Pyhä 17.4.2024

Lääkärin reseptit kuinka vältät rinneonnettomuudet

Maalaisjärkeä kannattaa käyttää rinteessäkin.
Lasketteluun ja lautailuun kuuluu vauhti. Sen myötä rinteessä tapahtuu toisinaan kaatumisia ja törmäyksiä. Moni rinneonnettomuus olisi kuitenkin vältettävissä. Ortopedi Tero Yli-Kyyny kertoo miten.

Rinneonnettomuudet voi välttää, se vain vaatii hieman ennakointia ja paljon maalaisjärkeä. Mehiläisen Kuopion liikuntaklinikan vastaava lääkäri Tero Yli-Kyyny listasi oman reseptinsä:

1. Tarkasta välineet

Liian kireälle säädetyt siteet voivat kaaduttaessa aiheuttaa vääntöjä polveen. Mikäli suksien siteet taas on säädetty turhan löysälle voi tulla tahattomia kaatumisia, jotka voivat johtaa esimerkiksi solisluun murtumiseen. Kannattaakin antaa ammattilaisen tarkastaa (esimerkiksi hiihtokeskuksen vuokraamossa), että säädöt on itselle oikeat. Myös monojen pitää olla oikean kokoiset. Liian suuret monot voivat myös aiheuttaa onnettomuuksia.

2. Lämmittele

Ennen ensimmäistä laskua olon on oltava virkeä ja lihakset lämmitelty valmiina toimimaan. Venyttely ei ole niinkään oleellista. Tärkeintä on, että vireystila ja lihasten verenkierto on herätetty. Itse asiassa laskupäivä alkaa jo edellisenä iltana – olo ei voi olla kovin virkeä, mikäli after ski on venähtänyt pitkäksi eikä ole nukkunut kunnolla.

Lue myös: Viritä kroppa ja mieli hiihtopäivään.

3. Kunnioita rinnesääntöjä

Huomioi muut rinteessä liikkujat ja sovita nopeutesi omaan taitotasoon sekä olosuhteisiin sopivaksi. Nopeuteen vaikuttaa omien taitojen ja kykyjen lisäksi myös se minkälaisessa mäessä laskee – ja miten muut laskevat. Jos moottoritiellä joku ajaa kolmeakymppiä, niin muilla on väistämistä. Sama pätee rinteeseen.

Jos haluat laskea kovaa, niin mieti mihin aikaan päivästä luukutat (eli milloin rinteessä on parhaiten tilaa).

4. Muista tankata

Etenkin talvella liikkuessa nesteytys unohtuu helposti. Energiaa ja nestettä kannattaa nauttia tasaisesti, eli säännöllisin väliajoin pienissä erissä. Kaikessa liikunnassa ja urheilussa on hyvä muistaa, että hiilihydraatit on lihasten ykkösenergianlähde.

Moni aktiiviurheilijakin unohtaa suorituksen jälkeisen tankkauksen. Heti mäestä tultua kannattaa täyttää energiavarastoja syömällä vaikka ruisleipä tai omena. Energia kuluu välittömästi lihasten palautumiseen urheilusuorituksesta. Näin annat kropalle mahdollisuuden palautumiseen ja jaksat seuraavankin päivänä mäessä.

5. Jätä viimeinen lasku väliin

Mäkipäivän loppupuolella rakennetaan jo seuraavaa päivää. Jos vedetään ihan tappiin asti, niin seuraava päivä on huonompi – ja viimeistään kolmantena päivänä ahnehtiminen kostautuu. Ensimmäisenä lomapäivänä ei ole pakko suorittaa ja kokea kaikkea, hyviä mäkipäiviä on ne seuraavatkin.

Väsyneenä altistuu virheille. Usein puhutaankin siitä ”viimeisestä laskusta”. Lopeta ennen kuin olet turhan väsynyt ja laske suunnitelmallisesti päivän viimeinen lasku.

6. Jos otat, älä laske

Alkoholin nauttiminen laskettelun lomassa ei ole hyväksi omalle eikä kanssalaskijoiden terveydelle. Päivän aikana pitäisikin malttaa sanoa houkutuksille ehdoton ei.

Mikäli mäkipäivän jälkeistä fondue-iltaa on vietetty myöhään, kannattaa seuraavan päivä ottaa suosiolla rauhallisesti.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Mehiläisen kanssa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit

Laskettelukypärän istuvuus on kaiken a ja o – vinkit valintaan

Välineet
Kovimmilla pakkasilla maisema on usein satumaisen kaunis. Parikymmentä pakkasastetta (tai jopa enemmän) ei laskettelijan menoa hidasta, mikäli on pukeutunut oikein.

Vältä paleltuma rinteessä; lue pukeutumisvinkit pakkaselle

Välineet