioita, kuten miten sukset saa pysäytettyä hallitusti. Joku taas kaipaa vinkkejä nauttiakseen jyrkemmistäkin rinteistä. Toiveet on hyvä miettiä etukäteen ja kertoa ne jo hiihtokoulutuntia varatessa.

”Lyhyelläkin hiihdonopetuksella saadaan hyviä tuloksia aikaiseksi”, Ina Sohn-Rajamäki kannustaa.

Naistenpäivän tapahtumia ja tarjouksia 8.3.2018:

Hirvensalossa kaksi yhden hinnalla.

Häkällä laskee kaksi naista yhden hinnalla.

Juupavaarassa tytöille ja naisille kaksi yhden hinnalla (liput ja välineet).

Laajiksen tarjous naisille on kaksi yhden hinnalla (hissiliput).

Messilässä naisille kaksi iltalippua (kello 16–20) yhden hinnalla.

Mielakassa kaikki ladyt -50 % (liput ja välineet).

Ounasvaaralla hissiliput erikoishintaan, eli 10 % alennusta jokaista naista/tyttöä kohti. Esimerkiksi kolmen hengen porukalle -30 % jne. Maksimialennus -50 %.

Talmassa kaksi ilta- tai päivälippua yhden hinnalla. Lisäksi Talmassa on torstaina naisille suunnattu hiihtokoulu kello 18–20. Ilmoittautumiset ennakkoon sähköpostilla hiihdonopetus[at]talmaski.fi (10 euroa/osallistuja). Mainitse viestissä oppilaan nimi sekä lasketteluväline lauta/sukset. Molemmat ryhmät ovat tasoltaan alkeisryhmiä. Osallistujalla tulee olla voimassa oleva hissilippu. Ikäraja osallistujalle 8–99 v.

Hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot löydät Ski.fi-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu

5 vinkkiä naisille mäkeen

Vinkit

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit