Laskettelukypärä on ylivoimaisesti paras päähine rinteeseen, sillä se on lämmin, mukava sekä suojaa päätä iskujen ja kolhujen lisäksi viimalta. Kypärä onkin suurimmalle osalle suomalaisista luonnollinen päähiinevalinta mäkeen. (Lue myös: Facebook-kansa tietää: kypärä on varusteista tärkein)
Tärkeintä laskettelukypärää valitessa on ennen kaikkea sen istuvuus. Se ei saa hölskyä eikä puristaa, vaan sen pitää istua jämäkästi mutta mukavasti päähän. Täytepaloilla ja erilaisilla säädöillä saa kypärästä paremmin istuvan, mutta taikatemppuihin nekään eivät pysty. Kannattaa myös muistaa, että kaikki laskettelukypärät eivät istu kaikille.
Hyvin istuvan kypärän alle ei tarvitse pipoa, etenkin jos se on umpinaista mallia tai siinä on korvaläpät. Huivi tai panta riittää pitämään pään lämpimänä kovillakin pakkasilla.
Laskettelukypärä sovitetaan laskulasien kanssa
Kasvuvara lapsen laskettelukypärää ostaessa kannattaa unohtaa, sillä hölskyvä kypärä ei suojaa kantajaansa. Leukaremmin pitää tukea paikallaan pysymistä, mutta ei kuitenkaan tukahduttaa kantajaansa. Jonkinlainen muistisääntö aiheeseen on, että ruokaa pitäisi pystyä pureskelemaan mukavasti myös kypärä päässä ja kiinnitettynä.
Laskettelu- ja lautailukypärä kannattaa sovittaa aina yhdessä laskulasien kanssa. Sama toimii myös toisin päin: jos on hankkimassa laseja niin oma laskukypärä kannattaa ottaa sovitukseen mukaan, jotta voi varmistaa varusteiden yhteensopivuuden. Aukot esimerkiksi otsassa ovat ikävän kylmiä. Lisäksi kypärälle epäsopivat lasit voivat nostaa kypärää takaraivolle, jolloin se ei suojaa laskijaa kunnolla.
Kolhittu laskettelukypärä vaihtoon
Laskettelu-, kiipeily- ja pyöräilykypärille on erilaiset turvamerkinnät ja vain todella harva kypärä soveltuu useampaan kuin yhteen lajiin. Laskettelukypärät voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: ABS- (akryylinitriilibutadieenistyreeni) ja EPS-rakenteisiin (polystyreeni).
ABS voi kestää enemmän kolhuja kuin EPS, mutta toisaalta EPS on kevyempi. Lisäksi on olemassa hybridimalleja, joissa haetaan molemmista parhaat puolet yhteen. Tavallisessa rinnelaskussa rakenteiden välillä ei ole suurta eroa, mutta rinteen ulkopuolella voi ABS-rakenteinen olla hieman turvallisempi.
Oli materiaali mitä tahansa, niin kolhujen jälkeen toimintatapa on sama: ison kaatumisen jälkeen on kypärä uusittava.
Laskettelukypärissä on melkoinen hintahaitari, mutta mitä rahalla saa, jos sopiviksi löydetyt vaihtoehdeot ovat saaneet saman turvamerkinnän? Kypärissä hintaa nostaa aina materiaalit. Ainakin keveyden ja käyttömukavuuden voi olettaa paranevan, kun on valmis käyttämään enemmän rahaa kypärään.