Messilä 18.1.2025

Opiskeluelämää alamäessä – alppikoulu on vaihtoehto nuorelle

Kaikissa kolmessa alppikoulussa – Levillä, Rukalla ja Tahkolla – on valmennusta huippu-urheilijoille. Kuva: Teemu Moisio/PTB-Creative
Kiinnostaako laskuharrastuksen ja toisen asteen opintojen yhdistäminen? Suomessa on kolme alppikoulua, jotka tarjoavat nuorille mahdollisuuden yhdistää koulunkäynti ja alamäkielämä.

Suomen ensimmäinen alppikoulu perustettiin vuonna 1994 Nilsiään Tahkolle. Se sai pian seuraa Kuusamosta, jossa toimintansa käynnisti vuonna 1995 Rukan alppikoulu. Kolmas kouluista, Levin alppikoulu, aloitti toimintansa Kittilässä vuonna 1999.

Suomalaisten alppikoulujen tarjonta poikkeaa toisistaan. Kaikissa kolmessa koulussa on kuitenkin mahdollista yhdistää huippu-urheilu koulunkäyntiin.

Kolme erilaista alppikoulua

Rukan alppikoulu ja Tahkon alppikoulu ovat lajiyhdistys Ski Sport Finlandin virallisia alppikouluja.

Rukan alppikoulu tarjoaa toisen asteen opintojen ohella huippu-urheilutason valmennusta alppihiihdossa sekä ainoana suomalaisena alppikouluna freestylehiihdossa. Tämän lisäksi Rukalla on miesten SSF-akatemia lukio-opintonsa suorittaneille laskijoille, jotka ovat ikäluokkansa parhaimmistoa. Tahkon alppikoulussa on huippu-urheilutason valmennusta sekä naisten SSF-akatemiatoimintaa.

Myös Levin alppikoulussa (Levi Snow Sport Academy) on mahdollista saada huippu-urheiluvalmennusta. Huippu-urheilulinjan lisäksi Levi tarjoaa ainoana alppikouluna Suomessa monitaitolinjan, jossa opintojen ohella harjoitellaan kaikkia lajeja maastohiihdosta telemarkiin ja suoritetaan alppihiihdon ja lumilautailun ohjaajakurssit. Monitaitolinjan opintoihin kuuluu työharjoittelu Levin hiihtokoulussa.

Levi Snow Sport Academy tarjoaa myös monitaito- ja freeride-linjat. Rukalla lajivaikoimaan kuuluu freestyle. Kuva: Teemu Moisio/PTB-Creative

Levillä käynnistyi syksyllä 2018 uusi freeride-koulutus, joka keskittyy vapaalaskuun. Freeride-koulutukseen voi osallistua laskettelu-, lumilauta- tai telemark-välineillä. Päälajin lisäksi koulutuksessa tutustutaan kaikkiin lajeihin. Koulutuksessa opiskelijat voivat opintojensa ohessa suorittaa myös alppihiihdon tai lumilautailun ohjaajakurssin.

Lumilautailun yhdistäminen toisen asteen opintoihin onnistuu alppikoulujen ulkopuolella Vuokatissa, Sotkamon urheilulukiossa. Alppikouluissa lautailun yhdistäminen opiskeluun on tällä hetkellä mahdollista vain Levin alppikoulussa.

Tarjolla myös yläkoulutoimintaa

Kaikki kolme alppikoulua tarjoavat myös yläkoulutoimintaa, jonka tarkoitus on valmistaa oppilaita toisen asteen alppikouluun. Yläkoulutoiminta toteutetaan leirityksinä, ja toimintaan hakeudutaan alppikoulujen kautta. Levillä tämä tehdään yhteistyössä Lapin urheiluakatemian kanssa.

Rukalla yläkoulutoimintaa on alppihiihdon lisäksi freestylessa. Levillä on uuden Freeride-koulutuksen myötä yläkoulutoimintaa myös vapaalaskussa. Toiminta toteutetaan yhteistyössä Lapin urheiluakatemian kanssa.

Alppikoulu on mainio vaihtoehto alamäkielämästä innostuneelle nuorelle. Kuva: Teemu Moisio/PTB-Creative

Tavoitteena nousu lajin huipulle

Huippu-urheilulinjalla opiskelevat nuoret valmentautuvat toisen asteen opintojensa ohessa lajiinsa ammattimaisesti. Tavoitteena on, että opiskelijat saavat urheilusta itselleen ammatin ja nousevat maajoukkueen kautta lajinsa huipulle.

Kaikkiin alppikouluihin on yhteinen haku ja pääsykoe, jossa testataan niin fysiikkaa kuin taitoakin. Huomioon otetaan myös koulu- ja kilpailumenestys. Levi Snow Sport Academyn monitaitolinjalle ja Freeride-koulutukseen haetaan suoraan alppikoulun nettisivujen kautta.

Kaikki kolme alppikoulua tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden asua asuntolassa opiskelun ajan.

Alppikoulu on mainio vaihtoehto alamäkielämästä innostuneelle nuorelle, sillä se antaa mahdollisuuden paneutua lajiin opintojen ohessa tai kouluttautua ammattiin harrastuksen parissa.

Santasport Lapin urheiluopistolla järjestetään Rovaniemellä kaikkien alppikoulujen yhteiset pääsykokeet 20.-22.1.2019. Lisätietoja löydät Ski Sport Finlandin sivuilta.

Lue lisää hiihtokeskuksista Ski.fi-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Mikä alppikoulu? Leviläiset vastaavat

Levi

Uusi alppihiihtoseura pääkaupunkiseudulle

Keskusuutiset

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu