Sappee 13.7.2024

#laskukaveri Jan-Erik Blomberg

Jan-Erik-Blomberg – kavereiden kesken Blumi – on hiihtänyt ja kuvannut ympäri maailmaa. Hiutale-ohjelmallaan hän on ottanut suomalaiset mukaan vapaalaskuseikkailuihinsa niin Lyngeniin, Alpeille kuin Japanin puuterikentille.

Suosikkikeskusta kysyttäessä Jan-Erik Blomberg nostaa listalle kotirinteensä ”Suomen Chamonixin”, eli Solvallan Swinghillin.

”Mun lajina on vapaalasku. Ei mikään itsestäänselvyys, kun ajattelee näitä etelän maisemia. Mutta kyllä vapaalaskua voi harrastaa myös pääkaupunkiseudulla. Se vaatii vain hieman hulluutta. Yleensä vapaalaskeminen vaatii isot mittasuhteet, mutta Swinghillissä laskiessa olen viime aikoina saanut niitä samoja kiksejä, mitä löydän isoilta vuorilta. Kyse on asennoitumisesta,” Blumi muistuttaa.

Joulupukki toi kuusivuotiaalle Jan-Erikille mustat Titanit. Sukset olivat ylipitkät, mutta se ei menoa kodin takapihalla haitannut. Solvallasta tuli heti kotipihan ensi kaarroksien jälkeen kotimäki. Sieltä Blumi on ponnistanut ensi kumparekisoihin, sitten ilmaan opettelemaan uusia hyppyjä ja suurten vuorten rinteille tallentamaan laskujaan videokameran kanssa.

”Swinghillistä on kertynyt pussin täydeltä muistoja. Mulle Swinghill on ollut paikka, missä oon saanut kasvaa nuoresta pojasta mieheksi.”

Blombergin asenne lasketteluun on edelleen intohimoinen. Uudet paikat, ystävät ja kulttuurit kiehtovat kokenutta filmintekijää. Kotirinne pysyy kuitenkin aina eksoottisten matkaohjelmien lisäksi kuvioissa.

”Jokaisella paikalla on annettavaa. Swinghillissä saa tehoja irti hiihtämisestä ihan eri tavalla kuin vuorilla könytessä ja kiivetessä. Kotirinteessä opittua ja hiottua laskutekniikkaa onkin sitten hyvä lähteä soveltamaan vuoristomaisemiin. Käynkin edelleen Swinkkarissa aktiivisesti läpi talven.”

Jan-Erik Blombergin tarinoita ja videoita löytyy Blumin YouTube-kanavalta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kuvaaminen on monelle olennainen osa laskuharrastusta. Parhaimmillaan videoista on iloa myös lukuisille kanssalaskijoille. Esimerkiksi kuvan Realskifi-laskuvideoporukan tuotanto on saanut suuren suosion.

Ammattilaisen 10 vinkkiä parempiin laskuvideoihin

Keskusuutiset
Kausi 2019–2020 tarjosi monta hienoa lasku- ja lukuhetkeä.

Muistatko nämä? Kauden 2019–2020 parhaat alamäkijutut

Keskusuutiset
Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu