Vihti Ski Center 28.3.2024

Ukkohalla: 30 vuotta kinosten keskellä

Ukkohalla sijaitsee Kainuun lumisilla vaaroilla. Kuva: Jouni Ketola
Kainuu on lumista seutua. Hyrynsalmen vaaramaisemissa on kinosten keskellä lasketeltu jo vuosikymmeniä. Ukkohalla juhlistaakin vuonna 2018 kolmenkymmenen vuoden mittaista alamäkeä.

Ukkohallan lumisilla vaaroilla on hyvä olla. Kainuun Hyrynsalmella Ukkohalla on kolmessakymmenessä vuodessa kehittynyt ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi. Rinteitä juhlavuotta viettävässä keskuksessa on jo 17 ja hissejä kuusi.

Ukkohalla syntyi laskettelubuumiin

1980-luvulla laskettelu oli Suomessa kovassa nosteessa ja rinteitä raivattiin useassa kunnassa. Myös Hyrynsalmella asukkaat ja kunnan virkamiehet miettivät laskettelukeskuksen perustamista. Hyrynsalmen kunta aloitti matkailun kehittämisohjelman laatimisen vuonna 1985. Työn myötä huomattiin Tuomivaaran sopivan mainiosti lasketteluun. Ukkohallan avajaisia vietettiin 26.12.1988. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kävelysiltaa pitkin pääsee kulkemaan järven vastarannalle. Kuva: Jouni Ketola

Laskettelurinteiden juurella levittäytyvä Syväjärvi sekä vastapäinen vaara loivat Ukkohallalle omaleimaisen ilmeen. Tämän myötä alueelle saatiin innokkaita mökkirakentajia. Aluetta on kehitetty ”suksi suoraan sänkyyn” -sloganin mukaisesti.

1990-luvun lama lopetti kehityksen ja jopa pysäytti Ukkohallan hetkeksi. Uudet yrittäjät yhdistivät Ukkohallan ja Paljakan hiihtokeskuksien liiketoiminnot vuosiksi 1994–2006. Aluetta tehtiin tunnetuksi omaperäisillä tapahtumilla, kuten Hallan Akan hiihdolla sekä suopotkupallon ja umpihankifutiksen MM-kisoilla. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Ukkohallassa järjestetään värikkäitä tapahtumia. Kuva: Jouni Ketola

Ukkohalla kehittyy ympärivuotiseksi keskukseksi

Vuonna 2005 Hyrynsalmen kunnan rakentama saunamaailma toi uskoa ympärivuotisesta toiminnasta. Vuonna 2006 rinneyrittäjät vaihtuivat viidennen kerran.

Alueen kehitys sai systemaattisen otteen ja Ukkohallaan on vahvasti investoitu uusia loma-asuntoja. Vuonna 2008 avattiin Suomen ensimmäinen ja maailman pohjoisin täysimittainen vesihiihtokaapelirata. Samana talvena rinteisiin raivattiin tree ride -metsäreitti sekä Halla- ja Junnupark. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Ukkohallasta löytyy suorituspaikkoja myös lumisen metsän keskeltä. Kuva: Jouni Ketola

2011 saunamaailman yhteyteen rakennettiin huoneistohotelli, joka oli Ukkohallan historian suurin yksittäinen investointi. Uusi rinne ja hissilippujärjestelmä sekä lumetusjärjestelmän tehostaminen olivat kehityskohteina vuonna 2012. Kaksi vuotta myöhemmin lomakotimessut toi uuden piristysruiskeen ja järven rannalle sekä rinteiden lähelle rakennettiin uusia rivitaloja sekä lomakoteja. Keilahalli täydensi Ukkohallan aktiviteettitarjontaa. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Ukkohallassa panostetaan ympärivuotisuuteen. Vesihiihtokaapelirata avattiin 2008. Kuva: Jouni Ketola

Kehitystyö on jatkuvaa. Talvelle 2017 Ukkohallaan nousi uusi lasten hissi. Toimitusjohtaja Kimmo Kyhälän suunnitelmat ovat suuria:

”Tuhat uutta vuodepaikkaa, tuolihissi, ulkoilureittien parantaminen, 9-reikäinen golf-kenttä… Haluamme olla Suomen kymmenen suurimman matkailukeskuksen joukossa”, Kyhälä visioi.

Pysyvyyttä kehityksen keskellä

Ukkohallasta löytyy kolme miestä, jotka ovat nähneet koko kolmenkymmenenvuoden taipaleen: Veikko Kinnunen, Hiski (Juha-Matti Kemppainen) sekä Hymy-Lassi (Lauri Kinnunen) ovat vakioasiakkaiden tuntemia rinnetyöntekijöitä. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kolmekymmentä vuotta asiakaspalvelua: Veikko Kinnunen, Hiski ja Hymy-Lassi.

Nykyään Hymy-Lassi ja Veikko toimivat rinnetyöntekijöinä talvet ja kesäisin viettävät ”opettajia parempia kesälomia”, kuten Veikko ilmaisee. Hiskillä riittää huoltopuolella tekemistä kesät talvet.

Asenne miehillä on kohdillaan. Kauden ajan palvellaan asiakkaita hymyssä suin ja ”kaenuuta” puhuen.

”Halataan tutut tullessa ja sanotaan heipat lähtiessä, sellaista se Ukkohallassa on”, Hymy-Lassi kuvailee.

Katso Ukkohallan ja muiden hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot Ski.fi:n sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ukkohalla uusii lastenmaan, juhlavuodelle luvassa tuolihissi

Keskusuutiset

Ukkohalla-Paljakkaan uusia huoneistoja, kauppa, kahvila ja laajennus saunamaailmaan

Keskusuutiset

Hiihtokeskukset näyttävästi esillä Skiexpossa

Keskusuutiset