Sappee 13.7.2024

Hiihtokeskuksessa tulee olla vähintään yksi sertifioitu hiihtohissin vastaava hoitaja.  Hissivastaavien koulutuksen järjestää Suomen Hiihtokeskusyhdistys.

Suomessa kiinnitetään erittäin paljon huomiota rinneturvallisuuden lisäksi hiihtohissien turvallisuuteen. Laitteistot tarkistetaan ja huolletaan säännöllisesti. Lisäksi jokaisessa hiihtokeskuksessa tulee esimerkiksi olla vähintään yksi sertifioitu köysiratalaitteiston (hiihtohissin) vastaava hoitaja, tuttavallisemmin hissivastaava.

Vastaavan hoitajan sertifiointeihin sovelletaan Kiwa Inspectan henkilösertifioinnin toimintajärjestelmää sekä SFS-EN ISO/IEC 1704 standardin vaatimuksia. Pätevyyden osoittamismenettely on määritelty valtioneuvoston asetuksessa 406/2008.

Pätevyysluokkia on neljä: Laahaushissit (P1), tuoli- ja korihissit kiinteillä puristimilla (P2), tuoli- ja korihissit irrottautuvilla puristimilla (P3) sekä kiskoköysiradat (P4).

Hissivastaava, yleiset vaatimukset

  • Täyttänyt 18 vuotta
  • Osoitus riittävästä suomen (ruotsin) kielen taidosta
  • Perehtyneisyys laitteistoa koskeviin säädöksiin ja standardeihin (valtioneuvoston asetus henkilökuljetuksiin tarkoitetuista köysiratalaitteistoista 253/2002 sekä SFS-EN 12397:2005 henkilökuljetukseen tarkoitetut köysiradat, turvallisuusvaatimukset, käyttö.
  • Perehtyneisyys laitteiston rakenteeseen käyttöön, kunnossapitoon sekä valmistajan antamiin ohjeisiin
  • Työkokemus köysiratalaitteiston käyttöön perehdyttävissä tehtävissä kyseisessä pätevyysluokassa
  • Hyväksyttävästi suoritettu pätevyysluokkaa vastaava tutkinto.

Suomen hiihtokeskusyhdistys ry järjestää vuosittain koulutuksen hissivastaaville. Kurssin jälkeen on mahdollista tehdä tutkinto ja hakea sertifiointi. Sertifiointi on voimassa viisi vuotta todistuksen päivämäärästä.

Syksyn 2024 hissivastaavien pätevyysluokkien P1, P2 ja P3 koulutukset järjestetään Rovaniemen Ounasvaaralla 29.–30.10.2024. Ilmoittautumiset ja lisätiedot koulutuksesta täältä.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.