Pyhä 17.4.2024

Suksien valinta voi olla hauskaa ja helppoa

Suksia kannattaa kokeilla ennen ostoa. Kysy testimahdollisuuksia hiihtokeskusten vuokraamoista.
Laskettelusuksien kirjo on huima. Vuokraamoista ja kaupoista löytyy eri mittaista, väristä ja mallista suksea metritolkulla. Teimme pienen oppaan suksien valintaviidakkoon.

Suksien valinta voi tuntua hankalalta. Itselleen mukavampien suksien löytyminen on kuitenkin melko helppoa, kunhan omat mieltymykset sekä muutama perusfakta on hallussa.

Suksien valinta -projekti: näin alkuun

Laskettelusukset jaotellaan karkeasti viiteen kategoriaan: rinnesuksiin, all mountain -suksiin, temppusuksiin, vapaalaskusuksiin sekä touring-suksiin. Eri kategorioista löytyy ainakin neljälle taitotasolle sopivaa suksivaihtoehtoa: aloittelija, harrastaja, expert ja pro.

Aloittelijan sukset tehdään helposti hiihdettäviksi, kun vauhdikkaammalle laskijalle lisätään vauhtikestävyyteen liittyviä ominaisuuksia. Myös rakenteissa on eroja.

Taitavien laskijoiden kovaan vauhtiin suunnitellut sukset tehdään usein kerroksittain erilaisia materiaaleja yhdistelemällä, eli sandwich-tekniikalla. Aloittelijoiden suksissa saatetaan käyttää myös vaahtomassaa, joka tekee suksesta kevyen ja herkästi reagoivan. Erilaisia ominaisuuksia tavoiteltaessa voidaan yhdistellä eri tekniikoita.

Kääntyvyyden a ja o: sivuleikkaus ja kääntösäde

Ennen ostopäätöstä on hyvä miettiä, missä useimmiten laskee ja millä tavoin. Etelä-Suomen rinteissä lyhyt kääntösäde (noin 12–14 metriä) voi olla kätevä, jotta laskun aikana ennättää tehdä useampia käännöksiä. Lapin tunturien rinteillä laskiessa pidemmän kääntösäteen (eli noin 15–18 metriä) suksilla pääsee jo oikein vauhdikkaisiin laskuihin. Vapaalaskijoiden leveiden suksien kääntösäde voi olla jopa 30 metriä.

Alppihiihtosuksia on eri levyisiä. Kapeimmat ovat suksen vyötäröltä (eli suksen keskikohdasta mitattuna) noin 75 mm leveitä. Nyt muodissa olevat joka paikan yleissukset all mountain -kategoriasta ovat vyötäröltä noin 85–100 mm. Vapaalaskusuksen keskikohta voi olla jopa 120 mm leveä.

Leveä suksi ei ole välttämättä kömpelö

Suksien leventyminen on lisännyt niiden monipuolisuutta. Leveäkin suksi on saatu herkästi kääntyväksi niin sanotun rockerin avulla. Rocker tarkoittaa kohotettua suksen kärkeä tai kantaa.

Eri valmistajilla on näiden toteutuksissa jonkin verran eroja. Kohotetun kärjen avulla suksi lähtee perinteistä sivakkaa herkemmin kääntymään. Leveä rocker-suksi on monen hiihtäjän mielestä kapeaa rinnesuksea mukavampi laskea esimerkiksi keväisillä sohjokeleillä.

Kokeile ennen ostopäätöstä

Hiihtokeskukset ovat oiva paikka ostaa sukset. Monien keskuksien vuokraamoista löytyy testisuksia, joita voi kokeilla ennen ostopäätöksen tekemistä. Myös hiihtokeskuksissa järjestettävissä testitapahtumissa on hyvä mahdollisuus löytää omalle laskutyylille sopivimmat sukset.

Ei ole olemassa yhtä hyvää laskettelusuksea jokaiselle laskijalle, vaan on hyviä suksipareja eri laskijoille. Ne itselle sopivimmat sukset löytyvät keskustelemalla ammattitaitoisen myyjän kanssa sekä testilaskemalla erilaisia suksia.

Olisiko aika mennä kokeilemaan suksia? Hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot löydät Ski.fi:n Hiihtokeskukset ja -koulut -sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Esittelyssä talven kiinnostavimmat laskettelusukset

Laskettelu

Näin saat lisää vauhtia ja iloa rinteeseen

Hiihtokoulu

Kohti leikkaavaa käännöstä

Hiihtokoulu