Sappee 13.7.2024
Suomalainen hiihdonopettajakoulutus on huippua. Suomalainen hiihdonopettajakoulutus on huippua.

Suomessa on nykyään kaksi polkua hiihdonopettajaksi: Ski.fi-sivustoa julkaisevan Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n (SHKY) tammikuussa 2020 alkanut koulutus sekä Suomen Hiihdonopettajat ry:n (Shory) kolmiportainen koulutusjärjestelmä (opettaja 1, 2 ja 3).

Hiihdonopettajien koulutusjärjestelmä

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n hiihdonopettajakursseja (opettaja 1) järjestetään useissa hiihtokeskuksissa ympäri Suomea. Näin on helppo valita lähin kurssipaikka ja parhaiten sopiva ajankohta. Opettajakoulutus alkaa verkko-opinnoilla, jotka tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen lähiopetusjaksoa.

SHKY:n opettajakurssi on lajikohtainen (eri kurssi alppihiihdolle ja lumilaudalle), ja antaa valmiudet opettaa alppihiihdon tai lumilautailun alkeita asiakkaalle. Edellytyksiä kurssille osallistumiseen on mm. hyvä laskutaito, kiinnostus kehittää itseään laskijana ja opetustyössä sekä paikallisen hiihtokoulun suositus.

Verkko-opinnoissa perehdytään esimeriksi laskettelun/lumilautailun tekniikkaan ja perusteisiin, keskeisiin termeihin ja käsitteisiin, syvennetään välinetietoutta sekä opiskellaan pedagogiikan perusteita ja Werneri-konseptia. Verkko-opintoihin kuluu aikaa opiskelijasta riippuen 10-20 tuntia. Lähiopetuksessa keskitytään teemoihin, joihin osallistujat ovat jo etukäteen perehtyneet.

Sekä SHKY:n että Shory:n opettajakoulutus 1 -kurssikokonaisuus on noin 80 tuntia.

Kuinka hakeutua hiihdonopettajakoulutukseen?

Ota ensin yhteyttä kotirinteesi hiihtokouluun. Siellä voidaan katsastaa taitotasosi ja antaa suositus SHKY:n kurssille. Opettaja 1 -kursseja järjestetään suksilla ja lumilaudalla ympäri Suomea. Kurssien aikatauluista kannattaa kysyä omasta hiihtokeskuksesta. Aikataulut ilmoitetaan myös Ski.fi-sivuilla.

Lisätietoja ja hakuohjeet Suomen hiihdonopettajat ry:n kursseille löydät Shory:n sivuilta. Shory on myös kansainvälisen hiihdonopettajaliiton ISIA:n jäsen.

SHKY-kouluttajakurssit

SHKY kouluttajakurssin suorittaneet voivat kouluttaa suksi-ja lautaopettajia omissa keskuksissaan ja kouluissaan. Koulutuksen sisältö on rakennettu alkeisopetuksen tarpeita ajatellen ja antaa uudelle ohjaajalle tarvittavat valmiudet opetustyöhön. Koulutuksen laajuus on noin 80 tuntia. 

Lähtötasovaatimukset kouluttajakoulutukseen tulevalle opettajalle:

  • Aktiivista opetuskokemusta.
  • Kurssille tulijalla pitää olla hiihdonopettajan koulutus, valmentajakoulutus tai pedagogiset ja lajikohtaiset taidot; tausta voi olla esim. kilpaurheilun, ammatillisen opetuksen tai valmennuksen puolelta tai myös jonkun muun maan hiihdonopetuskoulutusjärjestelmästä.
  • Motivoitunut, avoin, kehityskykyinen
  • Mahdollisesti tehnyt jo koulutustyötä hiihtokoulussaan tai muualla
  • Hiihtokoulun suositus
  • Lisäksi hakemukseen liitetään video omasta laskusta.

Kouluta keskukseesi oma kouluttaja nyt ja voit järjestää keskuksessasi ohjaajakoulutuksia jo alkavalla kaudella! Mikäli olet kiinnostunut kouluttajakurssista, täytä tämä hakemus.

Tervetuloa mukaan!

SHKY:n hiihdonpettaja 1 -kurssit kaudella 2024–2025

Kauden 2024–2025 hiihdonopettaja 1 kursseja päivitetään tähän syksystä 2024 lähtien, joten kannattaa käydä tarkistamassa kurssitarjonta säännöllisesti. Huomioi, että koulutusten etäopinnot alkavat 3–4 viikkoa ennen lähijaksoa.

 

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.