Sappee 13.7.2024

Rohkeasti kumpareita kokeilemaan 

Ei tarvitse olla Jimi Salosen kaltainen taituri nauttiakseen kumpareista. Kuva: Ski Sport Finland/Jussi Väätäinen
Suomi on perinteisesti ollut kumparelaskun mahtimaa. Talvella 2016 kumparelasku on taas nostanut päätään etenkin Jimi Salosen näyttävien kisalaskujen myötä.

Kumpareiden valloittaminen vaatii kohtuullisen hyvää hiihtotaitoa. Senkin jälkeen on pitkä matka jannelahtelaksi, vaikka pukkelikosta jo nauttisikin. Vaikka meno ei aina sujuvaa ja lennokasta olisi, niin kumpareiden lasku on takuulla hauskaa ja kehittävää. Onneksi muutamista keskuksista löytyy kumparerinne (tai ainakin kumpareränni), joka houkuttelee kokeilemaan ja kehittämään taitoja. Kumpareita on tänä talvena päässyt laskemaan mm. Swinghillissä, MessilässäLaajiksessa, Riihivuoressa ja Rukalla.

Laskutekniikka haltuun

Kumparetekniikka on ihanteellinen, kun se on suoraviivainen, tasarytminen ja kumpareen kaikkia osia käyttävä. Laskurytmin on säilyttävä samana koko suorituksen ajan, kumpareiden eri kohdissa. Teknisesti hyvässä laskussa käännökset ovat leikkaavia ja suksien lumikontakti säilyvä. Näin siis teoriassa, käytännössä asian voi purkaa kolmeen pääkohtaan, jotka ovat tärkeysjärjestyksessä:

1. Laskuasento. Laskija näyttää sivustakatsottuna Kiss-yhtyeen s-kirjaimelta. Seistään suksen keskellä ja asento pitäisi pystyä säilyttämään koko laskun ajan. Silloin voima ja reagointikyky säilyy.

2. Perustekniikka. Ylävartalo pidetään suhteellisen stabiilina, joustot tehdään jaloilla. Kumpareen lähestyessä jalat vedetään takareidestä koukkuun, kumpareen jälkeen jalkojen ojennus.  Aloittelija lähtee helposti tekemään joustot ylävartalolla, jolloin asento hajoaa ja vauhti karkaa hallitsemattomaksi.

3. Sauvamerkki. Sauvamerkin tarkoitus on rytmittää laskua. Sauvaa käytetään kevyesti lumessa, merkiksi alkavasta käännöksestä. Merkki laitetaan hieman kummun takapuolelle. Jos merkki asettuu etupuolelle tai kummun laelle, se kääntää laskuasennon helposti takapainoiseksi.

Perusvälineillä pärjää

Kumparelaskijoilla on omat erikoissuksensa, jotka ovat lähempänä perinteisiä suoria pujottelusuksia. Tavallisilla rinnesuksilla ja twin tip-suksilla pärjää kuitenkin mainiosti myös kumpareissa.

Kypärä on pakollinen varuste kumpareikoissa, suositeltava myös peruslaskemisessa. Kumpareikossa olisi hyvä käyttää myös selkäpanssaria ja suojatopattuja housuja, varsinkin jos kumparevimma yltyy vähänkään enempää.

Kumparelasku kisalajina

Kumparelaskussa kilpailurinne on noin 200–250 metriä pitkä, jonka aikana suoritetaan kaksi vapaavalintaista hyppyä. Kumparelaskua tuomaroi yleensä 5–7 tuomaria, joista 3–5 on tekniikkatuomareita ja kaksi hyppytuomareita. Kumparelaskijan kokonaispisteet muodostuvat tekniikasta (50 % pisteistä), ajasta (25 % pisteistä) sekä hypyistä (25 % pisteistä).

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Freestyle-koulu: laskuoppia ja hyvää seuraa

Hiihtokoulu

Haluatko kokeilla ratalaskua, kiinnostaako freestyle?

Keskusuutiset

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu