Sappee 13.7.2024

Mielakka on aktiivinen viisikymppinen

Suomalaisilla lähi- ja kaupunkikeskuksilla on pitkä ja ansiokas historia. Talvella 2015–16 juhlitaan Kouvolassa, kun ensikaarroksista Mielakan rinteillä tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Vuonna 1966 Kouvolan Hiihtoseura (KHS) päätti etsiä paikkaa hyppyri- ja laskettelumäelle, ja tämä löytyi Mielakasta. Pioneerirykmentin komppania raivasi maaston ja Mielakkaan rakennettiin ensimmäinen hissi. Rakennusurakasta vastasivat KHS ja Kouvolan Ammattiopiston metallimieslinja.

80-luku oli myös Mielakassa kasvun aikaa. Rinnettä korotettiin 15 metrillä. Rinnekahvio avautui. Kävijämäärät lähtivät hurjaan nousuun ja hiihtokouluun osallistuvien määrä tuplaantui. Vastuu rinteestä siirtyi KHS:lta Kouvolan kaupungille ja kaupunki rakennutti uudet hissit eturinteille.

Vuosituhannen viimeisellä vuosikymmenellä toiminta vaihtui Kouvolan kaupungilta yrittäjävetoiseksi. Mielakassa keskityttiin rinnetapahtumiin ja kisojen järjestämiseen. Lumilautailu eli vahvaa nousukautta ja Kouvola Snowboarders (KOSB) aloitti toimintansa.

2000-luvun alussa oli jälleen kasvun aikaa: pohjoispuolen rinnealue ja hissi rakennettiin, ja
välinevuokraamo muutti uusiin isompiin tiloihin. Pitkä työrupeama palkittiin vuonna 2013, kun Mielakka valittiin Vuoden Lähirinteeksi.

Mielakassa treenaa aktiivisesti alppilaskijoita ja lumilautailijoita, onpa muutama huippulaskijakin ponnistanut menestyksekkäästi Kouvolan kupeesta maailmalle.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mielakka Bikepark tarjoaa näyttämön alamäkikauden huipennukselle

Bike park -uutiset

Mielakan talvi 2016–17 tarjoaa entistä isompaa ilmaa

Keskusuutiset
Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu