Pyhä 17.4.2024

Iltamäki on tehokkainta laskuaikaa

Tunti tai pari kaverin kanssa iltamäessä piristää kummasti!
Laskettelu mielletään helposti viikonloppujen ajanvietteeksi. Suomi on kuitenkin täynnä hiihtokeskuksia, jotka mahdollistavat myös arki-iltojen iltamäet. Listasimme neljä hyvää syytä pistäytyä arki-iltana mäessä.

Laskettelu on hauska ja tehokas laji ulkoilla, treenata ja viettää aikaa perheen tai kavereiden kanssa. Suomessa on suorastaan hämmästyttävän paljon hiihtokeskuksia asutuskeskusten läheisyydessä, joten mäkeen voi – ja kannattaa – suunnata myös arki-iltoina. Iltamäki onkin usein parasta hiihto- ja lautailuaikaa.

1. Aikaa ei mene jonottamiseen

Tilanne on varmasti kaikille tuttu sesonkien ruuhkahuippuina sekä aurinkoisina talvipäivinä lauantaisin. Mieli tekisi laskea paljon, mutta jokaisen laskun jälkeen joutuu odottelemaan hieman liian pitkään hissijonon puolella. Lauantai-iltapäivien ongelmaan harvemmin törmää iltamäessä, kun hissiin saa mennä jotakuinkin suoriltaan lippuportin kautta.

2. Näkyvyys omaa luokkaansa

Hämärä ja harmaus tekevät laskettelusta siinä mielessä oikukasta, että rinteen pintaa on vaikea nähdä. Hyvässä iltavalaistuksessa ei ole sitä ongelmaa, vaan jokaisen kumpareen ja töyssyn näkee hyvissä ajoin. Kun rinteessä ei tule yllätyksiä eikä muita laskijoita tarvitse väistellä, voi nauttia itse laskemisesta.

3. Iltamäki on hyvä treeni

Iltamäkeen ehtii useasti vain muutamaksi tunniksi, mutta asialla on myös kääntöpuolensa. Kun tietää jo ennakkoon, etteivät hissi pyöri kuin muutaman tunnin ajan, voi tehdä laskemisestaan mahdollisimman tehokasta ja ottaa sen liikunnan kannalta.

4. Iltamäki virkistää mielen

Työ- tai koulupäivän jälkeen olo on usein vähän nuutunut. Treeni paitsi vahvistaa kroppaa, myös virkistää mielen. Ulkona luonnossa liikkuminen tehostaa virkistymistä. Kun kavereiden kanssa laskee edes tunnin lähimäen rinteissä, on olo usein kuin uudesti syntynyt.

Iltamäki voikin tarjota laskettelua parhaimmillaan: ei turhia taukoja, ei hissijonoja, aktiivista laskemista ja laittaa kantit puremaan jäiseen rinteeseen maitohapoista huolimatta!

Katso lähin rinteesi sekä hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot Ski.fi:n Hiihtokeskukset ja -koulut -sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu
Liikunta kavereiden kanssa ulkoilmassa tekee ihmeitä terveydelle.

Murheet unohtuvat ja mieliala kohenee – näin laskettelu lisää henkistä hyvinvointia

Laskettelu