Messilä 18.1.2025

Uusi hiihtokeskus Suomen rinnekartalle: Pääskyvuorella lasketaan taas

Pääskyvuorella lasketaan taas kaudella 2016–17.
Itä-Suomesta – tarkemmin Heinävedeltä – kuuluu iloisia uutisia: perinteisellä Pääskyvuorella lasketaan tulevana talvena neljän vuoden tauon jälkeen.

Pääskyvuori on varsin perinteinen hiihtokeskus, onhan ensimmäinen rinne raivattu jo vuonna 1967. Silloista Pääskymäen vaihtelevaa rinneprofiilia kiiteltiin. Ensimmäiset vuodet innokkaat laskijat tamppasivat mäen päälle, sillä hissi rinteeseen saatiin kuuden vuoden odotuksen jälkeen vuonna 1973.

Rinneprofiilinsa ja haastavan kisarinteensä ansiosta Pääskyvuori oli tunnettu varsinkin alppilajien harrastajien keskuudessa. Järjestettiin Pääskyllä valtakunnallisia kisojakin.

Ahkera yrittäjäpariskunta pyöritti Pääskyvuoren hiihtotoimintaa 80-luvun puolivälistä aina vuoteen 2012 asti, jolloin terveydelliset syyt pakottivat luopumaan toiminnasta.
Talvella 2015 pitkän linjan lumilautailija Petri Valkama sai ajatuksen Pääskyvuoren herättämisestä uudelleen eloon. Selvitystyön jälkeen uusi yritys perustettiin joulukuussa 2015.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Vuosi 2016 on ollut Pääskyvuoressa kiireistä aikaa. Hiihtokeskuksen koko kalusto on huollettu ja kunnostettu, lumetusjärjestelmän pumppaamoon on saatu lisää tehoa ja valaistusta parannettu.

”Rinteiden raivaus oli aika suuri operaatio, hissilinjakin oli paikoitellen kasvanut melkein umpeen”, tuore yrittäjä Petri Valkama naurahtaa.

Tärkein uudistus on huipulta alas asti ulottuva parkki. Aikaisemmin parkki oli vain muutama reili rinteen reunassa ja hyppyri. Nyt parkille on raivattu rinteen yläosaan täysin uutta väylää, ja alemmas on tehty kahden maakummun hyppylinja. Maata on hyödynnetty mahdollisimman paljon parkin perustuksessa, jotta laskulinjat saadaan nopeasti auki ja samalla säästetään energiaa lumetuksessa.

Tarkoitus on tarjota parkkilaskemisen iloja kaiken ikäisille laskijoille, joten lastenrinteeseen tulee minipressejä.

Hirsisen rinnekahvion uuden ilmeen on luonut Kotileipomo Päivi Mikkonen, joka myös vastaa rinnekahvion toiminnasta. Päivi tekee itse kahvion herkut kotimaisista raaka-aineista. Viikonloppuisin tarjolle tulee keittolounasta.

”Panostamme täysillä siihen, että asiakkaat viihtyvät ja nauttivat Pääskyvuoresta. Ensimmäinen talvi on ratkaiseva sen suhteen, minkälaisen kuvan asiakkaat saavat Pääskyvuoresta – ja huonoa kuvaa emme halua antaa”, Petri Valkama vakuuttaa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Pääskyvuori avaa legendaarisen kisarinteen

Pääskyvuori

Vuoden 2017 parhaat laskettelujutut

Laskettelu

Hiihtokeskukset kehittävät rinnetoimintojen energiatehokkuutta

Keskusuutiset