Ylläs 12.4.2024

Huvipuisto vai hiihtokeskus – kumpi tarjoaa enemmän hupia?

Hiihtokeskusten kesä on hauska ja aktiivinen. Seikkailupuistoissa riittää tekemistä koko perheelle.
Huvipuisto kuuluu monen perheen kesälomaohjelmaan. Aina ei tule ajatelleeksi, että hiihtokeskus voi kesällä olla huvipuistoa hauskempi lomakohde. Listasimme viisi hyvää syytä miksi valita hiihtokeskus huvipuiston sijaan.

Kesäinen hiihtokeskus on parhaimmillaan jopa enemmän kuin huvipuisto: sieltä löytyy hauskaa ja aktiivista tekemistä koko perheelle. Seikkailupuistot ovat entistä useamman hiihtokeskuksen vetonaula kesällä, mutta muutakin tekemistä on tarjolla.

Löytyy helposti ainakin viisi hyvää syytä valita vauhdikkaan ja iloisen kesäpäivän viettoon huvipuiston sijaan kesäinen hiihtokeskus:

1. Sinä olet moottori

Huvipuistossa laitteet liikuttavat sinua, mutta hiihtokeskusten kesässä sinä ollaan itse aktiivisia. Ulkona liikkuminen hyvässä seurassa on parasta kesähupia! Lisäksi kiipeilyradalta saadut itsensä ylittämisen kokemukset säilyvät loppu elämän.

2. Huvipuisto ilman ruuhkia

Onko mittän tylsempää, kun jonottaa hauskuuteen? Valitettavan tuttua puuhaa huvipuistossa. Jos jonottamisen sijaan haluat keskittyä hauskanpitoon, on jälleen hiihtokeskus oikea osoite, siellä jonottaminen on liki tuntematon käsite. Touhuamaan pääsee heti, eikä omaa vuoroa tarvitse juuri odotella. Koko aika on aktiivisen tekemisen aikaa. Tauon voi pitää silloin, kun sen haluaa.

3. Pois turha hälinä

Huvipuistoissa on niihin kuuluva äänimaailma musiikkeineen, laiteäänineen ja kuulutuksineen. Kesäisessä hiihtokeskuksessa äänimaailma koostuu lähinnä tuulen suhinasta, omasta hengityksestä, kavereiden kanssa juttelusta ja satunnaisista itsensä ylittämisestä kertovista kiljahduksista.

4. Kehittävää vaikka hauskaa

Seikkailupuisto on hauskuuden lisäksi hyvää liikuntaa. Erilaisilla kiipeilyradalla omasta vartalosta löytyy lihasryhmiä, joita ei ole tullut toviin käytettyä. Myös asennot, joissa radalla edetään ovat paikoin hyvinkin mielenkiintoisia. Tasopainokin kehittyy, kun useimmiten myös alusta huojuu. Radalla kulkiessa koordinaatio saa kuin varkain hyvää harjoitusta.

5. Jokainen voi tehdä omiaan

Monipuolisessa kesäkeskuksessa perhe tai kaveriporukka voi hyvin myös jakaantua omille suosikkialueille – aivan kuten talvella. Kaikki ovat kuitenkin yleensä huutoetäisyydellä toisistaan, joten kokemuksia voi vaihtaa koko ajan. Toisinaan vain frisbeegolfradan kauimmaiset korit ovat poissa keskusalueelta.

Kesäinen hiihtokeskus löytyy myös läheltä

Pohjoisen tutut suuret hiihtokeskukset, kuten Vuokatti, Levi ja Ruka, ovat nykyään myös monipuolisia kesäkeskuksia. Aina ei tarvitse kuitenkaan taivaltaa pitkää matkaa hauskuuden ääreen, sillä myös monista lähikeskuksista löytyy hauskaa kesäistä tekemistä.

Lähikeskukset voivat yllättää monipuolisuudellaan, hyvinä esimerkkeinä esimerkiksi Laajis, Talma ja Teijo Ski Resort.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Alamäkiajo ja enduropyöräily sopivat mainiosti laskettelijoiden ja lautailijoiden kesään. Tahkolla mäen päälle noustaan tuolihissillä

Hiihtokeskusten kesä on virkeä

Kesäaktiviteetit
Laskukausi vaihtui keväällä 2020 vauhdilla lumilta bike parkeihin. Kuva uusiutuvan Kalpalinnan keväästä.

Alamäkikausi jatkuu – keskusten bike parkeissa on paljon uutta laskettavaa

Bike park -uutiset
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit