Kumparelaskun MM-kilpailuiden päätöspäivänä ratkottiin parikumpareiden maailmanmestarit.
Suomalaisittain parhaimpaan suoritukseen ylsi jälleen Olli Penttala ollen kilpailun 13:s.
Karsintakierroksella vastaan asettui Australian James Matheson, jonka Penttala pudotti finaalista. Finaalikierroksen pariksi kaaviosta asettui tuore yksilökumpareiden maailmanmestari, Kanadan Mikael Kingsbury, jolle Penttala taipui jatkopaikan. Penttalan lasku hajosi ensimmäisen hypyn jälkeen, mutta sai vielä otteen ja jatkoi maaliin.
– Karsintakierroksella Matheson kävi vähän rinteen sivussa ja itse sain vedettyä laskun kunnialla läpi. Finaalikierrokselle tuli vastaan maailman paras kumparelaskija. Myös lasku lähti laukalle ylähyppyrin jälkeen finaalikierroksella, kommentoi Penttala.
Karsiutumisesta huolimatta Penttala ylsi kumpanakin kilpailupäivänä uransa parhaimpiin MM-sijoituksiin.
– Kokonaisuutena nämä meni ihan mallikaasti. Urani parhaat MM-sijoitukset, joten tästä on hyvä jatkaa.
Jimi Salonen karsiutui 16 parhaan joukosta, ollen lopputuloksissa 24. Jussi Penttala 32:s ja Akseli Ahvenainen 35:s.
Päävalmentaja Eemeli Kallas on tyytyväinen Penttalan uransa parhaimpiin suorituksiin, mutta muuten joukkueen tekemisestä puuttui ”kovuus”.
– Tietynlainen kovuus, jota tarvitaan että oman parhaan saa tehtyä vaikeissa olosuhteissa kisalaskuun, ei täällä näkynyt muilla kun Ollilla, vaikka treeneissä oli hyviäkin otteita.
Kazakhstanin Almatyssa kilpaillaan maailmancupin finaali muutaman lepopäivän jälkeen, 14.03.2021. Kallas pyrkii löytämään nelikon kanssa vielä hyvän otteen omaan tekemiseen kauden viimeiseen maailmancupkilpailuun.
– Nyt on urheilijoilla pari päivää lepoa ennen maailmancupin finaalia. Koitetaan löytää pojille apukeinoja, millä jokainen saa omat vahvuutensa näkyville tuossa olosuhteessa. Samalla käännetään katsetta jo tulevaa kautta kohti.
Parikumpareissa tapahtui myös sääntömuutos vuonna 2019, mikä muutti tuomarointia. Päävalmentaja Kallasta muutos ei miellytä.
– Laji meni vähän pilalle kun muutettiin tuomarointisysteemiä. Tekniikkatuomarit katsovat saman aikaisesti molempia laskijoita ja antavat pisteet kymmenyksen tarkkuudella. Jokainen voi itse kokeilla katsoa samanaikaisesti kahta rinnakkain tulevaa laskijaa ja havaita kuinka hyvä perustekniikka on ja vähentää siitä jokainen virhe. Jo yksilökumpareissakin on vaikeuksia huomata kaikkia vähennettäviä virheitä, saati kun kaksi laskijaa pitäisi arvioida yhtä aikaa.
– Myös ajan merkitys on mielestäni liian iso, joten joustettu takaperin voltti alahypystä on ainoa taktiikka, mitä käytännössä käytetään. Tämä ajaa laskijat ottamaan todella isoja riskejä. Itse en valmentajana halua puskea urheilijoita ottamaan riskejä henkensä uhalla, vaikka huipputuloksen saavuttaminen sitä käytännössä vaatisi. Mielestäni muutos on vienyt lajia väärään ja aivan liian vaaralliseen suuntaan, mutta tämä on vain minun henkilökohtainen mielipiteeni, toteaa Kallas.
Jo toiseen maailmanmestaruuteen taituroi Kanadan Mikael Kingsbury, jättäen taakseen Australian Matt Grahamin. Kolmanneksi Japanin Ikuma Horishima.
Naisten sarjassa Venäjä juhli tuplavoittoa. Eilen yksilökumpareiden pronssimitalisti Anastasiia Smirnova kiillotti mitalinsa kultaiseksi ja toisella sijalla joukkuetoveri Victoriia Lazarenko. Kolmanneksi isäntämaan Kazakhstanin Anastassiya Gorodko.
Sääntömuutos lyhyesti:
Aiemmin tekniikka ja hyppytuomareilla oli 5 pistettä, jotka jaettiin laskijoille 5-0, 4-1, 3-2, periaatteella. Myös aikapisteet meni samalla kaavalla. Etsittiin siis vain parempi laskija, joka meni seuraavalle kierrokselle.
Nykyään pisteet annetaan samaan tyyliin kun yksilökumpareissa eli tekniikkatuomari antaa molemmille laskijoille tekniikka pisteet, 0,1 pisteen tarkkuudella.
Hypyissä ovat tuomariparit, jotka arvioivat ristiin toisen radan ylähypyn ja toisen radan alahypyn.
Ajasta nopeampi saa automaattisesti 25 pistettä. Sääntömuutoksen myötä ajan merkitys muuttui todella isoksi suhteessa hyppyihin kun aiemmin hypyt ja laskijan aika oli saman arvoiset.