Messilä 18.1.2025

Hiihtokeskuksessa tulee olla vähintään yksi sertifioitu hiihtohissin vastaava hoitaja.  Hissivastaavien koulutuksen järjestää Suomen Hiihtokeskusyhdistys.

Suomessa kiinnitetään erittäin paljon huomiota rinneturvallisuuden lisäksi hiihtohissien turvallisuuteen. Laitteistot tarkistetaan ja huolletaan säännöllisesti. Lisäksi jokaisessa hiihtokeskuksessa tulee esimerkiksi olla vähintään yksi sertifioitu köysiratalaitteiston (hiihtohissin) vastaava hoitaja, tuttavallisemmin hissivastaava.

Vastaavan hoitajan sertifiointeihin sovelletaan Kiwa Inspectan henkilösertifioinnin toimintajärjestelmää sekä SFS-EN ISO/IEC 1704 standardin vaatimuksia. Pätevyyden osoittamismenettely on määritelty valtioneuvoston asetuksessa 406/2008.

Pätevyysluokkia on neljä: Laahaushissit (P1), tuoli- ja korihissit kiinteillä puristimilla (P2), tuoli- ja korihissit irrottautuvilla puristimilla (P3) sekä kiskoköysiradat (P4).

Hissivastaava, yleiset vaatimukset

  • Täyttänyt 18 vuotta
  • Osoitus riittävästä suomen (ruotsin) kielen taidosta
  • Perehtyneisyys laitteistoa koskeviin säädöksiin ja standardeihin (valtioneuvoston asetus henkilökuljetuksiin tarkoitetuista köysiratalaitteistoista 253/2002 sekä SFS-EN 12397:2005 henkilökuljetukseen tarkoitetut köysiradat, turvallisuusvaatimukset, käyttö.
  • Perehtyneisyys laitteiston rakenteeseen käyttöön, kunnossapitoon sekä valmistajan antamiin ohjeisiin
  • Työkokemus köysiratalaitteiston käyttöön perehdyttävissä tehtävissä kyseisessä pätevyysluokassa
  • Hyväksyttävästi suoritettu pätevyysluokkaa vastaava tutkinto.

Suomen hiihtokeskusyhdistys ry järjestää vuosittain koulutuksen hissivastaaville. Kurssin jälkeen on mahdollista tehdä tutkinto ja hakea sertifiointi. Sertifiointi on voimassa viisi vuotta todistuksen päivämäärästä.

Syksyn 2024 hissivastaavien pätevyysluokkien P1, P2 ja P3 koulutukset järjestetään Rovaniemen Ounasvaaralla 29.–30.10.2024. Ilmoittautumiset ja lisätiedot koulutuksesta täältä.

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.