Ylläksellä pyöräily halutaan nostaa huipulle, vaikka hienoa se on jo nyt. Ympärivuotiseen maastopyöräilyyn on panostettu vahvasti. Lippulaivana on Suomen pisin bike park, joka tarjoaa yhdellä laskulla fillaroitavaa lähes kolme kilometriä. Bike parkissa on myös omat suorituspaikat junnuille ja aloittelijoille. Ylläksen maastoihin on merkitty noin 200 kilometriä maastopyöräreittejä – polkea voi vaikka naapurikeskukseen Leville.
Ylläksen bike parkin reittejä kehittävä sekä tunturissa maastopyöräretkiä tarjoavan Hidden Trails Laplandin Marko Kiviranta poimi Ylläksen runsaasta pyöräilytarjonnasta viisi suosikkia:
1. Laske Suomen pisin alamäkireitti
Vaikka reittejä ei montaa ole, on Ylläksen bike park mittava. Parhaimmillaan tarjolla on 2,9 kilometriä täyttä tykitystä alamäkeen. Pitkä sininen reitti sopii vähemmänkin polkeneille alamäkikuskeille, punainen tarjoaa haastetta myös taitureille. Punainen reitti haarautuu alaosasta, joten tarjolla on varsin monta reittivaihtoehtoa.
Ylös kuljetaan gondoli-hissillä, joten matka sujuu helposti – ja nousun aikana ehtii hieman palautua ennen seuraavaa vauhdikasta laskua.
Lue myös: Ylläksellä on Suomen pisin alamäki – myös fillarilla
2. Ylläksellä pyöräily aloitetaan uudella junnulinjalla
Kiinnostaako alamäkipyöräily tai haluaako juniori kokeilla pyöräilyä helpossa ja turvallisessa ympäristössä? Ylläkselle avattiin kesälle 2019 uusi training track, joka hyödyntää hiihtokoulun yläpuolella olevaa mattohissiä.
Mattohissin yläpuolelta lähtevä kivituhkapintainen mutkitteleva ja sopivasti viettävä reitti on todella helppo – lapsi voi laskea sen vaikka potkupyörällä! Pyörään ja alamäkiajoon saa hyvin tuntumaa, sillä pituutta reitillä on kuitenkin mukavat yli sata metriä. Aloittelijoille on tarjolla myös opastusta alamäkipyöräilyn alkeisiin.
3. Koe Kukas keskellä yötä
Pyöräretki keskiyön auringon paistaessa on unohtumaton kokemus. Kukastunturin reitti on todella hieno, kun voi polkea tunturin laelle asti pyörällä – ja maisemat on sen mukaiset: kirkkaalla kelillä huipulta näkee alueen tunturit aina Pallakselle asti.
Reitti on melko helppoa levää baanaa, mutta nousua riittää kiitettävät 478 metriä. Pitkän nousun takia reitti vaatii fysiikkaa – tai sähköavusteista pyörää – mutta on siitä huolimatta kaikille pyöräilijöille sopiva retki.
Matkaan lähdetään yleensä Äkäslompolon kylältä suorinta reittiä ylös Kukastunturin laelle. Alaspäin lähdetään kiertämään Kotamajan suuntaan. Sieltä voi ajaa Kukaksen juurta pitkin takaisin Äkäslompoloon tai vaihtoehtoisesti polkea Lainion ja Hangaskurun kautta. Aloittelijan on syytä varata Kukastunturin retkeen mielellään kolme tuntia.
4. Polje Ylläkseltä Leville
Talvella suosittu maastohiihtäjien reitti kulkee Ylläkseltä Leville. Kesällä reitti on maastopyörällä kuljettaessa ehkäpä vieläkin hienompi. Retkeen on syytä varata aikaa ainakin kuusi tuntia.
Poljettavaa Ylläkseltä Leville kertyy viitisenkymmentä kilometriä, joista Ylläkseltä lähdettäessä ensimmäiset parikymmentä on kunnon maastopyöräilyä: teknistä reittiä ja välillä kapeaa polkua, jolloin keskinopeus ei kummoiseksi kohoa. Suuri osa reitistä on kuitenkin varsin helppoa ja nautittavaa maastopyöräilyä. Ylläs–Levi -reitillä on ihailtavana todella hienoa maisemaa.
Ylläksen tapaan Leviltä löytyy pyörävuokraamoja, joten oma kulkupeli ei ole välttämätön. Levillä operoiva Kide Adventure järjestää opastettuja retkiä ja auttaa myös kuljetuksissa.”
5. Fillaroi hohtavilla hangilla latukahvilaan
Ylläksellä pyöräilyä ei katkaise edes talvi, sillä alueella on maan laajin kunnostettu talvipyöräilyn reittiverkosto. Etenkin leveärenkaisella ”läskipyörällä” (fat bike) on hauska ajaa lumisia polkuja. Reitit luikertelevat metsissä ja kuruissa, mutta esimerkiksi Kukastunturille voi fillaroida talvellakin.
Talviset maastopyöräreitit hyödyntävät Ylläksen latukahvilaverkostoa. Yksi hyvä reitti tutustua talvipyöräilyyn on suunnata Latvamajalle. Matkaan voi lähteä niin Äkäslompolosta kuin Sport Resort Ylläkseltä gondolin ala-asemalta.
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi -uutiskirje!