Messilä 18.1.2025

Sallassa metsälasku tehdään helpoksi

Sallassa on kaksi merkittyä metsälaskualuetta.
Metsälasku kiehtoo entistä useampia laskijoita. Merkittyjen rinteiden ulkopuolelta löytää hienoja elämyksiä, mutta osaamaton voi kohdata yllättäviä vaaroja. Moni Lapin hiihtokoulu opastaa vapaalaskun maailmaan turvallisesti.

Vapaalaskualueita löytyy entistä useammista hiihtokeskuksista. Esimerkiksi Levi ja Ounasvaara avasivat tälle kaudelle uudet rinnealueet, joissa pääsee kokeilemaan luonnontilassa olevien rinteiden kesyttämistä. Metsälaskualueita löytyy mm. Iso-Syötteeltä, Rukalta ja Sallasta.

Nyt mennään metsään

Puiden lomassa on hienoa laskea, etenkin kun siellä lumi pysyy usein hyvänä. Avotuntureilla tuuli voi piiskata lumen korpuksi, mutta metsän siimeksestä voi löytää pehmeää lunta vielä pitkään lumisateiden jälkeenkin.

Metsälaskussa piilee myös riskinsä. Törmääminen puihin ja oksien iskut ovat näkyvin vaaratekijä, mutta lumen alla voi laskijan yllättää kannot, kivet ja oksat. Metsälaskussa onkin aina noudatettava erityistä varovaisuutta. Laskumaastoon pitää tutustua etukäteen: puut, esteet, rakkakivet ja muut yllätykset on tunnettava, että voi löytää turvallisen laskureitin. Myös mahdolliset lumiturvallisuusriskit pitää tunnistaa.

Vaikka metsässä laskemisessa on riskinsä, niin silti sinne suuntaa moni pienempikin laskija. Tämän takia esimerkiksi Sallassa on avattu kaksi metsälaskualuetta, jotka ovat omia reittejä turvallisempia laskea.

Metsästä löytyy elämys

Sallassa on hyvät lumi ja maasto-olosuhteet metsälaskuun. Avotunturin lisäksi Sallasta löytyy harvaa metsää, josta löytää helposti laskulinjoja. Hiihtokeskuksessa on kaksi metsälaskualuetta, jotka löytyvät itärinteiltä kahden sinisen rinteen vierestä. Tarkoitus on tarjota laskijoille mahdollisimman helppo paikka metsälaskuun.

Toiseen metsälaskualueeseen on rakennettu myös erilaisia suorituspaikkoja, kuten laskettavia portaita ja pieniä hyppyreitä. Mitään turhan vaativaa ei ole tehty, vaan suorituspaikat on suunnattu lähinnä junioreiden tasoisille laskijoille.

Metsälaskuun saa oppia myös hiihtokouluista. Hiihtokoulussa opastetaan vaihtelevien olosuhteiden laskemiseen, ja siihen metsälasku sopii mainiosti – metsässä kun voi olla puuteria, mutta joskus myös enemmän laskettua uraa.

Monipuolisen oppimisen lisäksi hiihtokoulu haluaa tarjota omaa seikkailua turvallisempaa metsälaskua, sekä etenkin uusia elämyksiä laskupäivään.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Salla lähtee talveen entistä laajempana

Salla

Sallan kausi on pitkä

Keskusuutiset
Sallassa halutaan saada lapsiperheet viihtymään.

Salla on kaudella 2019–2020 entistä enemmän lapsiperheille

Keskusuutiset