Ruka 24.11.2024

Alppihiihtäjä Elian Lehto etenee määrätietoisesti kohti vauhtilajien huippua

Rovaniemeläinen Elian Lehto (22) edustaa harvinaista suomalaista alppihiihtäjää, hänen päälajina on vauhtilajit syöksylasku ja super-G. Viime talvena hän vei sinivalkoiset värit syöksylaskun maailmancupin Val Gardenan osakilpailuun, muutaman vuoden tauon jälkeen.

Maailmancupin syöksylaskua hän muistelee edelleen lämmöllä ja samalla muisto toimii myös kesäharjoitusten motivaattorina. 

”Val Gardena lisäsi nälkää, se oli hemmetin hienoa hommaa. Se oli sitä mistä olen pienestä pitäen unelmoinut. Samalla se antoi muistuksen siitä, minkä takia tätä lajia harrastan. Lisäsi vielä treeni-intoa, vaikka motivaatio oli tapissa jo ennen sitä.”

Päättyneellä kaudella Lehto kilpaili erittäin paljon, kaikissa alppihiihdon lajeissa.  Alkavalla kaudella kisakalenteria ei sullota niin täyteen.

”Viime kaudella kisattiin siellä missä vain kyettiin ja siihen Suomen kisat päälle. Ensi kaudella kilpailen Eurooppa cupin vauhtilajeissa ja suurpujottelussa. Joku maailmancupin kisa voi tulla mukaan. Tietysti MM-kisoihin löytyy haluja, jos paikan ansaitsen.”

Kahden minuutin kidutuksia

Eurooppa cupissa syöksylaskun kesto on noin 1,5 minuuttia, eli selvästi pidempi kuin tekniikkalajeissa. Lehdon kesäharjoittelussa onkin haettu peruskestävyysominaisuuksia. 

”Kesän aikana olen harjoitellut todella monipuolisesti, erityisesti peruskestävyyttä. Siihen olen käyttänyt eniten aikaa. Aluksi matalasykkeistä pyöräilyä ja nyt intervalliharjoituksia. Se on tarkoittanut erilaisia ratoja, joiden kesto on reilu kaksi minuuttia. Paikoin aika kiduttavaa treeniä.” 

Vauhtilajien huiput ovat keskimäärin iältään yli 10 vuotta Lehtoa vanhempia. Vaikka nuoren urhelijan mieli haluaa huipulle heti, Lehto ymmärtää antaa itselleen aikaa kehittyä. 

”Ensi kaudella maksellaan varmasti vielä oppirahoja. Eurooppa cupissa tavoitteet ovat korkealla. Kun siellä saavutan menestystä, voi siirtyä maailmancup-tasolle menestymään. Ei voi tietää, mitä voittaminen on, jos ei ole koskaan voittanut.”  

Eroa Eurooppa cupin ja maailmancupin välillä Lehto kuvaa huomattavaksi. 

”EC:ssä ei ole klaskkikkokisoja, kuten Bormio tai Kitzbûhel. Jos kisat ovat jossain MC-paikassa, rataa on vähän helpotettu. EC:ssä kisalasku kestää noin 1,5 ja MC-kisoissa kaksi minuuttia.”

Treeniä, treeniä ja vielä kerran treeniä 

Lehto oli viimeksi lumilla Levillä elokuun puolivälissä, seuraavan kerran lunta on suksien alla elokuun alussa Sveitsin jäätiköllä. Näiden välisenä aikana hän on harjoitellut 10 kertaa viikossa. Vapaa-aikaa normaalin nuoren miehen kesänviettoon on jäänyt vähän. 

”Nyt olen treenannut kaksi kuukautta, eikä kesääni kuulu mitään ihmeellistä. Treenien välinen aika menee pitkälti palautumiseen ja lepäämiseen. Varsinaista kesänviettoa on ollut aika vähän. Viikonloppuisin joskus chillaan kavereiden kanssa tennistä tai padelia pelaten. Myös skeittaamassa olen käynyt.” 

Pitkän ajan tavoitteeksi Lehto kertoo haluavansa nousta palkintopallille Milanon 2026 olympialaisissa. Hän tiedostaa sen täyttymisen vaativan valtavan määrän työtä. 

”Jos se ois helppoa, se olisi jo tehty.”