Tornimäki 12.1.2025

Rohkeasti kumpareita kokeilemaan 

Ei tarvitse olla Jimi Salosen kaltainen taituri nauttiakseen kumpareista. Kuva: Ski Sport Finland/Jussi Väätäinen
Suomi on perinteisesti ollut kumparelaskun mahtimaa. Talvella 2016 kumparelasku on taas nostanut päätään etenkin Jimi Salosen näyttävien kisalaskujen myötä.

Kumpareiden valloittaminen vaatii kohtuullisen hyvää hiihtotaitoa. Senkin jälkeen on pitkä matka jannelahtelaksi, vaikka pukkelikosta jo nauttisikin. Vaikka meno ei aina sujuvaa ja lennokasta olisi, niin kumpareiden lasku on takuulla hauskaa ja kehittävää. Onneksi muutamista keskuksista löytyy kumparerinne (tai ainakin kumpareränni), joka houkuttelee kokeilemaan ja kehittämään taitoja. Kumpareita on tänä talvena päässyt laskemaan mm. Swinghillissä, MessilässäLaajiksessa, Riihivuoressa ja Rukalla.

Laskutekniikka haltuun

Kumparetekniikka on ihanteellinen, kun se on suoraviivainen, tasarytminen ja kumpareen kaikkia osia käyttävä. Laskurytmin on säilyttävä samana koko suorituksen ajan, kumpareiden eri kohdissa. Teknisesti hyvässä laskussa käännökset ovat leikkaavia ja suksien lumikontakti säilyvä. Näin siis teoriassa, käytännössä asian voi purkaa kolmeen pääkohtaan, jotka ovat tärkeysjärjestyksessä:

1. Laskuasento. Laskija näyttää sivustakatsottuna Kiss-yhtyeen s-kirjaimelta. Seistään suksen keskellä ja asento pitäisi pystyä säilyttämään koko laskun ajan. Silloin voima ja reagointikyky säilyy.

2. Perustekniikka. Ylävartalo pidetään suhteellisen stabiilina, joustot tehdään jaloilla. Kumpareen lähestyessä jalat vedetään takareidestä koukkuun, kumpareen jälkeen jalkojen ojennus.  Aloittelija lähtee helposti tekemään joustot ylävartalolla, jolloin asento hajoaa ja vauhti karkaa hallitsemattomaksi.

3. Sauvamerkki. Sauvamerkin tarkoitus on rytmittää laskua. Sauvaa käytetään kevyesti lumessa, merkiksi alkavasta käännöksestä. Merkki laitetaan hieman kummun takapuolelle. Jos merkki asettuu etupuolelle tai kummun laelle, se kääntää laskuasennon helposti takapainoiseksi.

Perusvälineillä pärjää

Kumparelaskijoilla on omat erikoissuksensa, jotka ovat lähempänä perinteisiä suoria pujottelusuksia. Tavallisilla rinnesuksilla ja twin tip-suksilla pärjää kuitenkin mainiosti myös kumpareissa.

Kypärä on pakollinen varuste kumpareikoissa, suositeltava myös peruslaskemisessa. Kumpareikossa olisi hyvä käyttää myös selkäpanssaria ja suojatopattuja housuja, varsinkin jos kumparevimma yltyy vähänkään enempää.

Kumparelasku kisalajina

Kumparelaskussa kilpailurinne on noin 200–250 metriä pitkä, jonka aikana suoritetaan kaksi vapaavalintaista hyppyä. Kumparelaskua tuomaroi yleensä 5–7 tuomaria, joista 3–5 on tekniikkatuomareita ja kaksi hyppytuomareita. Kumparelaskijan kokonaispisteet muodostuvat tekniikasta (50 % pisteistä), ajasta (25 % pisteistä) sekä hypyistä (25 % pisteistä).

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Freestyle-koulu: laskuoppia ja hyvää seuraa

Hiihtokoulu

Haluatko kokeilla ratalaskua, kiinnostaako freestyle?

Keskusuutiset

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu