Messilä 18.1.2025

Miten ihmeessä rinteissä riittää lunta kautta maan eli tykkilumen ihmeet

Talvi 2014 on ollut lumen suhteen haastava erityisesti Etelä-Suomessa, mutta lunta riittää edelleen rinteisiin. Kun talvi tarjoilee pidemmän pakkasjakson, lumitykit laulavat rinteissä halki maan.

Viime viikkojen poikkeuksellisen lämmin keli saa monet ajattelemaan, että laskukausi on jo päättynyt, mutta kuvat rinteistä kertovat toista tarinaa. Lunta on vielä paljon ja rinteet ovat hyvässä kunnossa. Rinteisiin menijää hemmotellaan kevätpäivinä usein myös aurinkoisella säällä.

Meri-Teijo on yksi Suomen eteläisimmistä hiihtokeskuksista, joka sijaintinsa vuoksi joutuu miettimään lumetusta tarkoin. Kysyimme yrittäjä Tapani Kakolta, kuinka tykkilumetuksella varmistetaan hyvät rinteet.

Milloin aloitatte seuraavan kauden valmistelut?
Talven valmistelu alkaa oikeastaan jo pari-kolme vuotta aiemmin. Rinteet pitää saada mahdollisimman tasaisesti viettäviksi ja lumetettavat alueet kasvamaan kunnon ruohoa. Rinteiden ruoho leikataan säännöllisesti, roudan nostamat kivet ja epätasaisuudet korjataan ja mahdollinen vesakkokasvu poistetaan. Tavoitteena on pitää alusta hyvässä kunnossa ja tasaisena.

Syksyä kohden valmistelu etenee. Tarkistamme pumppujen, putkistojen, lumitykkien, kaapeleiden ja letkujen kunnon. Teemme huollot ja mahdolliset korjaukset. Viemme tykit jo hyvissä ajoin paikoilleen ja suuntaamme ne valmiiksi. Kokemus on opettanut, että pohjoiseen päin oleviin rinteisiimme tuulee pakkasöinä yleisimmin pohjoisesta, koillisesta tai idästä.

Milloin aloitatte rinteiden lumetuksen ja mitä lumetus vaatii säältä?
Jotta lumetus olisi järkevää, vaaditaan ainakin muutaman pakkasasteen yhtäjaksoinen, pitempi kausi. Lumetuksen aloitusajankohta riippuu pakkasen lisäksi myös ilman suhteellisesta kosteudesta sekä tuulen suunnasta ja voimakkuudesta. Ilmankosteuden pitäisi olla alle 80 %, jotta lumesta ei tule liian märkää. Parhaiten meille sopivat juuri pohjoisen ja idän välillä puhaltelevat tuulet.

Kuinka paljon lumetuslunta tarvitaan kauden käynnistämiseksi?
Hiihtokeskuksen ensimmäisen alueen, lastenmaan ja sompahissialueen avaamista varten lumetamme noin kolme vuorokautta. Teemme silloin lumetuslunta noin 3000–4000 m3. Keskuksen kokonaislumetukseen menee aikaa noin 400–500 tuntia ja kokonaislumimäärä on noin 30 000 m3. Teemme kaiken lumen rinteisiin pakkasjaksojen aikana. Kesän yli säilöttyä lunta ei vielä keskuksessamme käytetä, mutta sekin on harkinnassa.

Paljonko lumettamiseen kuluu vettä?
Käytämme vettä koko kauden aikana noin 70 000–80 000 m3:ä. Vesimäärä vastaa allasta, joka olisi 100 x 100 metrin kokoinen ja jonka syvyys olisi 7–8 metriä.

Mistä otatte veden?
Saamme veden noin 38 metriä korkeammalta olevasta järvestä. Vedentulon lisäämiseksi käytämme välillä paineenkorotuspumppaamoa. Noin viidennes käyttämästämme vedestä tulee purosta. Vesi kulkee runsaan kahden kilometrin matkan maassa sekä pienen matkaa meressä pumppaamoon, joka on isojen rinteiden ala-asemalla. Sieltä vesi nostetaan pumpuilla ylös lumitykkeihin. Järvivesi on lähtöpisteessä noin 3–4 asteista ja purovesi lähes nolla-asteista. Pumpattava vesi viilenee lumetusputkissa kulkiessaan lähes nolla-asteiseksi. Tämä tietenkin edesauttaa tykkilumen syntyä.

Mihin sulamisvetenne menevät?
Sulamisvedet menevät ensin maan suodatuksen läpi salaojiin ja kokoomakaivoihin ja sieltä putkistoa myöten mereen. Lumetuksessa emme käytä mitään kemikaaleja, joten päästömme ovat puhtaita. Itse asiassa meidän tapauksessa vesi menee puhtaampana mereen, koska käyttämästämme humuspitoisesta järvivedestä poistuu humus lumetusprosessin aikana. Humuspitoisemmasta vedestä tulee paremmin tykkilunta, koska jäätyvä lumikide rakentuu sen ympärille. 

Miten lumitykki toimii?
Lumitykin läpi ammutaan vettä ja ilmaa kovalla paineella. Mitä korkeammalle rinteeseen ammutaan, sitä kovempaa painetta tarvitaan. Lumitykin suuttimet hajottavat veden erittäin pieniksi pisaroiksi, jotka alkavat kiteytymään kuivassa ja kylmässä ilmassa.

Miten tykkilumi eroaa tavallisesta lumesta?
Lumitykki tuottaa mannapisaran muotoisia pieniä kiteitä. Juuri rakenteensa vuoksi tykkilumi kestää kulutusta ja säätilojen vaihtelua huomattavasti paremmin kuin taivaalta satanut luonnonlumi. Luonnonlumella on rinteessä lähinnä esteettistä arvoa.

Montako tykkiä rinteessä yleensä on?
Lumitykkien määrä rinteessä riippuu niiden koosta. On olemassa pienempiä tykkejä, joiden heittomatka (lumen lentorata) on n. 40 metriä, kun taassuperluokan tykeillä voidaan lumettaa jopa 70 metrin pituudelta. MeriTeijossa on tällä hetkellä yhdeksän tykkiä, joista uusin on edellä mainittua superluokkaa.

Lumetatteko läpi kauden?
Pakkasen salliessa pyrimme lumettamaan kaikki rinteet kerralla valmiiksi. Tavoitteena on luoda rinteeseen vähintään 40–50 cm paksuinen pohja. Siihen kuluu meillä noin 400–500 tuntia.  Peruslumetuksen lisäksi teemme varalunta esimerkiksi hyppyreiksi, joista paikkaamme rinteitä kauden edetessä.  Loppukaudesta lanaamme hyppyrit rinteisiin korvaamaan lämmön sulattamaa lunta.

Millaisia lämpötiloja lumetuslumi kestää?
Tykitetty lumi kestää lyhyen aikaa (5–7 vrk) jopa +5 – +10 asteen päivälämpötiloja, jos öisin on kuivaa ja lämpötila menee lähelle nollaa. Lumetuslumi kestää rankkojakin vesisateita ja muutaman vuorokauden lämpökelejä (esim. kosteaa n. + 5 asteen sumusäätä).

Kuinka pitkään pyritte pitämään rinteet auki?
Pyrimme pitämään rinteet mahdollisimman pitkään auki. Hyvinä vuosina tähtäämme pääsiäiseen, tänä vuonna MeriTeijon rinteet menevät kiinni viimeistään huhtikuun alkupuolella. Monesti rinteestä loppuvat asiakkaat ennen kuin lumi.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Tykkilumi mahdollistaa pitkän talven – mutta vaatii aikaa

Keskusuutiset

Tykkilumi pitää talven myös Etelä-Suomessa

Keskusuutiset
Lumetus takaa valkoiset rinteet, vaikka muuten maa on sula. Tykkilunta tarvitaan myös Keski- ja Pohjois-Suomessa. Tässä lasketaan Riihivuoren rinteillä joulukuussa 2019.

Lumetus tuo talven koko Suomeen

Keskusuutiset