Suurimmalle osalle syyt takamaastoissa liikkumiseen ovat jossain näiden välillä. Hoidettujen rinteiden ulkopuolella laskemisella on monta nimeä: vapaalasku, tunturihiihto, off-piste laskeminen, touring, rando tai vaikka SkiMo (Ski Mountaneering). Näillä kaikilla on yhteinen nimittäjä: hiihtonautinto saadaan hoitamattomien rinnealueiden ulkopuolella.
Liikkeelle hiihtokoulusta
Monet Lapin hiihtokoulut tarjoavat mahdollisuuksia kokeilla ja kehittää turvallisesti laskutaitoja merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Helpoimmillaan ne on vierailuja rinteiden vierustoilla ja pisimmillään koko päivän retkiä tunturissa.
Ylläs-Skin rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkanen on intohimoinen randoilija, toimii Ski Patrolina sekä lumitutkijana Ilmatieteenlaitoksen apuna. Luotettavampaa seuraa on vaikea Suomesta löytää.
”Ensimmäinen lähtökohta on turvallisuus, siitä ei tingitä. Takamaasto-opettajiksi meillä pääsee vain lumiturvallisuuskurssit käyneet hiihdonopettajat. Myös heidän sosiaalisten taitojen täytyy olla erittäin hyvät”, Poukkanen painottaa.
Takamaastojen taika viehättää
Tuntureiden lumo vetää puoleensa. Kiinnostus takamaastojen hiihtokoulutunteja kohtaan onkin kasvussa. Retken huipentuma on puuteriluminen lasku. Lihasvoimin tehty nousu saa laskun tuntumaan todella ansaitulta.
”Laskijat varustetaan lumiturvallisuusvälinein. Alkuun opetetaan niiden käyttö ja käydään läpi toimintamekanismit, jos jotain yllättävää tapahtuu. Hiihtokoulussa tiedetään aina tuorein lumiturvallisuustilanne ja retkien sisältöä muokataan aina kelien mukaan”, Tuomo Poukkanen muistuttaa.
Poukkanen kertoo oman suhtautumisensa muuttumisesta
”Aluksi minulle tärkeintä oli laskeminen. Kaikki toiminta tähtäsi siihen, että sai pehmeää lunta suksien alle. Nykyisin tämä on kuntoilua sekä maisemista nauttimista, sen laskemisen lisäksi. Enää en ole pettynyt, vaikka pehmeää lunta ei suksien alle löytyisikään.”
Sopii liki kaikille
Julkisuudessa herkutellaan ammattilaskijoiden ällistyttävillä suorituksilla liki pystysuorilla seinämillä. Lajiin kuluu kuitenkin enemmän nautiskeluhenkinen laskeminen sopivan loivilla rinteillä.
”Hiihtokoulun kautta saa kaikki tarvittavat varusteet, kuten vapaalaskusiteillä olevat sukset, teleskooppisauvat sekä lumiturvallisuusvälineet. Varusteiden käyttö opetellaan ennen luontoon lähtemistä. Koska olosuhteet muuttuvat ja asiakkaiden taidot vaihtelevat, niin jokainen reissu on yksilöllinen. Kannattaa kokeilla, vaikka ei olisikaan eksperttitason laskija. Takamaastoista saa aivan uuden ulottuvuuden laskuharrastukseen”, Poukkanen kehottaa.
Lue lumiturvallisuudesta ja tutustu Finlav-koulutusjärjestelmään. Kattavan lumivyörytietouspaketin löydät tästä linkistä ja tietoa Finlavin lumiturvallisuuskoulutuksista täältä.